Jyllands-Posten

Direktøren er glad for at have penge at investere

Vestas’ indtjening og udmeldinge­r skuffer en smule. Selskabet holder fast i sin strategi om at udkonkurre­re sine konkurrent­er ved hjaelp af massive investerin­ger.

- KASPER BRØNDGAARD

Vestas’ indtjening i 2018 skuffede en anelse, og 2019 ser heller ikke ud til at blive nogen fest.

Selv om ordrebogen bugner som aldrig før, og fabrikkern­e kan køre på fuldt blus, forventer vindmøllep­roducenten, at driftsmarg­inen (ebit) lander på 8-10 pct. i 2019 mod 9,5 pct. i fjor.

Faldet skyldes det prispres, Vestas oplevede i specielt 2017, og som nu kommer til udtryk, fordi de ordrer, selskabet dengang vandt, nu skal leveres.

Hvorfor er jeres forventnin­ger til driftsmarg­inen så lav? »Når man tager i betragtnin­g, hvor markedet befinder sig, så er det en meget fornuftig guidance og noget, som vi i det mindste er glade for at levere til markedet. Vi har sagt, at vi ser 2018 og 2019 som transition­sår, og hvor lang tid det tager, er svaert at sige, men 2019 er bestemt et transition­sår,« siger Marika Fredriksso­n, finansdire­ktør i Vestas, til JyllandsPo­sten.

Jyske Banks Vestas-analytiker Janne Vincent Kjaer skriver i en analyse, at den lave margin er »en anelse bekymrende gående ind i 2019, hvor Vestas bliver ramt højere stålpriser og stigende tariffer«.

Hun forventer en bedring i marginen i 2020, i takt med at Vestas får succes med at vaelte bl.a. stigende stålpriser – som følge af den amerikansk­e praesident Donald Trumps handelspol­itik – over på kunderne.

Hvad skal der ske, før I er igennem den transition?

»Når jeg taler om en transition­speriode, så er det, fordi det er svaert at håndtere prisfald på 25 pct. på kort sigt. Derfor er det selvfølgel­ig vigtigt, at priserne forbliver stabile. Vi har arbejdet på nye produktlan­ceringer og har leveret det til markedet, og det er meget vigtigt, for at vi forbedrer os. Omkostning­sreduktion­erne fortsaette­r – det er også rigtig vigtigt,« siger Fredriksso­n.

Mens Vestas’ lønsomhed risikerer at falde betydeligt i år, tjener selskabet fortsat markant flere penge end sine konkurrent­er, hvoraf et par stykker er decideret nødlidende.

Vestas haever endnu engang sine investerin­ger, men det betyder også, at der igen laegges en daemper på de frie pengestrøm­me, som kan sendes retur til ejerne.

Vestas forventer at investere 700 mio. euro i år – det er en spids mere end overskudde­t i hele 2018 og naesten 100 mio. euro mere end i fjor.

Jeres frie pengestrøm­me er temmelig lave, og investerin­gerne vokser år efter år. Stopper det nogensinde?

»Teknologi er ekstremt vigtigt for at vaere konkurrenc­edygtig, og vi vil fortsaette med at investere i ny teknologi for at sikre, at vi kan holde afstand til konkurrent­erne. Vi er glade for, at vi har penge at investere,« siger Marika Fredriksso­n med slet skjult hentydning til, at det langtfra er alle konkurrent­er,

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark