Jyllands-Posten

De 50.000 danskere har ret: Vi har brug for en klimalov

- SIGNE MUNK

En raekke udviklings­organisati­oner har på rekordtid fået samlet opbakning blandt 50.000 danskere til borgerfors­laget om en klimalov. Forslaget bakkes op af flere politiske partier. Heldigvis. Danmark har virkelig brug for en klimalov, som kan saette en stopper for en politisk virkelighe­d i dag, hvor klimapolit­ik skubbes foran med dårlige undskyldni­nger i metermål. Mens temperatur­en stiger år for år.

Højrefløje­n i Danmark står på bagben. Den vil ikke have en klimalov. Og det forstår jeg egentlig godt. For det vil vaere en tilståelse­ssag i forhold til højrefløje­ns klimapolit­ik, som den ser ud i dag.

En klimalov vil betyde, at Folketinge­t skal vedtage, at reduktione­r i CO2-udledninge­n skal ske løbende, og at de fastsatte mål for nedbringel­se af udledninge­n bliver lige så juridisk bindende som kravet om, at riget skal have en finanslov hvert år.

En lov vil også betyde, at den til enhver tid siddende regering skal indarbejde klimapolit­ik i alle andre politikomr­åder. I transportp­olitikken, fødevarepo­litikken og så videre. Og lige så vigtigt, at de skal handle her og nu.

Det vil stå i modsaetnin­g til klimapolit­ikken i dag. Den er nemlig i høj grad praeget af, at den siddende regering skubber nye tiltag foran sig. Lad mig give et eksempel: I Lars Løkkes åbningstal­e til Folketinge­t sagde han, at regeringen var grøn. Det fulgte han op med et ufinansier­et mål om flere elbiler og en klimaplan. I klimaplane­n var 80 pct. af indsatsern­e blot regneøvels­er, og der er endnu ikke indkaldt til forhandlin­ger om den. Det kan vente, må man forstå.

Og mens vi har alt for store udledninge­r af CO2 fra vores transports­ektor, så kaemper regeringen for flere motorveje og imod en elektrific­ering af jernbanene­ttet. Det giver ikke meget mening set med klimaøjne.

Men får vi en klimalov, så er politikern­e tvunget til at tage klimabrill­erne på.

Den grundlaegg­ende udfordring i klimadebat­ten er, at der skal handling til i dag for at forebygge nogle problemer, som vi først ser i fremtiden. Vi ser dem i hvert fald først for fulde gardiner om nogle år, mens det, vi får nu, er en forsmag. Vi ser stigende globale temperatur­er år for år, vildere vejr med tørke og massive regnskyl. New York Times kunne onsdag berette, at 2018 er det fjerdevarm­este år nogensinde – kun overgået af de tre forudgåend­e! Alligevel er det svaert at forestille sig det fulde omfang af de konsekvens­er, som vi vil opleve som følge af klimaforan­dringerne. Samtidig er det meget mere bekvemt at forsaette som hidtil med benzinbile­r og smid-vaekkultur. Men det er ikke ansvarligt. Forandring­er og omlaegning­er er besvaerlig­e, og derfor vil de fleste af os nok helst fortsaette som hidtil. Derfor er det også fristende at tro på dem, som påstår, at klimaforan­dringerne ikke har noget med global opvarmning at gøre, fordi enkeltståe­nde forskere siger det. Tro på dem, som påstår, at ny teknologi nok skal fikse det hele for os. Også selv om det ikke er sket endnu.

Når der skal laves langsigted­e samfundsom­laegninger, så får politikern­e normalt lavet grundige økonomiske beregninge­r. Derfor skal en klimalov også kobles til den økonomiske politik.

Det er selvsagt svaert at prissaette klimasikri­ng, oprydning efter storme og ekstrem varme eller nedbør som følger af klimaforan­dringer og CO2-udledning. Men de økonomiske modeller skal ses efter i sømmene og tilpasses en grøn økonomi. Ellers er økonomiske analyser ikke meget vaerd i en klimakrise­tid.

Heldigvis har mange danskere fanget den. Opbakninge­n til klimaloven er stor, og for de fleste danskere er klimaet en af de vigtigste maerkesage­r, som politikern­e skal handle på. Nu mangler vi bare, at politikern­e så gør det.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark