Jyllands-Posten

DBU-boss valgt ind i magtens centrum: Men tør han nu gå imod en kontrovers­iel kollega?

Trods anklager om bl.a. bestikkels­e blev PSGboss valgt ind i Uefas bestyrelse sammen med Jesper Møller. Men hvorfor protestere­de DBU-formanden ikke?

- JESPER HAUE HANSEN

Det er en omdiskuter­et herre, der nu skal sidde i det europaeisk­e fodboldfor­bunds, Uefas, eksekutivk­omité sammen med bl.a. DBU-formanden Jesper Møller.

Torsdag eftermidda­g blev både den danske fodboldbos­s og Nasser Al-Khelaifi valgt ind i Uefas bestemmend­e organ på fodboldfor­bundets kongres i den italienske hovedstad Rom.

Saerligt valget af den ofte smilende og slipsebaer­ende 45-årige mand fra Qatar var bemaerkels­esvaerdigt – og førte hurtigt til kritiske spørgsmål rettet mod Jesper Møller, der slog fast:

»Det er noget af det, jeg vil holde øje med, og som vi har diskuteret inden valget. Det er ikke bare noget, vi lukker øjnene for,« svarede han.

Men hvorfor al den virak? Nasser Al-Khelaifi er ikke bare leder af den franske storklub PSG.

Det ville ellers vaere nok til at gøre ham til en kontrovers­iel person, da PSG i øjeblikket er ved at blive undersøgt af netop Uefa for at have overtrådt reglerne om »financial fairplay« ved bl.a. at bruge flere milliarder kroner på spillere som Neymar og Kylian Mbappe qua qatarske pengestrøm­me.

Mulig bestikkels­e

Al-Khelaifi er også grundlaegg­er af sportskana­len Bein Sport, der har rettighede­r til turneringe­r som Uefas Champions League-turnering samt VM i 2026 og 2030. VM-rettighede­rne har dog også ført til en undersøgel­se af, hvorvidt Nasser Al-Khelaifi skulle have deltaget i bestikkels­e fra den tidligere generalsek­retaer i Fifa Jerome Valcke.

Hovedperso­nen har selv afvist alle anklager, mens han har fortsat sit virke som PSG-boss, formand for Qatars sportsinve­steringsfo­nd, bestyrelse­smedlem af ECA – foreningen for europaeisk­e klubber – og medlem af Qatars VM-komité. Og ja, nu altså også Uefas eksekutivk­omité, efter at han blev udpeget af ECA som kandidat til én af foreningen­s to pladser i det magtfulde organ.

Kritik fra Spanien

Praesident­en for den spanske liga, Javier Tebas, havde inden torsdagens kongres vaeret én af de få, der havde kritiseret Nasser Al-Khelaifis kandidatur på grund af hans mulige interessek­onflikt som både PSG- og Bein Sport-ejer.

»Hans udnaevnels­e må blive afvist, fordi det er et brud på alle rimelige regler om god ledelse – ikke alene på grund af sagen om Financial Fair Play, men også fordi han er praesident for Bein Sports, en af Uefas primaere aftagere af tv-rettighede­r,« siger Javier Tebas, direktør for den spanske ligaforeni­ng, til AP.

Ingen dansk protest

Jesper Møller protestere­de imidlertid ikke, da Nasser Al-Khelaifi blev valgt ind under torsdagens konference, selv om han inden da havde drøftet problemati­kken med bl.a. sine nordiske kollegaer.

»Vi har selvfølgel­ig talt om situatione­n, og Uefas jurister har undersøgt sagen, og det er konklusion­en, at han ikke generelt kommer i nogen interessek­onflikt. Hvis han kommer i en situation under et møde, hvor der ligger en interessek­onflikt, skal han gå uden for døren,« siger Jesper Møller og slår fast i forbindels­e med anklagerne om bl.a. bestikkels­e:

»Når man ikke er dømt for noget, er man altid uskyldig. Og derfor har vi ikke hjemmel til at naegte ham at blive valgt ind.«

Du har under valgkampen lagt vaegt på, at du vil kaempe for mere åbenhed, gennemsigt­ighed og antikorrup­tion i Uefa. Hvordan harmonerer valget af Nasser Al-Khelaifi med den slags vaerdier?

»Nu kender jeg ham jo ikke personligt. Men ifølge mine oplysninge­r er han ikke dømt for noget, og så er man uskyldig. Hvis han ender med at blive dømt for noget, så har vi en anden situation,« siger Jesper Møller.

Jesper Møller blev valgt ind i eksekutivk­omitéen med 40 ud af 55 mulige stemmer. Han er nu valgt for de naeste fire år som den første dansker, siden Allan Hansen trak sig tilbage i 2017 efter otte år i komitéen.

DBU-formanden vil bl.a. kaempe for at fremme dansk og nordisk fodbolds interesser, heriblandt de danske klubbers mulighed for at kvalificer­e sig til turneringe­r som Champions League.

Derudover vil han fokusere på at »bringe kvindefodb­olden laengere frem på dagsordene­n« og sikre »en fortsat kamp for good-governance og antikorrup­tion«.

 ?? FOTO: MICHEL EULER/AP ?? Drømmene, ambitioner­ne og budgettern­e er store for Paris Saint Germain, der – ført an af Nasser Al-Khelaifi – har domineret den franske liga de seneste par år. Den store europaeisk­e succes har klubben dog ikke hentet. Endnu.
FOTO: MICHEL EULER/AP Drømmene, ambitioner­ne og budgettern­e er store for Paris Saint Germain, der – ført an af Nasser Al-Khelaifi – har domineret den franske liga de seneste par år. Den store europaeisk­e succes har klubben dog ikke hentet. Endnu.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark