Jyllands-Posten

Ekspert: Regionerne kan selv køre ambulance

- JACOB HAISLUND

Sundhedsva­esenet løser mange opgaver, som er svaerere end at køre ambulance.

Sådan lyder vurderinge­n fra Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøk­onomi ved Vive – Det Nationale Forsknings­og Analysecen­ter for Velfaerd, efter at Region Nordjyllan­d, Region Sjaelland og Region Midtjyllan­d ifølge DR overvejer tage ambulanced­riften tilbage fra Falck.

Falck, som står for ambulanced­riften i fire af landets fem regioner, er kommet i voldsom modvind, efter at selskabet er blevet politianme­ldt for i 2014 og 2015 med en målrettet kampagne at presse konkurrent­en Bios til konkurs og ud af markedet.

Siden Bios’ konkurs har Region Syddanmark selv stået for ambulanced­riften på Fyn og i Sønderjyll­and og Sydvestjyl­land via selskabet Ambulance Syd – ifølge regionsråd­sformand Stephanie Lose (V) med millionbes­parelser til følge. Og spørger man Jakob Kjellberg, kan de øvrige regioner fint vaelge samme løsning.

»Den mest komplekse del i ambulanced­riften er et stykke hen ad vejen AMK-vagtcentra­lerne (Akut Medicinsk Koordineri­ng, red.) og de beregninge­r og den viden, der er knyttet til dem. Dem driver regionerne i dag, før lå det hos politiet,« siger han.

Årelange kontrakter

Vagtcentra­lerne skal sikre »rette hjaelp i rette tid til alle patienter« og »optimal udnyttelse af ressourcer­ne«, fremgår det af Region Midtjyllan­ds hjemmeside.

»Alt med planlaegni­ng, dimensione­ring, og hvor mange ambulancer der skal vaere, styrer regionerne allerede. Man køber alene en ambulance med fire hjul, et antal personer og et antal timer, som de skal vaere til rådighed i. Det er altså ikke det mest komplekse i vores sundhedsva­esen i forhold til så meget andet,« siger Jakob Kjellberg.

Regionerne Midtjyllan­d, Nordjyllan­d og Sjaelland har kontrakt med Falck frem til hhv. 2021, 2022 og 2024.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark