Jyllands-Posten

Midlertidi­g ATP-chef ønsker ikke topjobbet

ATP: Konstituer­et direktør i ATP Bo Foged kan ikke se sig selv sige ja til en fast tjans som adm. direktør i ATP, hvis bestyrelse­sformanden skulle ringe ham op.

- CLAUS IVERSEN

Det er på mange måder opsigtsvae­kkende, at to af landets ubetinget største finanskonc­erner – Danske Bank og ATP – sejler rundt uden en egentlig kaptajn, men det er ikke desto mindre tilfaeldet i øjeblikket.

Som i Danske Bank, hvor Jesper Nielsen er konstituer­et adm. direktør, er Bo Foged midlertidi­g chef i hele Danmarks pensionska­sse, ATP.

Han afviser dog at vaere i spil som en permanent afløser.

»Som vi også meldte ud, da jeg satte mig i denne stol i efteråret sidste år, er jeg ikke kandidat på permanent sigt,« siger Bo Foged, konstituer­et direktør i ATP.

Hvorfor ikke? Er du ikke blevet fit & proper-godkendt?

»Jeg er blevet fit & propergodk­endt af Finanstils­ynet til at vaere øverste chef i denne konstituti­onsperiode. Men jeg ser ikke mig selv som en kandidat som øverste chef i ATP på permanent basis,« siger Bo Foged.

Men hvorfor dog ikke? Hvad nu hvis din bestyrelse­sformand, Torben M. Andersen, kommer på sine graedende knae og beder dig om at blide siddende i direktørst­olen?

»Jeg anser det lidt som et privat anliggende. Der er enormt meget offentligh­ed om en stilling som øverste chef i ATP, og jeg vaegter mit privatliv højt. Jeg har derfor svaert ved at forestille mig selv som en permanent topchef i denne ellers fantastisk­e virksomhed,« siger Bo Foged.

Hvordan har det vaeret at vaere chef de seneste måneder, og hvad har du laert af det?

»Det har vaeret rigtigt fint, og jeg har laert rigtig meget. Som øverste chef maerker man virkelig, at der er forskellig vindstyrke og sol på en virksomhed­s forskellig­e etager, men jeg synes overordnet set, at det har fungeret godt. Så jeg er glad og tilfreds,« siger Bo Foged. Bo Foged, konstituer­et direktør, ATP

Det fremgår af årsregnska­bet for 2018, at I har købt omkring 5 mio. flere Danske Bank-aktier i løbet af 2. halvår på trods af hvidvasksk­andalen. Hvad skyldes det?

»Jeg vil gerne starte med at slå fast, at det, som er foregået i Danske Bank, på ingen måde er tilfredsst­illende. Vi investerer dog i fremtiden og ikke i fortiden, og vi har haft en dialog med banken på forskellig­e niveauer og er blevet betrygget i, at banken i dag ser fornuftig og sund ud,« siger Bo Foged.

Så man kan godt dumme sig gevaldigt og alligevel beholde ATP som investor?

»Banken har haft en oprydning i de interne processer, som gør, at noget lignende ikke gentager sig. Og vi kigger så objektivt som muligt på det, og hvis en virksomhed sørger for at rydde op, kan den godt komme ud af skammekrog­en,« siger Bo Foged.

I har jo investeret i TDC sammen med den australske investerin­gsbank Macquarie, der er blandet ind i skandalen om udbytteska­t. Er der noget, I har fortrudt i den forbindels­e?

»Vi laerer altid og har selvfølgel­ig også lagt øre til den musik, som der var i forbindels­e med sagen. Vi må erkende, at vi skulle have vaeret endnu mere grundige i vores due diligence og vaeret endnu mere kritisk over for vores samarbejds­partnere. Det vil vi vaere fremover,« siger Bo Foged.

Har du i øvrigt en kommentar til udspillet fra Socialdemo­kratiet vedr. differenti­eret pensionsal­der?

»Nej, det er et politisk anliggende,« siger Bo Foged.

I vil gerne vaere en grøn og ansvarlig investor. Er det ikke vigtigere at skaffe danskerne et afkast, så de kan få så godt et liv som pensionist­er som muligt?

»Vi forsøger at balancere de to ting. Hvis en virksomhed ikke er levedygtig på sigt, påtager vi os en investerin­gsrisiko, fordi virksomhed­en risikerer at blive mindre vaerd. Det kan f.eks. ske, hvis politikere laegger afgifter på produkter, som ikke er velansete. Vi mener derfor, at et langsigtet afkast går hånd i hånd med ansvarlige investerin­ger,« siger Bo Foged.

 ?? Foto: Thomas Borberg ?? 2018 var et hårdt år for ATP, der tabte 3,7 mia. kr. på sine investerin­ger, viser årsregnska­bet fra pensionska­empen, som omkring fem millioner danskere har pensionsop­sparing hos.
Foto: Thomas Borberg 2018 var et hårdt år for ATP, der tabte 3,7 mia. kr. på sine investerin­ger, viser årsregnska­bet fra pensionska­empen, som omkring fem millioner danskere har pensionsop­sparing hos.
 ?? Foto: ATP ?? Bo Foged er konstituer­et direktør hos ATP, men man leder efter en ny topchef.
Foto: ATP Bo Foged er konstituer­et direktør hos ATP, men man leder efter en ny topchef.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark