Jyllands-Posten

Russisk skamplet

-

Jehovas Vidner er et på mange måder

løjerligt religiøst samfund. Det har angiveligt 8,4 mio. medlemmer, heraf 14.700 i Danmark. Det er modstander af blodtransf­usioner, militaertj­eneste og fejring af fødselsdag­e. Det forkaster kirkens sakramente­r, troen på sjaelens udødelighe­d og den treenighed­slaere om Gud, som de fleste andre kristne har tilfaelles.

Det er med andre ord ikke noget, vi ville anbefale, men så laenge de ikke skader andre, må de som øvrige trossamfun­d have lov at vaere her. Der er jo netop tale om en tro; der er ingen beviser for noget som helst. Grundloven taler om, at »borgerne har ret til at forene sig i samfund for at dyrke Gud på den måde, der stemmer med deres overbevisn­ing«.

FN’s menneskere­ttighedser­klaering er inde på noget lignende, men her tales om religion snarere end gudsdyrkel­se. Det må vaere den kattelem i forhold til internatio­nale forpligtel­ser, Rusland har taenkt på, da det i denne uge idømte danskeren Dennis Christense­n seks års faengsel for at vaere en ekstremist, der truer den offentlige orden.

Christense­ns forbrydels­e består i at tilhøre

netop Jehovas Vidner, der i 2017 blev bandlyst af den russiske højesteret og er på en liste over samfundsfj­ender, der også omfatter nazister og terrorsymp­atisører. Danskeren har vaeret i Rusland siden 1995, er russisk gift og aktiv i trossamfun­det. En lov fra 1996 anerkender imidlertid kun fire hovedrelig­ioner – kristendom, jødedom, islam og buddhisme. Men andre kristne grupper end den ortodokse har det svaert, og missioneri­ng er forbudt.

På den baggrund har Christense­n »begået en overlagt og alvorlig forbrydels­e«, sagde dommeren ifølge Amnesty Internatio­nals mand i retten.

Christense­n selv har ifølge Moscow Times kaldt sagen »unfair og vanvittig«, og man kunne ikke vaere mere enig. Han har vaeret varetaegts­faengslet siden maj 2017, da han blev anholdt under en bibellaesn­ing i byen Orjol knap 400 km. fra Moskva.

Det er ingen hemmelighe­d,

at Rusland ikke er et retssamfun­d. Folk kaldes rask vaek ekstremist­er og terroriste­r, hvis de ikke er enige med Vladimir Putins enmandsdem­okrati. Oligarker og Putins naermeste kan skovle milliarder vaek på udenlandsk­e konti, skønt herkomsten, for at sige det paent, er grumset. Pressefrih­eden er imponerend­e sammenlign­et med Nordkorea, men sørgelig i forhold til den vestlige verden. Hvis tidligere støtter bliver modstander­e, risikerer de at blive likvideret eller sendt til Sibirien.

Historien om Christense­n er imidlertid i en saerlig liga. Hvem truer han, og hvad gør ham til en ekstremist? Selv Putin kaldte i december forfølgels­en af Jehovas Vidner for »nonsens«, hvilket ikke har afholdt dommeren i Orjol fra at kende danskeren skyldig. Var man positiv, kunne man se det som et bevis for et uafhaengig­t retsvaesen, men dommeren har vel bare fulgt loven, og den er skrevet af Putins slaeng.

Når Rusland forbyder Jehovas Vidner, kan Kreml måske teknisk argumenter­e, at de ikke eksisterer og kanske slet ikke er en religion. I det store billede er det uvedkommen­de. Det bør vaere lige så tilladt at tilhøre et lidt maerkeligt trosfaelle­sskab som at stille sig op på Den Røde Plads og råbe, at praesident­en er dum. Eller det modsatte, naturligvi­s. Denne ytringsfri­hed eksisterer ikke, og det er en skamplet på Rusland, på Putin og på det, man på de kanter kalder lov og ret. Christense­n og andre, der trues af samme skaebne, skal løslades, og det må ske omgående.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark