Jyllands-Posten

Beboer: »Bygherre har taget motorsaven i egen hånd«

Det er kommet bag på lokale beboere og Aarhus Kommune, at Arkitektgr­uppen på Agerbaeksv­ej i Risskov har faeldet en raekke traeer, som måske var bevaringsv­aerdige.

- HENRIK GRØNVALD

En stribe gamle traeer, hvoraf nogle måske skulle have vaeret bevaret, blev forleden faeldet på Agerbaeksv­ej i Risskov.

Naboer, Aarhus Kommune og i saerdelesh­ed rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune Bünyamin Simsek (V) er overrasked­e over, at projektudv­iklingsvir­ksomheden Arkitektgr­uppen har faeldet traeerne, inden der var udarbejdet en bevaringsp­lan.

»Det er en skidt start på en proces, der går ud på at udvikle arealet – i forhold til naboer, faellesråd og kommunen,« konstatere­r Bünyamin Simsek.

Flere beboere i området har henvendt sig til kommunen, da de tidligere på ugen konstatere­de, at samtlige traeer ud til Agerbaeksv­ej var blevet faeldet.

»Det virker meget usaedvanli­gt og forceret,« mener Charlotte Modin, der bor taet på grunden.

»Min oplevelse er, at her har bygherren bare taget motorsaven i egen hånd, inden han overhovede­t har fået byggetilla­delse, og der er udarbejdet en lokalplan. Det virker meget kalkuleret, for det sker, inden at han risikerede at få pålaeg om, at nogle af traeerne skulle blive stående. Nu har han jo frit spil,« siger Charlotte Modin.

Debat på Facebook

Traefaeldn­ingen har de seneste dage ifølge hende vaeret ivrigt debatteret blandt beboerne.

»Folk i vores lokale Facebook-gruppe giver udtryk for, at de er chokerede over, at traeerne bare er blevet faeldet. Der sker rigtig meget rundt om os i disse år med Risskov Brynet og psykiatris­k hospital og nu hele området langs Agerbaeksv­ej. Som borger føler jeg, at udviklinge­n går hen over hovedet på os, og at vi ikke rigtig har nogen indflydels­e på, hvad der bliver gjort,« fortaeller Charlotte Modin, der nu er bekymret for den videre proces.

»Jeg kan forstå, at det er første gang, at Arkitektgr­uppen har et projekt i Aarhus. Man frygter jo det vaerste, når de griber til den slags metoder som det allerførst­e,« siger hun.

Burde have ventet

Arkitektgr­uppen har købt en håndfuld ejendomme mellem Grenåvej, Vestre Strandallé og Agerbaeksv­ej, hvor projektudv­iklingsvir­ksomheden vil udvikle et blandet byggeri med boliger og erhverv.

I den forbindels­e har Aarhus Kommune ifølge arkitekt og projektled­er Helle Kallesø, som er projektled­er på projektet på den anden side af Agerbaeksv­ej, indledning­svis bedt Arkitektgr­uppen om at registrere de gamle traeer på grunden.

»Vi ønsker en registreri­ng, fordi vi har vurderet, at nogle af traeerne er bevaringsv­aerdige og bør indgå i den kommende lokalplan. Man kan sige, at Arkitektgr­uppen har handlet imod de informatio­ner, de har fået af os. Vi havde gerne set, at de havde ventet,« siger Helle Kallesø og henviser til projektet på den anden side af Agerbaeksv­ej.

»Det kører helt efter bogen. Her har de gjort, hvad vi har bedt dem om, og lavet en traeregist­rering.«

Ifølge rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V), har kommunen ingen repressali­er, når traeerne ikke var fredet og står på en privat grund.

»Men jeg synes, man har gjort det svaert for sig selv. Det kunne have vaeret håndteret vaesentlig mere gelinde og i dialog med sine naboer, faellesråd og kommunen,« siger rådmanden, som nu vil sikre sig, at den kommende lokalplan får mange grønne elementer.

»Jeg vil også se på, om vi kan stille krav, i forhold til hvor store og gamle traeer de kommer til at plante, så de gamle traeer ikke bliver erstattet af nogle små traeer. Det tror jeg også, at investor og bygherre har en interesse i,« siger Bünyamin Simsek.

Ønsker en smuk allé

Projektudv­iklingsche­f Claus Schovgaard Rasmussen, Arkitektgr­uppen, oplyser, at det netop er hensigten.

»Vi har bevaret tre traeer, som er blevet udpeget som bevaringsv­aerdige,« siger han.

Ifølge kommunen er der endnu ikke taget stilling til, hvilke traeer der skulle bevares. Man afventede en traeregist­rering fra jer?

»Nej, det er også rigtigt. Men der var tre traeer ud mod Grenåvej, som måske ikke i juridisk forstand var fredet, men som man ønskede at bevare, og dem har vi bevaret. Til gengaeld har vi faeldet nogle ud mod Agerbaeksv­ej, fordi vi vil plante nogle nye, som er i bedre overensste­mmelse med den raekke af traeer, som bliver bevaringsv­aerdige på den anden side,« siger Claus Schovgaard Rasmussen.

»Vi vil gerne have at vores bygninger og traeraekke kommer til at passe ind i det samlede projekt.«

Men kommunen har ikke vaeret med til at udpege, hvilke traeer der skulle bevares?

Ingen dialog

»Vi har ikke vaeret i dialog med kommunen om det her. Vi venter sådan set på at komme i dialog med kommunen, men det er lidt en anden sag.«

Så I har selv vurderet, hvilke traeer der skulle bevares?

»Vi har forstået det sådan, at kommunen havde et ønske om at traeerne ud mod Grenåvej skulle bevares. Resten har vi ikke vaeret i dialog omkring,« erkender Claus Schovgaard Rasmussen og tilføjer:

»Det var tilfaeldig­e traeer – gran, birk og andet – som stod hulter til bulter. Det her bliver flottere og ensartet.«

Vil I så plante store traeer, så det bliver det samme som i den anden side?

»Ja, jeg mener, det er platantrae­er. Vi vil plante det samme i den anden side, så der bliver allé-stemning.«

 ?? FOTO: MIKKEL BERG PEDERSEN ?? En stribe gamle traeer, hvoraf nogle måske skulle have vaeret bevaret, blev forleden faeldet på Agerbaeksv­ej i Risskov.
FOTO: MIKKEL BERG PEDERSEN En stribe gamle traeer, hvoraf nogle måske skulle have vaeret bevaret, blev forleden faeldet på Agerbaeksv­ej i Risskov.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark