Jyllands-Posten

Forsvarsad­vokaten med de atypiske sager

Michael Juul Eriksen har et bredt klientel bag sig i sin karriere. Nu skal forsvarsad­vokaten forsvare banden LTF, som Rigsadvoka­ten vil have forbudt.

- ANNE FILBERT

Alle har ret til en god advokat.

Det mantra har advokat Michael Juul Eriksen valgt at følge, hver gang han traeder ind i retssalen.

Michael Juul Eriksen har både forsvaret den famøse Levakovic-familie, rockeren Jønke og personer sigtet i forbindels­e med terrorangr­ebet på Krudttønde­n. Han fik dem alle frifundet.

Hans klienter ville mange beskrive som kontrovers­ielle karakterer, men det har aldrig kunnet aendre på den måde, som Michael Juul Eriksen repraesent­erer sine klienter på, når han skal forsvare dem i retssalen.

Onsdag begyndte et nyt kapitel i Michael Juul Eriksens karriere som forsvarsad­vokat.

Han er nemlig en af hovedperso­nerne i en historisk retssag, der skal afgøre, om der kan nedlaegges et forbud mod banden Loyal to Familia (LTF). Anklagemyn­digheden forsøger at bevise, at LTF er en forening, der vil opnå sit formål med vold, og sagen er den første nogensinde.

Fire gange i nyere tid har Rigsadvoka­ten opgivet at få forbudt en forening eller en klub, fordi den er voldelig eller opfordrer til vold.

Alligevel bad justitsmin­ister Søren Pape Poulsen (K) sidste år Rigsadvoka­ten om at undersøge, om LTF kan opløses.

Og i den historiske sag finder man også Michael Juul Eriksen på den plads, hvor han gør sig bedst. I forsvaret.

Som den ene del af LTF’s forsvar vil han bevise, at anklagemyn­digheden ikke har belaeg for at kalde LTF for en forening.

»Hovedspørg­smålet er jo, om LTF overhovede­t opfylder kriteriern­e til at vaere en forening. Det vil vi gøre gaeldende, at de ikke gør. Det er der en masse holdninger til i den juridiske teori,« sagde Michael Juul Eriksen til Ritzau onsdag.

Den mindste detalje

I sit arbejde som forsvarsad­vokat går Michael Juul Eriksen ene og alene efter at give sin klient det bedste forsvar.

Bliver klienten dømt, er det, på trods af at vedkommend­e har fået det bedst mulige forsvar. Det handler om at gøre sit arbejde.

»Hvis man lever i et retssamfun­d, kan man ikke begynde at sortere folk fra og sige, at de skal have et dårligere forsvar, fordi vi ikke kan lide dem,« sagde Michael Juul Eriksen i et interview med TV 2 i 2017.

I samme interview fortaeller han, at han ikke ønsker at vide, om hans klient har begået forbrydels­en. Det er underordne­t.

Michael Juul Eriksens opgave er ifølge ham selv, at forsvare sin klient bedst muligt. Det gør den 49-årige advokat bedst, hvis han ikke har en forudindta­get mening om, hvorvidt vedkommend­e har begået en forbrydels­e eller ej.

»Hvis en forsvarsad­vokat på nogen måde siger til sig selv: ”Nu tror jeg, at min klient er skyldig, så derfor giver jeg min klient et lidt dårligere forsvar”, så vil systemet bryde sammen, for så risikerer man at få uskyldige dømt,« sagde Michael Juul Eriksen til TV 2.

Og det er svaert at pege på en enkelt egenskab, der definerer Michael Juul Eriksen som advokat.

Det fortaeller hans partner i advokatfir­maet Juul Eriksen og Ernst.

Berit Ernst er ikke i tvivl om, at det, der skiller Michael Juul Eriksen ud, er en kombinatio­n af taktik og menneskeli­ghed.

»Michael er utroligt engageret og saetter en stor aere i at forberede sig grundigt og ned i mindste detalje. Saerligt hans evne til at skabe et overblik og gennemskue, hvilken strategi der er den rigtige i den enkelte sag, synes jeg er helt unik for ham,« siger Berit Ernst.

»Han er samtidig god til at kombinere sin faglighed med en stor menneskeli­g forståelse, og det gør ham til den suveraent dygtigste forsvarsad­vokat,« siger Berit Ernst.

Man skal arbejde for det

Michael Juul Eriksen er vokset op i Pandrup i Nordjyllan­d.

Hans mor og far havde både kiosk i Blokhus og blomsterbu­tik i Pandrup, så de arbejdede begge meget.

»Tingene kommer ikke af sig selv. Man skal arbejde for det. Det laerte mine foraeldre mig,« sagde Michael Juul Eriksen i et interview til DR i 2018.

Den nordjyske advokat er også kendt for at vaere en mand, der går ned i detaljerne, når han står i retten. Det er nemlig detaljerne, der i sidste ende kan så tvivl nok til at klienten kan blive frikendt.

I disse dage, hvor Michael Juul Eriksen befinder sig i retten for at agere forsvar for netop LTF, er han heller ikke i ukendt farvande. Han har tidligere forsvaret LTF-lederen Shuaib Khan, der i november af Højesteret blev idømt udvisning til Pakistan.

Naeste gang, Michael Juul Eriksen skal møde i Københavns Byret, er den 4. marts.

Sagen om opløsning af LTF kører over 35 retsdage. Der forventes en afgørelse i slutningen af august. Michael Juul Eriksen, forsvarsad­vokat, Aarhus

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Michael Juul Eriksen har haft en broget skare af klienter i sin tid som forsvarsad­vokat.
FOTO: JENS DRESLING Michael Juul Eriksen har haft en broget skare af klienter i sin tid som forsvarsad­vokat.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark