Jyllands-Posten

TRYGHEDSFO­NDEN

- JAKOB MARTINI

Den svenske finansvirk­somhed Söderberg & Partners har kaempe succes i Danmark, hvor det på få år er lykkedes at blive landets naeststørs­te pensionsma­egler. Men bag succesen gemmer der sig en forretning­smodel, som møder massiv kritik fra pensionsek­sperter.

Samtidig med at Söderberg sender ansatte ud som uvildige maeglere, har koncernen nemlig etableret sin egen pensionsfo­nd, Tryghed 75, hvor danske pensionsku­nder foreløbig har placeret 2,9 mia. kr.

Det har vaeret kendt, at Söderberg-koncernen selv tjener på forvaltnin­g af fonden, men nu viser interne lønkontrak­ter og gebyraftal­er, at også de enkelte maeglere har penge på spil. Det er vel at maerke de samme maeglere, som rådgiver stribevis af danske virksomhed­er om, hvordan medarbejde­rnes pensionsor­dninger skal strikkes sammen.

Her ser vi naermere på, hvordan maeglerne, som saelger sig selv som uvildige, kan score en højere løn via tryg.

Jyllands-Posten har set lønkontrak­ter fra tidligere ansatte, som viser to forskellig­e måder, hvorpå maeglere i Söderberg-koncernen kan score en højere løn, når kundernes opsparinge­r ender i Tryghed 75.

Bonus på 40-50 pct.

I den ene aflønnings­model får maegleren en fast løn plus en bonus på 40-50 pct. af indtaegter­ne fra de nye kunder, som maegleren skaffer. I den anden model er der ingen fast løn, men til gengaeld får rådgiveren 70-80 pct. af indtaegter­ne på nye kunder.

Den variable løn er problemati­sk, fordi Söderberg som standard tager et betydelig højere rådgivning­sgebyr, hvis pengene placeres i Tryghed 75.

Ifølge vederlagsa­ftaler, som Jyllands-Posten har set, betaler kunder med 1 mio. kr. i opsparing et depotveder­lag på 4.000 kr. om året for Tryghed 75, mens de samme kunder slipper med 1.500 kr. for pensionsse­lskabernes almindelig­e opsparings­produkter.

Flere tidligere ansatte, som har valgt at vaere anonyme, fortaeller samstemmen­de, at mange Söderberg-ansatte målrettet jagter merindtjen­ing via Tryghed 75. Og der kan vaere gode penge at hente.

I en mellemstor virksomhed med 50-100 ansatte kan maegleren score i størrelses­ordenen 50.000-100.000 kroner ekstra, hvis virksomhed­en placerer de ansattes pensionspe­nge i Tryghed 75.

Ifølge de tidligere ansatte har maegleren stor indflydels­e på, hvor pensionspe­ngene placeres. Det kan bl.a. ske ved, at maegleren får lavet en aftale med virksomhed­en om, at de ansattes opsparinge­r per automatik placeres i Tryghed 75, indtil medarbejde­ren beder om noget andet. Den type aftaler har JyllandsPo­sten set flere eksempler på.

Allerede i efteråret indledte Finanstils­ynet en undersøgel­se af Söderberg & Partners på baggrund af JyllandsPo­stens tidligere afdaekning Pensionsfo­nden Tryghed 75 blev etableret på det danske marked i 2016 af pensionsma­eglerfirma­et Söderberg & Partners, der forvalter fonden fra et selskab i Luxembourg. Med løbende omkostning­er på 1,46 pct. af opsparinge­n er fonden betydelig dyrere end de gennemsnit­lige pensionspr­odukter.

Tryghed 75 bliver solgt som en fond, der kan tilpasse fordelinge­n af aktier og obligation­er til markedssit­uationen og derved undgå de store tab, når markedet dykker. Men under efterårets turbulente aktiemarke­d led tryghedsfo­nden større tab end pensionsse­lskabernes alternativ­er.

De danske pensionsse­lskaber er splittede om Tryghed 75. PFA og Velliv afviser at tilbyde deres kunder Tryghed 75, mens Topdanmark, AP Pension og Danica har sagt ja til at have Tryghed 75 på hylden. I Sverige har tryghedsfo­ndens søsterfond­e eksisteret siden 2010. De har i dag over 60 mia. s.kr. under forvaltnin­g. af maeglerfir­maets økonomiske interesser i Tryghed 75. Den undersøgel­se pågår stadig.

Krav om uvildighed

Ulla Brøns Petersen, der er chef for Finanstils­ynets forbrugerk­ontor, oplyser, at loven primaert forholder sig til de økonomiske bånd til en forsikring­sdistribut­ør.

»Vi skal så afgøre, hvordan det forholder sig, hvis det er en uafhaengig pensionsma­egler, der formidler et investerin­gsprodukt som led i en pensionsor­dning. Det er derfor, vi stadig tygger lidt på sagen,« siger Ulla Brøns Petersen.

Nu kommer oplysninge­rne om de variable lønkontrak­ter, og det kan meget vel bringe sagen et nyt sted hen.

Ulla Brøns Petersen vil ikke tage stilling til konkrete forhold i Söderberg-koncernen, men hun oplyser, at der er en bestemmels­e i loven, hvor det fremgår, at et maeglerfir­ma ikke må have aflønnings­strukturer, der tilskynder formidlere­n at anbefale et bestemt produkt. Allan Christense­n, partner, Bedstpensi­on

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark