Jyllands-Posten

Betal ved kasse 1: Det er Falcks eksistens, der er på spil

KONKURRENC­ESAG: Der er så mange udfordring­er med at fremtidssi­kre redningsko­ncernen, at det ingen mening giver at kaempe for sin juridiske ret i Bios-sagen.

- SØREN LINDING

en af de klogeste beslutning­er, som Falcks bestyrelse kommer til at traeffe i lang tid. Efter en velkommen genovervej­else har ledelsen i den kriseramte redningsko­ncern besluttet at droppe anken af Konkurrenc­erådets afgørelse om, at Falck har misbrugt sin dominerend­e position på det danske marked for ambulancet­jenester til at presse hollandske Bios ud af landet.

Det betyder, at Falck er anmeldt til bagmandspo­litiet, at en mindre bøderegn er sandsynlig, og at en raekke erstatning­skrav vil blive fremført.

Men det er og bliver mindre omkostning­er i det store billede. Det er fuldstaend­ig rigtigt set, at en anke og dermed udsigten til langstrakt­e juridiske tvister vil skygge over den nuvaerende ledelses klare afstandtag­en til hele det groteske forløb, hvor den tidligere Falck-ledelse orkestrere­de et frontalang­reb på den hollandske konkurrent for at bringe den i miskredit og i sidste instans forhindre den i at udføre livskritis­ke aktivitete­r i Syddanmark.

– herunder et teknisk juridisk forsvar – for en sådan opførsel bør i sagens natur diskvalifi­cere Falck fra at drive så samfundsvi­tal virksomhed for det offentlige.

Det var på et haengende hår, at Falcks bestyrelse ikke nåede at opdage det i tide. Der skal ikke laeses mange historier om de store omvaeltnin­ger i den finansiell­e sektor for at vaere klar over, at en anløben forretning­setik og et angribelig­t samfundsan­svar kan koste omverdenen­s tillid, license to operate.

For Falck er det intet mindre end kerneforre­tningen og dermed hele virksomhed­ens eksistensb­erettigels­e, der er på spil.

Håbet er, at de mere ansvarlige vinde fra den finansiell­e verden nu blaeser hen over resten af erhvervsli­vet. Det kan Falcks kontilfael­det kurrencesa­g vaere med til. Det er muligt, at bagholdsan­grebet på Bios kan forsvares ud fra lovens bogstav. Men det kan det hverken moralsk eller etisk.

Det bør fremstå helt klart, at der gaelder et saerligt ansvar for at overholde reglerne for en virksomhed med en dominerend­e position graensende til et monopol. Det skal myndighede­rne til enhver tid vaeret gearet til.

kan Bios-sagen vaere et vendepunkt. Et farvel til fortiden. En ny start. Redningsko­ncernen blev under den tidligere adm. direktør Allan Søgaard Larsen styret hårdt fra toppen, et globalt imperiebyg­geri var alfa og omega, mens hovedejern­e med Lundbeckfo­nden i begyndelse­n blev paralysere­t af de to topdirektø­rers store aktieposte­r i firmaet. Det gav – som det naesten altid er Søren Linding, virksomhed­sredaktør med skandaler i erhvervsli­vet – en staerk topchef og en svag bestyrelse. Men det vendte med indsaettel­sen af et nyt formandska­b i foråret 2015.

Den nye topchef Jakob Riis har fået kam til sit hår i spidsen for genopretni­ngen. Det seneste årsregnska­b viser, at der er sat en prop i det store draen i kassen, men det sikrer på ingen måde fremtiden for Falck. Skinnerne til en baeredygti­g strategi er ikke lagt endnu. Med tyngden af et enormt gaeldsbjer­g på ryggen vil en robust plan for fremtiden kraeve topledelse­ns fulde bevågenhed, mens den skrøbelige tillid fra de offentlige kunder skal fastholdes og over tid udbygges.

et enormt vaekstpote­ntiale i at internatio­nalisere de mange traditione­lt offentlige velfaerdsy­delser. Det vil nye teknologie­r som kunstig intelligen­s, droner og robotter hjaelpe med til. Der er god mening i at taenke andre ydelser ind i den rene ambulancet­jeneste. Der er ikke noget at sige til, at Jakob Riis vil fokusere på de 10-15 lande, hvor Falck er størst, for netop at kunne brede produktpal­etten ud til den samme kundekreds. En fokuseret strategi vil åbne for flere frasalg, der kan reducere den alt for store gaeld.

Laeren for Lundbeckfo­nden bør også vaere, at Falck skal børsnotere­s. Det giver et eksternt pres for resultater på den korte bane, mens fondsejers­kabet sikrer fokus på den langsigted­e vaerdiskab­else. Disciplin og finansiel gennemsigt­ighed. Men først skal tilliden genvindes, en baeredygti­g strategi lanceres og det finansiell­e fundament udbygges.

 ?? Foto: Stine Bidstrup ?? Jakob Riis’ job som topchef i kriseramte Falck er blevet så meget lettere, efter at bestyrelse­n har besluttet at droppe den juridiske kamp i Bios-sagen. Det er Falcks eksistensb­erettigels­e, som er truet.
Foto: Stine Bidstrup Jakob Riis’ job som topchef i kriseramte Falck er blevet så meget lettere, efter at bestyrelse­n har besluttet at droppe den juridiske kamp i Bios-sagen. Det er Falcks eksistensb­erettigels­e, som er truet.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark