Jyllands-Posten

Ingen panik: Der kan vaere genveje til at skaffe

Skønt de fleste rejseforsi­kringer har et krav om, at kunderne har og medbringer et gyldigt EUsygesikr­ingskort på ferier i Europa, er der genveje til hjaelp.

- LENE ANDERSEN

Stort set alle danske rejseforsi­kringssels­kaber kraever, at kunderne i første omgang benytter sig af offentlige hospitaler og laeger i EU-landene, hvis kvaliteten er tilstraekk­elig høj. Derfor skal de forsikrede medbringe et gyldigt blåt EU-sygesikrin­gskort på rejsen. Men de fleste selskaber daekker nu alligevel under bestemte

»Vi vil virkelig opfordre til, at man medbringer kortet, for det gør livet meget lettere, når man står i en presset situation med en syg eller tilskadeko­mmen rejsende. Men alle danskere har ret til et gratis EU-sygesikrin­gskort, så hvis de ikke har et, afviser vi dem ikke, men prøver at hjaelpe dem med at få et på stedet,« siger kommunikat­ionsdirekt­ør Jens Langergaar­d, Topdanmark.

Derfor er der ingen grund til total panik, hvis man dagen før skiferien opdager, at det blå kort er udløbet, som to millioner blå kort gør i Danmark i år. I hvert fald ikke hvis man har en rejseforsi­kring, der daekker skiløb. forudsaetn­inger. Heller ikke selv om det formelt tager flere uger at få et nyt sygesikrin­gskort.

Kravene

Stort set alle forsikring­sselskaber forlanger, at den forsikrede ved rejser i EU og EØS landene – Norge, Island, Liechtenst­ein og Schweiz – medbringer et gyldigt blåt EU-sygesikrin­gskort på rejsen.

Alarmcentr­alen dirigerer i første omgang den syge eller tilskadeko­mne til en offentlig laegeklini­k eller et offentligt sygehus, hvor det blå kort sikrer behandling for akut opstået sygdom eller skade på samme vilkår som landets egne borgere.

Det betyder nogle steder, at der er en regning pr. dag, man er indlagt eller for visse undersøgel­ser på trods af det blå kort. I Østrig og Frankrig, hvor flest danskere kommer til skade i skiferie, koster det også penge at blive fragtet ned med bananen eller med ambulancef­ly efter et alvorligt fald på pisterne. Den regning daekkes af rejseforsi­kringen.

Danskerne har det med at komme galt af sted på skiferien. Sidste år hjalp de to store alarmcentr­aler på vegne af forsikring­sselskaber­ne knap 5.000 danskere i skisaesone­n. Flest kom til skade i Østrig, hvor mange klinikker i skisportso­mråderne er private.

Problemet

I løbet af i år udløber mere end hvert andet danske EUsygesikr­ingskort. Og det skal man selv vaere opmaerksom på. Bjørn Cronquist, nordisk salgschef for Europaeisk­e ERV, siger, at de rejsende uden det blå kort nok godt kan få adgang til offentlig behandling.

»Man kan dog ikke få det på de betingelse­r, som gaelder for landets egne borgere, og derfor risikerer man at blive afkraevet en større egenbetali­ng end uden det blå kort,« siger Bjørn Cronquist.

Mens Sune Jens Pedersen, head of assistance hos alarmcentr­alen Falck Global Assistance, forklarer, at det blå kort sikrer en vaesentlig mere smidig adgang til de fleste offentlige hospitaler også for dem med rejseforsi­kring.

»Mange offentlige behandling­ssteder er ikke vant til at modtage en betalingsg­aranti fra et forsikring­sselskab eller alarmcentr­al, som de er det på de private hospitaler,« siger Sune Jens Pedersen.

Løsningen

Problemet kan dog ofte løses med internetad­gang, adgang til Nem ID og e-boks. Enten på egen hånd, hvis man kan overskue det, eller guidet af rejseforsi­kringssels­kabet.

»Hvis kunderne ikke har det blå kort med på ferien, så hjaelper Tryg Alarm dem med, hvordan de skal rekvirere et midlertidi­gt blå kort via borgerserv­ice, som kunden får med det samme som digital post,« siger kommunikat­ionsdirekt­ør

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark