Jyllands-Posten

ALK-chef: Vi er i topform

ALK har fået slanket portefølje­n af laegemidle­r.

- BENJAMIN WERNER CHRISTENSE­N

Allergikon­cernen ALK har aldrig stået staerkere, end hvad tilfaeldet er i dag.

I hvert fald hvis man skal tro topchef Carsten Hellmann efter et 2018, der bød på hele fire opjusterin­ger.

»Vi er i bedre form, end vi nogensinde har vaeret før,« siger topchefen.

Han er godt i gang med at eksekvere på den strategi, der grundlaegg­ende er så vidtgående, at det dybest set vil transforme­re det tidligere ALK. En virksomhed, der var kendt for mange og store drømme, men dårlige resultater.

Den nye strategi indebaerer i grove traek en milliardin­vestering i USA, ligesom der skal styr på portefølje­n af laegemidle­r og ikke mindst allergitab­letter, som har vaeret mange år undervejs.

»I 2019 lover jeg 10 pct. vaekst, hvilket er mere end dobbelt så meget, som vi har leveret de seneste 10 år i gennemsnit,« siger Carsten Hellmann.

Mindre modstand i USA

Han og resten af organisati­onen har saerligt haft fokus på at få styr på produktion­en og fået noget disciplin ind i organisati­onen. Det har virket.

»Vi er naesten et år foran vores plan, og vi er lykkedes stort set over det hele. Det handler altså ikke om, at vi har fået én stor appelsin ned i turbanen. Det er mange baekke små, der gør, at vi nu som selskab begynder at accelerere,« siger Carsten Hellmann.

Salget af tablettern­e i USA voksede naesten 30 pct. i 2018 og knap 40 pct. i det seneste kvartal. Selv om udgangspun­ktet var lavt, er ambitionen nu at runde et salg på tablettern­e i USA på mindst 100 mio. kr. i 2019.

I det forgangne år kom ALK ud med et trecifret millionund­erskud som følge af de store investerin­ger, men altså langt bedre end egentlig planlagt. Alligevel landede driftsresu­ltatet før af- og nedskrivni­nger naesten 250 mio. kr. bedre end forventet ved årets indgang.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark