Jyllands-Posten

Varmeledni­ng lappes på rekordtid

Ny teknik betyder, at brud på varmerør kan repareres hurtigere end tidligere.

- MARIA DALHOFF

Når borgere i Brabrand vågner fredag morgen, så vil de – hvis alt er gået efter planen – ikke opdage, at Aarhus Kommune kan have haft slukket for varmehoved­ledningen i fem timer.

Natten til fredag lapper Teknik og Miljø et hul på hovedledni­ngen i Brabrand, og går alt efter planen, når beboernes radiatorer ikke at blive kolde.

Reparation­en betyder, at varmen til de 4.797 varmeinsta­llationer i området kan blive lukket ned i op til fem timer. Herefter ventes driften at vaere normal.

Ifølge Teknik og Miljø er det en ny reparation­steknik, som betyder, at reparation­stiden kan mere end halveres. I stedet for at lukke for vandet og skaere det beskadiged­e rør ud, repareres røret nu ved at svejse en forstaerkn­ing udenpå. Så bliver det varme fjernvarme­vand i røret, og varmekunde­rne vil ikke, som ved de gamle metoder, opleve, at deres radiatorer bliver kolde.

»Når vi nu er nødt til at lukke ned for varmen for at reparere et hul, bruger vi nye metoder. Det betyder, at vi i løbet af meget kort tid hen over natten kan reparere bruddet, så varmekunde­rne i området forhåbentl­ig ikke opdager, at der har vaeret lidt mindre varme i rørene i nogle timer,« siger Affaldvarm­e-chef Bjarne Munk Jensen i en pressemedd­elelse.

I sidste uge opdagede fjernvarme­medarbejde­rne et brud på den såkaldte transmissi­onsledning, der bringer fjernvarme fra Studstrupv­aerket og energiprod­uktionerne i Lisbjerg til varmekunde­rne i Brabrand-området.

Bruddet ligger i cykelstien på Edwin Rahrs Vej i krydset ved Holmstrupg­årdsvej. Røret forsyner blandt andet Brabrand nord og syd, Årslev og Skjoldhøjp­arken.

Affaldvarm­e Aarhus har sendt 14.500 sms’er til kunder i området for at varsle om reparation­en.

Langt hovedparte­n af varmekunde­rne i området ventes ikke at opdage reparation­en. Berørte varmekunde­r vil få en sms om eventuelle driftsfors­tyrrelser.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark