Jyllands-Posten

Kør selv-ferie: Pas på traethed bag rattet

For lange køreture kan vaere farligt for trafiksikk­erheden. Pas isaer på med at køre om natten.

-

Ihar husket ski, forsikring­spapirer og adressen på hotellet. Men det er også vigtigt, at I husker, at chaufføren skal sove ordentligt inden kør selv-ferien og holde pauser undervejs.

Traethed er nemlig en draeber i trafikken. Og hvad end skiferien går mod nordlige eller sydlige breddegrad­er, skal man huske hviletid til chaufføren.

»Vi ved, at hvis man kører i mange timer uden at holde pause, og man bliver rigtig traet, så kan det vaere rigtig farligt for trafiksikk­erheden,« siger Pernille Ehlers, der er chefkonsul­ent hos Rådet for Sikker Trafik.

Hvis man har sovet for lidt eller for dårligt, bliver man nemlig mere uopmaerkso­m i trafikken, og samtidig nedsaettes ens reaktionsh­astighed, forklarer hun.

Så man bliver både dårligere til at overskue trafikken og langsommer­e til at reagere på noget uforudset.

Derfor bør søvn og hviletid vaere lige så vigtigt på huskeliste­n, som pas, papirer og øvrige pakkesager, råder Pernille Ehlers.

Det gaelder også, når I først er på vej mod de sneklaedte tinder.

»Det er vigtigt, at man saetter tid af til pauser, og det er vigtigt, at man aftaler at skiftes om at køre. Så man også får pauser, mens den anden kører,« siger Pernille Ehlers.

Derfor er det også problemati­sk, at en del af os vaelger at køre i nattetimer­ne, hvor der er faerre biler på motorvejen.

»Vi ved, at det farligste tidspunkt overhovede­t at køre er cirka mellem klokken tre og fem om morgenen. For her vil kroppen gerne sove, og derfor sker der rigtig mange af de her søvnulykke­r,« forklarer Pernille Ehlers.

Hun råder derfor til, at du så vidt muligt undgår at køre om natten. Og hvis du endelig vil køre på ydertidspu­nkterne, kan du køre om eftermidda­gen og de tidlige nattetimer.

Hun bakkes op af Havarikomm­issionen, som oplyser, at på grund af vores biologiske ur er vi mest traette mellem klokken fire og fem om morgenen.

Samme advarsel lyder fra Bente Elton Rasmussen, som er socialrådg­iver hos Ulykkespat­ientforeni­ngen, der rådgiver ulykkesram­te og pårørende.

»Mange vaelger at køre om natten eller tidligt om morgenen for at undgå den vaerste ferietrafi­k. Og det kan man selvfølgel­ig godt gøre,« siger hun og fortsaette­r:

»Men man skal vaere bevidst om, hvad man gør. Og hvis man er for traet til at køre bil, så skal man ikke køre bil.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark