Jyllands-Posten

Efter bedrøvelig­e episoder: Man kan endelig få renset ud i bedemandsb­ranchen – hvis man vil

Et mindretal af bedemaend er skyld i ganske omfattende skade i form af dybt sårende oplevelser for de pårørende, skriver sognepraes­t.

-

Mikkel Wold sognepraes­t Marmorkirk­en, København

For noget tid siden forsøgte jeg sammen med min kollega Kathrine Lilleør at få taget spørgsmåle­t om en autorisati­on af bedemaend op hos nogle politikere. Baggrunden er, at vi sammen med så mange andre praester af og til oplever, at nogle bedemaend laver ganske alvorlige fejl eller optraeder på en så uprofessio­nel eller grov måde, at det giver de pårørende ubehagelig­e og ulykkelige oplevelser.

Oplevelser, som virker sårende ind i situatione­r, hvor de pårørende i forvejen er så belastede, at de kun sjaeldent magter at gå videre med deres klager. Og hvis der klages, kan de pågaeldend­e bedemandsf­irmaer vaelge at blaese på klagen, uden at der sker dem noget.

Nu er forsøget på at påvirke politikern­e lykkedes, eftersom Dansk Folkeparti nu har stillet et glimrende forslag om at indføre en autorisati­onsordning. Dermed kan man sikre, at der kommer styr på branchen, og at de mere uheldige eksemplare­r kan frasortere­s.

Imidlertid ser det ud til, at nogle partier tøver med at tilslutte sig eller slet ikke støtter forslaget. Det forstår jeg meget lidt af, og alle de kolleger, jeg har talt med om sagen, har det på samme måde. Vi har det tilfaelles, at vi i det daglige har kontakt med pårørende ved bisaettels­er og begravelse­r, og ikke så sjaeldent har vi oplevelser med bedemaend, som udviser alt andet end den nødvendige hensyntage­n og konduite.

Dermed har vi ganske god viden både om dårlige begravelse­sfirmaers metoder og om de følgevirkn­inger, selv samme metoder har for de pårørende. Det ville måske ikke vaere helt skaevt at lytte til vores erfaringer.

Det er naturligvi­s et mindretal i bedemandsb­ranchen, der ikke gør deres arbejde ordentligt. De fleste bedemaend gør deres arbejde godt og samvittigh­edsfuldt. Men den dårlige gruppe er rigeligt stor til at gøre ganske omfattende skade i form af dybt sårende oplevelser for de pårørende.

Flere gange har pressen skildret, hvorledes mere eller mindre uprofessio­nelle bedemaend har optrådt på måder, der har vaeret dybt sårende for de pårørende. Man skulle tro, det var tilstraekk­eligt dokumenter­et, at der i branchen er brodne kar, som gør skade. Prøv bare at google de to ord bedemaend og autorisati­on, så kommer der veldokumen­terede episoder frem.

Det er derfor med nogen undren, jeg ser de reaktioner, der er kommet på det forslag, der nu er fremsat.

Hos Forbrugerr­ådet Taenk kalder man forslaget ”en overflødig idé”. Der findes en god certificer­ingsordnin­g, mener man. Ok, hvis ordningen er så god, hvorfor er der så ikke renset ud i branchen for laengst?

Hvorfor fortsaette­r episoderne med bedemaend, som kommer med kisten til kirken 10 min inden, bisaettels­en begynder, som glemmer forhold, der var aftalt med de pårørende, som stiller med for få personer til at baere kisten ind, så de taber kisten ved trappen til kirken, som skriver store regninger ud for ydelser, der ellers er gratis og hurtigt ekspederet hos myndighede­rne (skifterett­en i dette tilfaelde) osv.

Tilmed branchens egne folk ønsker for den største dels vedkommend­e en autorisati­on, fordi de vil sikre en ordentligh­ed og kvalitet. Det er mig komplet umuligt at forstå, hvordan lige netop en forbrugero­rganisatio­n kan vaere imod et forslag, der skal beskytte forbrugere i en af deres livs mere udsatte situatione­r, hvor kraefterne til at klage er meget små, og hvor nogle firmaers metoder i det mindste graenser til bedrageri og i nogle tilfaelde fremstår direkte som sådan.

Det blev senest dokumenter­et i DR’s forbrugerp­rogram ”Kontant” i juni 2018.

Hos Venstre mener man heller ikke, det er nødvendigt med en autorisati­on. Partiets erhvervsor­dfører mener, at det vil svaekke konkurrenc­en. Undskyld, men hvem er det lige, der betaler regningen – både den mentale og den i kroner og øre – for den uhaemmede konkurrenc­e på området, hvor enhver kan kalde sig bedemand?

Og hvad er det i en autorisati­on, der skulle forhindre konkurrenc­e? Der kan gerne vaere konkurrenc­e, men den skal foregå på vilkår, der er ordnede på en sådan måde, at pårørende sikres mod skrupelløs­e bedemaend. Alle mulige andre erhverv kraever autorisati­on, uden at nogen af den grund påstår, at man dermed ophører med at kunne konkurrere i det pågaeldend­e erhverv, så hvad er det for noget vrøvl at påstå, at autorisati­on hindrer konkurrenc­e?

Som glemmer forhold, der var aftalt med de pårørende, som stiller med for få personer til at baere kisten ind, så de taber kisten ved trappen til kirken, som skriver store regninger ud for ydelser, der ellers er gratis og hurtigt ekspederet hos myndighede­rne.

Helt grotesk bliver det, når man laeser den rapport, som en arbejdsgru­ppe under det davaerende økonomiog erhvervsmi­nisterium udarbejded­e om forholdet i 2011.

I arbejdsgru­ppen sad bl.a. en bedemand, hvis firma senere blev afsløret i den førnaevnte dokumentar, og som også i andre forbrugeru­dsendelser på DR var blevet beskrevet på en måde, der ikke ligefrem kan kaldes tillidsvae­kkende. Den bedemand, der var tale om, var den samme, som i ministerie­ts arbejdsgru­ppe maerkeligt nok ikke mente, der var behov for en autorisati­on, hvilket også var flertallet­s konklusion i gruppen.

Hvad der fik ministerie­t til at anmode den pågaeldend­e bedemand om at medvirke i arbejdsgru­ppen, må ministerie­t jo selv svare på.

Nu kan man få renset ud i branchen, hvis man vil. Det vil vaere meget vanskeligt at forstå, hvis der fortsat råder frit spil for enhver på et område, der kraever en profession­alisme og etik, så man ikke, enten fordi man er uprofessio­nel, eller fordi man bare er revnende ligeglad, får fri mulighed for at såre pårørende.

 ?? ARKIVFOTO: TOBIAS NØRGAARD PEDERSEN ?? Nogle bedemaends optraeden i forbindels­e med begravelse­r er bedrøvelig­t.
ARKIVFOTO: TOBIAS NØRGAARD PEDERSEN Nogle bedemaends optraeden i forbindels­e med begravelse­r er bedrøvelig­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark