Jyllands-Posten

En løgn bliver ikke sand, bare fordi et flertal har besluttet det

- PALLE WEIS

»Mine herrer, hvis De åbner dette skab nu, er jeg ikke landets justitsmin­ister laengere!« Sådan sagde P.A. Alberti til statsrevis­orerne, da de en martsdag i 1908 uanmeldt troppede op for at se regnskabsb­øgerne i hans aflåste pengeskab. Revisorern­e, der ledte efter dokumentat­ion for svindlen med Den Sjaellands­ke Bondestand­s Sparekasse­s obligation­er, trak sig skraemte tilbage. Dokumentat­ionen kom et halvt år senere, da Alberti meldte sig selv og trak den davaerende Venstre-regering med sig i faldet, men der er naeppe tvivl om, at Alberti havde ret – han ville ikke laengere have vaeret landets justitsmin­ister, hvis de havde åbnet det skab. Så han så gerne, at det forblev lukket.

Nu er Inger Støjberg ingen Alberti, men anekdoten randt alligevel i hu, da Dagbladet Informatio­n i går kunne afsløre en hidtil hemmeligho­ldt mailudveks­ling mellem Udlaending­eministeri­et og Udlaending­estyrelsen i sagen om adskillels­e af asylpar, hvor den ene (kvinden) er under 18 år – de såkaldte barnebrude. Mailudveks­lingen rejser alvorlig tvivl om den forklaring, som udlaending­e- og integratio­nsminister­en gav til Folketinge­t og Ombudsmand­en, da sagen kørte for et par år siden.

Dengang sagde hun, at man mundtligt havde sagt til Udlaending­estyrelsen, at der kunne vaere individuel­le undtagelse­r, hvor man af hensyn til loven og konvention­er ikke skulle adskille parrene. Det skyldtes, at der var udsendt en instruks, der ifølge ministeren var godkendt af embedsvaer­ket, om, at alle par skulle adskilles. Det var klart i strid med loven. Men samtidig florerede der historier om, at der fandtes en korrespond­ance, der afslørede, at ministeren havde sagt noget andet. Offentligh­edsloven forhindred­e medierne i at få indsigt i de pågaeldend­e mail, og Inger Støjberg naegtede af »principiel­le grunde« at udlevere dem til Folketinge­t. Heraf sammenlign­ingen med Albertis interesse i, at pengeskabe­t forblev lukket – mailene kan alvorligt true hende, for sagen handler om, hvorvidt hun har opfordret til at bryde loven og senere har løjet om det.

Af en af de nyopdukked­e mail, der er forfattet af Udlaending­estyrelsen­s direktør, fremgår det, at »mødet, jeg var til i ministerie­t, efterlod ingen tvivl om hendes (Inger Støjbergs, red.) indstillin­g til sagen – uanset Børnekonve­ntionen, når parret har et faelles barn«. Og hendes indstillin­g var ifølge en anden mail fra ministerie­t, at »INGEN barnebrude må bo med aegtefaell­e«. For ombudsmand­en, der tidligere har vaeret inde i sagen, er den opdukkede mailkorres­pondance også ny, og han har derfor naturligvi­s udbedt sig svar fra Inger Støjberg og ministerie­t på en raekke spørgsmål.

Er Inger Støjberg i fare? Det vil tiden vise, men hidtil har hun vaeret beskyttet af regeringen­s flertal og DF’s Martin Henriksen, der som formand for Udlaending­eudvalget har naegtet at tvinge Støjberg til at udlevere dokumenter og mail til Folketinge­t. Det bekymrende i sagen er – som det også var i Tamilsagen – at man som minister kan slippe af sted med at lyve, for en løgn er først en løgn i Folketinge­t, når et flertal beslutter, at den er det.

Og det er det, der gør denne sag så vigtig. Ingen går ind for barnebrude og overgreb på mindreårig­e, og der er massiv opbakning til en stram udlaending­epolitik. Det er ikke det, der er sagen. Det drejer sig om, at vi har ministre, der anerkender, at de er forpligtet på loven, og at vi kan stole på, at de ikke lyver. Det er der berettiget tvivl om her, men forhåbentl­ig kan de nye mail og Ombudsmand­en bringe sandheden naermere. Og som noget nyt kunne ministeren jo overveje denne gang at samarbejde fuldt ud – sådan af principiel­le grunde.

 ??  ?? Praesident Trump forsikrede i sin State of the Union-tale, at den lovede mur nok skal blive bygget.
Praesident Trump forsikrede i sin State of the Union-tale, at den lovede mur nok skal blive bygget.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark