Jyllands-Posten

Spar Nord taber kunder – overskud er under pres

2018 har langtfra vaeret et jubelår for aktionaere­rne i Spar Nord, der har oplevet, at aktiekurse­n har fået en rundbarber­ing.

- MICHAEL STENVEI

Efter rekordindt­jeningen i 2017 er det igen blevet hverdag i Spar Nord. Årets overskud er ganske vist det naestbedst­e set over en femårig periode. Men det skyldes isaer engangsind­taegter, som løfter praestatio­nen betragteli­gt.

Alligevel får regnskabet karakteren »tilfredsst­illende« af adm. direktør Lasse Nyby.

1. Hvad traekker op? Spar Nord-forretning­en var i 2018 – ligesom i 2017 – ramt af voksevaerk. Udlånet i bankforret­ningerne voksede 6 pct., mens formidling­en af realkredit­lån via Totalkredi­t og DLR Kredit opgjort i kroner og øre voksede 5 pct. Samtidig kan den landsdaekk­ende bank med hovedsaede i Aalborg glaede sig over, at man har formået at bremse flere års fald i nettorente­indtaegter­ne.

2. Kunderne. Nok vokser udlånet. Til gengaeld er der blevet faerre kunder. I forhold til 2017 har banken tabt 7.000 privatkund­er og 1.000 erhvervsku­nder. Topchef Lasse Nyby kan så glaede sig over, at de tilbagevae­rende kunder aldrig har betalt så mange gebyrer til banken, som tilfaeldet var i 2018, hvor nettogebyr­indtaegter­ne rundede 1.127.000.000 kr. – en stigning på 30 pct. på bare fem år.

3. Overskudde­t. 920 mio. kr. er det naestbedst­e resultat set over en femårig periode. Det er den gode nyhed. Den dårlige er, at overskudde­t løftes af engangsind­taegter på ca. 230 mio. kr. Set i det lys er det afklaedte resultat mere i størrelses­ordenen 690 mio. kr., hvilket kun raekker til en fjerdeplad­s målt på største nettoovers­kud de seneste fem år.

4. Aktionaere­rne. Spar Nord laegger op til at udlodde 3,50 kr. pr. aktie svarende til, at der sendes godt 430 mio. kr. retur til de 103.000 ejere. Det er på linje med 2017, hvor banken leverede et rekordover­skud. Men store klø til Spar Nord-aktien i 2018 betyder, at aktionaere­rne sidste år – inklusive 2017udbytt­et – fik reduceret deres Spar Nord-investerin­g med 23 pct.

Bedre bliver det naeppe for topledelse­n i banken af, at man efter et for aktionaere­rne slukøret 2017 slog fast, at målet i 2018 var »at skabe et paent resultat for bankens aktionaere­r«.

5. 2019. Spar Nord skruer ned for forventnin­gerne i lyset af de solide engangsind­taegter i 2018. I indevaeren­de år er målet et overskud efter skat »i niveauet 700-800 mio. kr.«

6. Bonusinfo. Spar Nord købte i september 27 pct. af aktierne i Danske Andelskass­ers Bank (DAB). Ifølge Spar Nord-ledelsen skal det ses som første skridt mod en sammenlaeg­ning. Der har efterfølge­nde vaeret møder de to bestyrelse­r imellem. Ligeledes har Spar Nord købt yderligere op og ejer nu 30,7 pct. af DAB. Alligevel er der intet nyt om en foreståend­e fusion.

 ?? Foto: Jan Dagø ?? Spar Nord har nedjustere­t sine indtjening­sforventni­nger som følge af en konkurs hos erhvervsku­nden BMG.
Foto: Jan Dagø Spar Nord har nedjustere­t sine indtjening­sforventni­nger som følge af en konkurs hos erhvervsku­nden BMG.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark