Jyllands-Posten

Danskere på ferie risikerer en stor regning

REJSEFORSI­KRING: Over to millioner blå EU-sygesikrin­gskort, der giver danskere på rejse i EU ret til laegebehan­dling, udløber i år. Uden et gyldigt kort kan den rejsende blive praesenter­et for en stor regning for behandling på stedet.

- LENE ANDERSEN

Danskerne ved så lidt om EU’s blå sygesikrin­gskort, at mange ikke aner, at kortet har en udløbsdato. Derfor mener Forbrugerr­ådet Taenk, at der bør tages helt anderledes metoder i brug end en annoncekam­pagne, når mere end hvert andet sygesikrin­gskort udstedt til danskere udløber i år.

»Resultatet af at rejse uden gyldigt EU-sygesikrin­gskort kan vaere, at du skal betale for hele behandling­en, hvis du bliver syg. Du risikerer i vaerste fald at skulle laegge ud for en kaemperegn­ing med dit kreditkort. Det er en stressende situation for den syge eller ulykkesram­te forbruger og kan give privatøkon­omiske problemer,« siger Lars Baadsgaard, ansvarlig for finansiell­e tests i Forbrugerr­ådet Taenk.

Derfor mener Forbrugerr­ådet Taenk, at kortet automatisk burde fornys. Alternativ­t burde den enkelte have en advisering i e-boks om, at deres EU-sygesikrin­gskort er ved at udløbe, samt anvisning på at forny kortet.

Formanden for Folketinge­ts Sundhedsud­valg, Liselott Blixt (DF), mener klart, at sundhedsmi­nisteren må sikre, at folk bliver informeret om, at kortet udløber.

»Det er desvaerre blevet en dyr ordning for de danske borgere og endnu dyrere, hvis de ikke får det blå kort med. Det er en ordning, som vi i Dansk Folkeparti aldrig har støttet, men som et flertal desvaerre fik gennemført,« skriver Liselott Blixt i en mail.

Krav til borgerne

Udbetaling Danmark, som står for det blå kort, har i stedet valgt en bred annoncekam­pagne. Den gav i december over 64.000 bestilling­er af kortet og yderligere 110.000 i januar. Godt to millioner kort udløber i 2019.

Centerdire­ktør Lise Schou Hansen, Udbetaling Danmark, siger, at det blå sygesikrin­gskort ikke må fornys automatisk, fordi man skal sikre sig, at borgerne fortsat lever op til kravene for at have kortet.

»På baggrund af bestilling­erne og det, borgerne oplyser, når de ringer til os, vurderer vi, at borgerne er blevet opmaerksom­me på, at der er en udløbsdato på kortet, og at de nemt kan bestille et nyt, hvis de har brug for det,« siger Lise Schou Hansen.

Udbetaling Danmark planlaegge­r en ny informatio­nsindsats i foråret og vil løbende vurdere behovet.

Forbrugerr­ådet Taenk mener, at danskerne enten burde have det blå EU-kort fornyet automatisk eller adviseres om, at det er ved at udløbe.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark