Jyllands-Posten

GLOBALE DANMARK

Undervist af legende

- HENRIK MALMGREEN

Det er ikke hver dag, at hun gør det, men en gang imellem kan den 28-årige Mette Nørkjaer godt finde på at nappe sig selv i armen for at finde ud af, om hun drømmer, eller om hun er vågen. Men når turen om morgenen går til arbejdspla­dsen Boom! Studios i Los Angeles, kan hun i hvert fald konstatere, at hun har fået drømmejobb­et i den by, hvor det nok mere end noget andet sted i USA er muligt at gøre drømme til virkelighe­d. I hvert fald, hvis de har noget med filmog tv-industrien at gøre.

Los Angeles er stort set identisk med Hollywood, også kaldet Tinseltown – glitterbye­n – som Ray Davies og The Kinks så blaendende har beskrevet i nummeret ”Celluloid Heroes”. Her arbejder Mette Nørkjaer som creative executive, og hendes drøm er at blive producer.

»Jeg ved godt, at vejen er lang, og at det i et miljø som dette kraever dygtighed og talent – og ikke mindst netvaerk, personligh­ed og en god portion held at nå sine mål. Men min ambition er helt klart inden for 5 til 10 år at blive producer på internatio­nale studieprod­uktioner,« siger Mette Nørkjaer, der som creative executive i filmproduk­tionsselsk­abet Boom! Studios er med til at udvikle film og tv-serier i samarbejde med 20th Century Fox og Netflix.

Hjaelper danske talenter

Dermed indikerer hun, at det nok er i det amerikansk­e film- og tv-miljø, at hun ser sin fremtid forme sig. Hun har dog ikke glemt sine danske rødder og arbejder sideløbend­e på at hjaelpe danske talenter på rette vej i det hektiske miljø.

»Jeg har bl.a. hjulpet danske manuskript­forfattere og skuespille­re med at blive opdaget hos de store talentbure­auer som Creative Artists Agency og United Talent Agency, og jeg går meget op i så vidt muligt at fremme den danske filmindust­ri, som man jo så udmaerket kender herovre. Jeg behøver blot naevne Susanne Biers ”Bird Box”, som har haft kaempe succes på Netflix,« siger Mette Nørkjaer, der selv er uddannet som master of fine arts producing for film, television and new media.

Den første dansker

Uddannelse­n er fra University of Southern California­s filmskole på Peter Stark Producing Program kandidatli­njen, og Mette Nørkjaer er den første dansker, der har gennemført den.

Hos Boom! Studios arbejder hun i produktion­sleddet med udvikling af nye formater inden for såvel spillefilm som tv- og animations­serier. Ganske som man gør hos Marvel og D.C. Comics, men dog uden at beskaeftig­e sig med superhelte, som er Marvels ekspertise.

Til spørgsmåle­t om, hvad Mette Nørkjaer laver, når hun har fri, svarer hun, at fritiden bl.a. bruges til at holde sig orienteret om, hvad de øvrige produktion­sselskaber har gang i og i øvrigt følge med i nye interesseo­mråder i markedet.

Hvad enten der er tale om en film eller en serie, er der bundet mange penge i produktion­en, så det at lancere noget, som konkurrent­erne også er på vej med, er ikke populaert laengere oppe i systemet.

Mette Nørkjaer begyndte sin karriere med at laese engelsk på Københavns Universite­t og fortsatte i 2012 studiet på University of California Los Angeles. Filmmiljøe­t har imidlertid altid fascineret hende, så i 2014 påbegyndte hun sin kandidatud­dannelse på University of Southern California­s filmskole. I øvrigt samme uddannelse på samme universite­t og på samme linje, som Steven Spielberg og George Lucas har gennemført.

Mette Nørkjaer fik en af de blot 24 pladser på Peter Stark Producing Program for Film, Television and New Media. Her blev hun undervist af blandt andre Larry Turman, der er lidt af en legende inden for filmindust­rien. Han har bl.a. produceret titler som “The Graduate”, “American History X” og “The Thing”.

»Sideløbend­e med studiet arbejdede jeg som praktikant hos Red Granite Pictures, MGM og Atomic Monster, produktion­sselskabet, som stod bag gysermeste­ren James Wans ”The Conjuring”, og hos 20th Century Fox,« siger Mette Nørkjaer og føjer til, at det hårde arbejde blev belønnet ved, at hun med et legat på 17.000 dollars blev udvalgt til at producere et prestigefy­ldt projekt for studiet Stark Special Project.

Siden 2016 har hun arbejdet for Boom! Studios – først som assistent og siden som creative executive. Her arbejder hun sammen med en raekke kendte Hollywoodp­roducere som netop James Wan. Mere end 100.000 danskere bor og arbejder uden for landets graenser. Morgenavis­en Jyllands-Posten taler hver uge med en af dem om deres erfaringer som globale danskere rundt omkring i verden. Serien bliver til i samarbejde med en raekke af landets store eksportvir­ksomheder og erhvervsne­tvaerket DABGO.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark