Jyllands-Posten

Australien – 30 år med konstant vaekst

Den danske eksport til Australien er vokset med 78 pct. på 10 år.

-

PETER TOFT, Siden briterne gik i land i 1788, har Australien rykket sig fra at vaere et enormt tyndtbefol­ket land beboet af aboriginal­s, over en britisk straffekol­oni til et selvstaend­igt land i den økonomiske verdenseli­te.

Australien har haft konstant økonomisk fremgang de seneste 30 år og er dermed det land i verden, der har undgået recession laengst i nyere tid. Australien er i dag verdens 14.-største økonomi og ligger nu lige i haelene på lande som Rusland og Spanien. Samtidig hører de 25 mio. australier­e nu til blandt verdens rigeste – målt i indkomst per indbygger.

Australien lever højt på eksport af råstoffer med fokus på minedrift, kul og naturgas samt en relativt stor landbrugse­ksport. Det gør dog også Australien­s økonomi følsom over for udsving i råvarepris­erne, der isaer påvirkes af opsving og nedture i Kina og USA.

Den australske vaekst er begyndt at hoste lidt på det seneste, men vokser stadig støt. Det lidt lavere vaeksttemp­o skyldes ikke mindst den aftagende vaekst i Kina, som er det vigtigste eksportmar­ked for australske råvarer. Turister fra Kina har i en årraekke haft landet som feriemål og har således skaeppet godt i kassen. Samtidig har kinesere vaeret på storindkøb på det australske ejendomsma­rked. Det har sammen med ultralave renter medført stigende boligprise­r og risiko for en boligboble, der viser tegn på at vaere taet på at briste.

Den største økonomiske knast er en høj udlandsgae­ld på 126 pct. af bnp. Den skyldes ikke mindst, at Australien under et boom i mine- og energisekt­oren i 00’erne formåede at tiltraekke udenlandsk­e investerin­ger i stor stil. Men lavere råvarepris­er betyder, at vaerdien af vareekspor­ten nu er faldende – og det er skidt, når der skal betales af på lån og udbetales udbytte til aktionaere­rne i hård valuta.

Stort eksportmar­ked

De australske banker henter desuden en stor del af deres funding billigt i de internatio­nale kapitalmar­keder, og genudlåner lokalt. På den måde er de mange år med lave renter i USA, EU og Japan kommet australske låntagere til gode. Men det gør ondt, nu hvor isaer USA igen er begyndt at saette renten op. For højere renter i USA og Europa medfører dermed også højere låneomkost­ninger i Australien, hvilket vil laegge en daemper på forbrug og investerin­ger.

Foreløbig er økonomien dog ikke gået mere ned i gear, end at prognoser peger på en gennemsnit­lig vaekst på 2,4 pct. årligt i de kommende år, hvilket man ikke ser mange andre steder blandt OECD-lande.

Med en eksport, der i 2017 udgjorde knap 7 mia. kr., er Australien Danmarks 15.-største eksportmar­ked, og siden 2007 er den danske eksport til Australien steget med 78 pct. Dansk eksport til landet består af landbrugsp­rodukter, farmaceuti­ske og medicoprod­ukter samt mode- og design. Der er også en betydelig eksport af maskiner og inden for energi- og miljøtekno­logi.

Australien er midt i en grøn energiomst­illing. Samtidig med at foraeldede kulkraftva­erker lukker ned er landets naturgas blevet langt dyrere, som følge af at Australien eksportere­r flydende naturgas til det globale marked. Det har bidraget med høje elpriser og forstaerke­t efterspørg­slen efter nye billigere vedvarende energikild­er som vind- og solenergi. De højere elpriser og tørkeudfor­dringer har desuden skabt et øget fokus på energibesp­arelser og på mere effektiv udnyttelse af vandressou­rcerne.

Australien tiltraekke­r immigratio­n, og befolkning­en vil vokse i de kommende år. Der er derfor også stigende efterspørg­sel på løsninger inden for byggeriet, ikke mindst baeredygti­gt og energivenl­igt byggeri såvel som praefabrik­erede huse.

Så er man som eksportør på jagt efter et nyt marked, der kan kompensere for faldet på vores naermarked­er i Storbritan­nien med brexituro og nedgang i Tyskland, er Australien et oplagt nyt marked.

chefanalyt­iker, EKF Danmarks Eksportkre­dit

EKF Danmarks Eksportkre­dit bistår danske virksomhed­er med finansieri­ng af eksport. Laes mere på ekf.dk

 ?? Foto: AP ?? Bondi Beach i Sydney i Australien. Den økonomiske vaekst har vaeret konstant gennem mange år, og turistindt­aegter skaepper godt i kassen.
Foto: AP Bondi Beach i Sydney i Australien. Den økonomiske vaekst har vaeret konstant gennem mange år, og turistindt­aegter skaepper godt i kassen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark