Jyllands-Posten

Februar er som juleaftens­dag

Mens vi venter på foråret, kan vi kigge lidt på mos. Tiden skal jo gå med noget …

- MORTEN D.D. HANSEN

Mosser er svaere at bestemme, med mindre man har en lup, men en af de ganske karakteris­tiske arter vokser taet og sammenhaen­gende på sandflader­ne ved landevejen. Den hedder hårspidset jomfruhår og danner et smukt rødligt taeppe. Men man vil ikke kunne spille fodbold her, for i modsaetnin­g til planter har mosser ingen egentlige rødder og kan derfor altid plukkes (eller tackles!) op fra underlaget uden de store problemer. Manglen på rødder er forklaring­en på, at de fleste mosarter skal findes på steder med en vis fugtighed. Vandet skal nemlig optages direkte igennem bladene. Ellers er mosserne isaer karakteris­eret ved at have et umådelig ulogisk sexliv – i hvert fald set fra vores perspektiv.

Mosser har to forskellig­e tilstandsf­ormer, akkurat ligesom hos os selv – hvis vi vel at maerke er villige til at acceptere, at vore saed- og aegceller også er en slags bittesmå mennesker. Isaer førstnaevn­te findes der rigtig mange af, og de lever et hjernelamt, encellet liv, ind til de smelter sammen med de større aegceller. Mosserne gør det lidt anderledes. Deres saed- og aegceller begynder som små, vindspredt­e sporer, der åbenbart har det vaeldig fint hver for sig. De glemmer således alt om hinanden og vokser op til de store grønne mosplanter, vi møder i naturen.

Først på dette sene tidspunkt finder disse såkaldte gametofytt­er (kønscellep­lanter) ud af, at det er bedre at vaere to. Hannen afskiber derfor nogle saedceller med svingtråde, mens hunnerne laegger aeg, som saedceller­ne kan svømme hen til, når vejret er vådt og fugtigt. Produktet, det sammensmel­tede individ, kalder man en sporofyt, og den ligner overhovede­t ikke en mos, men snarere en slags svamp. Den vokser som parasit oven på moderplant­en, og efter et stykke tid begynder den at danne sporer, som spredes med vinden og begynder forfra. Mosserne lever altså det meste af deres liv som kønsceller med et enkelt kromosomsa­et, mens vi lever hovedparte­n af vores med dobbelt kromosombe­saetning – som produkt af sammensmel­tede kønsceller. Måske ikke den mest uundvaerli­ge informatio­n om verden, men ventetiden skal jo gå med noget …

Kom forår!

Morten D.D. Hansen er naturvejle­der og museumsins­pektør på Naturhisto­risk Museum.

 ?? FOTO: MORTEN D.D. HANSEN ?? Mosser som hårspidset jomfruhår lever det meste af deres liv som kønsceller med et enkelt kromosomsa­et, mens vi lever hovedparte­n af vores med dobbelt kromosombe­saetning.
FOTO: MORTEN D.D. HANSEN Mosser som hårspidset jomfruhår lever det meste af deres liv som kønsceller med et enkelt kromosomsa­et, mens vi lever hovedparte­n af vores med dobbelt kromosombe­saetning.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark