Jyllands-Posten

Danskernes favorit har endelig fået som fortjent

Den facelifted­e Mazda MX-5 leverer i den grad varen, hvis man vaelger den nye og kraftigere 2,0 motor med 184 hk. Fotos: Christian Schacht Mazda MX-5, som er den mest solgte sportsvogn herhjemme, er nu blevet faceliftet og kan fås med ny og kraftig motor,

-

At køre åben vogn handler jo ikke om rå muskelkraf­t, bare om at have det sjovt og måske blive set. Og når det er sommer at høre fuglene og have udsyn til himlen. Men når det gaelder en af de absolutte klassikere, Mazda MX-5, der kører aldeles fremragend­e, så skader der absolut ikke med lidt ekstra hestekraef­ter under hjelmen.

For første gang siden lanceringe­n for 30 år siden leverer japanerne nu en ordentlig muskel af en benzinmoto­r, der med 184 hk og helt uden brug af turbolader giver køreglaede­n en ekstra dimension.

Jeg ved det, for jeg har netop testet den facelifted­e MX-5, der simpelthen bare hedder 2,0 til efternavn og koster fra 365.579 kr.

Til dem, der synes, nye biler er blevet dyre, så kostede en MX-5 1,8 med 140 hk i øvrigt praecist det samme for 13 år siden.

Motoren yder 24 hk mere end før, men det føles af mere, for den lille roadster er decideret hurtig med en accelerati­onstid fra 0-100 km/t. på kun 6,5 sek., bl.a. fordi bilen kun vejer lige godt et ton.

Sjoveste bil til prisen

Jeg vil vove den påstand, at der ikke findes en mere underholde­nde bil til prisen, og så havde jeg endda ikke engang taget nede, da vejret i slutningen af januar mere tilsagde, at stoftaget skulle forblive oppe.

Sjaeldent har man oplevet så intens køreglaede i en bil, der på alle måder har de helt rigtigt proportion­er.

Motoren roterer frit, tager flere omdrejning­er og lyder klart bedre end forgaenger­en, ikke mindst når den når begraenser­en helt oppe ved 7.400 omdrejning­er. Samtidig er den kørbar i en grad, som moderne turbomotor­er sjaeldent praesenter­er: Du kan f.eks. starte i 3. gear, rulle rundt om gadehjørne­t i samme gear. Den manuelle gearkasse med seks trin skifter fast og praecist og giver i det hele taget en skøn fornemmels­e af at køre bil som i de gode gamle dage, altså da der skulle arbejdes lidt med tingene …

Støjer på motorvejen

Den første version, der kom på gaden i 1989, havde en beskeden 1,6 motor og 115 hk og var ikke ligefrem en raket. Men det var en ”drivers car”, som englaender­ne ynder at sige, hvilket siden hen kun er blevet endnu mere udtalt, dog kan jeg ikke anbefale en tur ad motorvejen. Lige praecis omkring 110 km/t. begynder motorstøje­n at genere, og den lille kaleche er heller ikke støjisoler­et som det tykke materiale, man finder i cabriolete­r fra eksempelvi­s de tyske producente­r.

Til gengaeld sidder man glimrende på forsaedet, og i modsaetnin­g til forne tiders MX-5’er er der god benplads, selv om personer over 180 cm skal køre ryglaenet lidt ekstra tilbage for at kunne have plads til hovedet. Og, nå ja, for resten, de skal så også deles om et bagagerum på kun 130 liter.

Samtidig er fjerde generation, der kom i 2015, nu endelig vokset ind i den digitale tidsalder med muligheden for at forbinde sin iPhone og dermed få Apple CarPlay i bilen. Det koster dog 3.300 kr. ekstra.

Omklaednin­g fra brugbar bil, også om vinteren, til topløs vinterbade­r tager blot få sekunder, uden at man skal ud af bilen, men det kraever dog et hiv i et håndtag først, altså ikke nogen elbetjenin­g her.

Det er heller ikke så moderne, at MX ikke har automatisk nødbremse.

Konklusion

Mazda MX-5 er verdens mest solgte roadster, og herhjemme kører der helt praecist 2.077 MX’er med danske nummerplad­er. Naesten historisk er også dens opbygning med motor foran, traek på baghjulene og en naesten optimal vaegtforde­ling.

Er man alligevel typen, der er lidt ligeglad med power og performanc­e, er der fortsat den lille og bestemt også velfungere­nde 1,5 motor, der yder 132 hk, og som gør, at en basis-MX-5 kun koster fra 294.374 kr.

Men den lille roadster bliver til en ren lommeraket med den nye motor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark