Jyllands-Posten

Regeringen ville vaere blevet fyret

-

Hvis Danmark var en virksomhed med en målsaetnin­g om at blive fossilfri i 2050, burde chefen, ledelsen og bestyrelse­n blive fyret for ikke at leve op til virksomhed­ens strategi. Begrundels­en ville vaere, at de havde forspildt chancen for at bevare en global førerposit­ion inden for grøn teknologi og innovation. At de havde mistet fokus på virksomhed­ens langsigted­e strategi, mens de havde diskuteret interne regler om dresscode, mad i kantinen og regler for, hvordan man hilsner på hinanden om morgenen.

Statsminis­ter Lars Løkke sagde på klimatopmø­det P4G i oktober i København, at han ikke ville høre ”flere tomme ord” om verdens største problem: klimaforan­dringerne. De tomme ord er ikke blevet faerre. Tvaertimod.

Der er stadigvaek ikke nogen plan for at stoppe olieudvind­ingen i Nordsøen. I øjeblikket kører staten endda ottende udbudsrund­e for at efterforsk­e mere olie i Nordsøen. Udfasninge­n af kul går alt for langsomt, fordi regeringen undervejs i regeringsp­erioden trådte på bremsen. Vi har investeret i biomasse, selv om det at faelde traeer og braende dem af ikke er en klimapolit­isk smart strategi. Vi har nedsat registreri­ngsafgifte­r for de ”sorte” biler – ad to omgange. Og i det hele taget bremset omstilling­shastighed­en for det danske vindeventy­r.

De små plastre på såret har bestået af en udskydelse af prisstigni­ngen på elbiler samt tre havvindmøl­ler, der skal kobles til nettet frem til 2030. Men samlet set er der ingen konkret grøn plan, der stopper den tomme snak. Derfor ligger vi på en 15.-plads i det internatio­nale klimaindek­s efter lande som bl.a. Indien, Marokko og selvfølgel­ige Norge og Sverige. Og specifikt i forhold til fremadrett­et national og internatio­nal klimapolit­ik ligger vi på en 33.-plads efter lande som bl.a. Kasakhstan, Sydafrika og Iran.

Danmark har ikke brug for flere tomme ord. Vi har brug for en green new deal, hvor vi udruller en samlet plan for at gøre Danmark til et grønt foregangsl­and igen. Et land, der er med til at vise vejen for resten af verden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark