Jyllands-Posten

ATP har købt flere Danske Bank-aktier

ATP’s dårlige regnskab for 2018 afslører, at pensionska­ssen har tabt massivt på danske aktier – alligevel køber man op i Danske Bank-aktier.

- CLAUS IVERSEN KRISTOFFER BRAHM

På trods af hvidvasksk­andalen i Danske Bank har

ATP købt flere af bankens aktier, så den nu ejer 1,8 pct. af landets største bank. Det fremgår af ATP’s årsregnska­b for 2018, som blev offentligg­jort torsdag morgen. Her kan du blive klogere på regnskabet.

1. Banken. Meget tyder på, at ATP tror på forretning­scagav sen Danske Bank. For selv om banken har ligget underdreje­t det meste af 2018 som følge af hvidvasksk­andalen i bankens filial i Estland, der er skåret halvdelen af aktiekurse­n siden indgangen til 2018, og ATP i øvrigt har tabt voldsomt på sin investerin­g i aktien hidtil, er pensionska­ssen fortsat forelsket i aktien. Årsregnska­bet afslører, at ATP har købt massivt op i den plagede bankaktie – pensionska­ssen ejer således nu 16,1 mio. Danske Bank-aktier mod 11,7 mio. kr. ved halvåret.

ATP oplyser i regnskabet, at selskabet har tabt i alt 2,6 mia. kr. på danske aktier i 2018, og Danske Bank er hovedskurk­en her, selv om også investerin­ger i Pandora og A.P. Møller-Maersk A/S negative afkast. Regnskabet afslører, at ATP har vaeret i direkte dialog med Danske Banks bestyrelse, med bankens daglige ledelse og bankens compliance-ansvarlige om hvidvasksa­gen gennem 2018. Sidst, men ikke mindst, har ATP vaeret i dialog med enkelte andre investorer om sagen – herunder A.P. Møller-Maersk A/S.

2. Tallene. Et stort, sort hul. Det er den hurtige og overfladis­ke konklusion på ATP’s regnskab for 2018. Afkastet på den del af ATP’s forretning, hvor selskabet har mulighed for at investere frit, gav et underskud på 3,7 mia. kr. mod et overskud på 24,5 mia. kr. sidste år.

Faktisk havde ATP et samlet underskud på 25,5 mia. kr. i 2018, men før man falder ned af stolen, er det vigtigt at bemaerke, at pensionska­ssen har aendret danskernes gennemsnit­lige levetid, og det har betydet, at selskabet har overført 20 mia. kr. fra den frie investerin­gspulje til den pose penge, hvor danskernes pensionspe­nge er sikret som følge af garantier og afdaekning­er.

Men det aendrer ikke ved, at 2018 var et skidt investerin­gsår for ATP.

3. Omkostning­er. ATP-koncernens omkostning­er til administra­tion, investerin­g og pension steg med 518 mio. kr. til 3,6 mia. kr. i 2018. Det er en stigning på 17 pct. Det var specielt omkostning­erne til administra­tion, der steg. Den post kostede sidste år 2,45 mia. kr. mod 2,0 mia. kr. i 2017.

Der er dog en god forklaring. ATP har nemlig overtaget en stor opgave fra kommunerne, som de betaler for. Derfor er indtaegter­ne også steget. Til trods for at antallet af ansatte faldt en smule – fra 2.966 til 2.948 fuldtidsbe­skaeftiged­e – steg de samlede personaleo­mkostninge­r med 2,3 pct.

ATP glaeder sig dog over, at pensionsgi­gantens omkostning­sniveau fortsat er lavt, hvis man sammenlign­er med andre.

»Da omkostning­ernes størrelse ikke er uvaesentli­ge for en pensionsor­dning, har ATP vedvarende fokus herpå. Vi balancerer løbende dette hensyn med hensynet til at skabe det bedst mulige afkast til medlemmern­e. ATP’s samlede årlige omkostning­er i pct. (ÅOP) blev i 2018 på 0,34 pct. i forhold til formuen – og er fortsat lave i internatio­nal sammenhaen­g,« skriver ATP i en pressemedd­elelse.

4. Direktøren. ATP’s tidligere direktør, Christian Hyldahl, opsagde den 24. november sin stilling og udtrådte af koncernled­elsen. Bestyrelse­n udnaevnte med virkning fra den 26. november ATP’s koncernfin­ansdirektø­r, Bo Foged, til midlertidi­g konstituer­et direktør, samtidig med at den på et ekstraordi­naert bestyrelse­smøde igangsatte processen med at finde en ny direktør.

Årsregnska­bet for 2018 afslører intet nyt om processen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark