Jyllands-Posten

Opråb til Samuelsen: Traek tiden ud mod Rusland

EU-aftale vil bane vejen for Nord Stream 2, uanset hvad Danmark gør. Men Samuelsen bør i det mindste forhale, siger danske MEP’er.

- MARTIN KAAE

BOTNISKE BUGT

Traek tiden ud.

Sådan lyder opfordring­en fra danske medlemmer af Europa-Parlamente­t til den danske regering i slutspille­t om den russiske gasledning Nord Stream 2.

Tirsdag mødes forhandler­e fra Europa-Parlamente­t med de 28 regeringer­s repraesent­anter i Ministerrå­det for efter planen at slå søm i en aftale, der vil betyde, at EU’s nuvaerende regler for det indre gasmarked bliver udbredt til også at gaelde gasledning­er, der ankommer til EU udefra.

Set med danske øjne er isaer effekten for Nord Stream 2 interessan­t, fordi ledningen fra Rusland til Tyskland kan blive omfattet.

Danmark er det sidste land på linjeførin­gen gennem Østersøen, der endnu ikke har givet grønt lys, fordi regeringen er i gang med en analyse af, hvorvidt gasledning­en vil svaekke Danmarks sikkerheds­politiske interesser. Den analyse har regeringen foreløbig arbejdet på i 14 måneder.

Og står det til Morten Helveg Petersen (R), der forhandler om gasreglern­e på vegne af den liberale gruppe i Europa-Parlamente­t, skal regeringen og udenrigsmi­nister Anders Samuelsen (LA) traekke tiden så laenge som muligt.

»Jeg vil helt klart opfordre regeringen til ikke at traeffe nogen beslutning om Nord Stream 2 foreløbig. Vi har brug for at vente, til EU’s regler er på plads,« siger han.

Forklaring­en er, at hvis Nord Stream 2 når at blive etableret og taget i brug, inden de nye regler er trådt i kraft, så kan det blive nemmere for selskabet at få dispensati­on fra kravene. Reglerne er nemlig rettet mod nye rørledning­er, så Danmark kan med en forhaling af ansøgninge­n yde en vigtig hjaelpende hånd til de kraefter i EU, der ønsker russerne reguleret af EU.

»Spørgsmåle­t er, hvem der skal bestemme over fremtidens

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark