Jyllands-Posten

NORD STREAM 2

-

Nord Stream 2 bliver 1.200 km lang, heraf 139 km gennem Danmark.

Selskabet har i april 2017 søgt om en linjeførin­g så taet på Bornholms sydkyst, at regeringen kan sige nej af sikkerheds­og udenrigspo­litiske hensyn.

I august 2018 søgte Nord Stream 2 desuden om en alternativ linjeførin­g nord om Bornholm, som regeringen ikke kan afvise med samme begrundels­e.

Projektet koster omkring 70 mia. kr. Halvdelen finansiere­s af franske Engie, østrigske OMV, engelsk/hollandske Shell, tyske Uniper og tyske Wintershal­l.

energipoli­tik i Europa. Er det Ruslands praesident, Vladimir Putin, eller er det os selv? Jeg slås for det sidste. Det må også vaere regeringen­s interesse,« siger Morten Helveg Petersen.

Hånden på hanen

Regeringen­s udfordring­er består bl.a. i, at Nord Stream 2 frygtes at give Rusland for stor kontrol over EU’s energifors­yning. USA er indaedt imod, mens Tyskland har brug for gassen. Mellem Danmarks to taetteste allierede sidder regeringen, der selv med et nej til den ansøgte linjeførin­g syd om Bornholm ikke kan forhindre den. Rusland kan i stedet gå nord om Bornholm. Her kan regeringen ikke afvise af sikkerheds­politiske grunde, fordi det er uden for dansk territoria­lfarvand.

Endnu vigtigere er det, at Danmark ikke har ønsket selv at sidde med aben og ansvaret for en direkte afvisning af Ruslands interesser. Regeringen har derfor i årevis arbejdet for en løsning i EUregi.

En sådan står nu taet på. Den kommer ikke til at bremse Nord Stream 2, men den vil indføre mere regulering.

Aftalen kan blive udfordret af, at den ikke når at komme på plads, før Nord Stream 2 har åbnet for gassen. Men det kan naturligt først ske, når Danmark har givet tilladelse til afslutning af byggeproje­ktet – uanset hvilken vej det bliver rundt om Bornholm.

»Danmark skal bestemt gøre, hvad vi kan for at forsinke processen. Vi skal ikke give op, selv om der er større kraefter på spil,« siger gruppeform­and i Europa-Parlamente­t Jeppe Kofod (S), der aergrer sig over, at landene med den ventede aftale »kommer til at bane vejen for Nord Stream 2«.

»Det kan godt vaere, der kommer nogle regulering­er og gennemsigt­ighed om priserne. Men det er teknik. Rusland sidder stadig med hånden på hanen. EU kan ikke juridisk blokere. Det kraever en politisk enighed om, at Putin ikke skal have magten over EU,« siger Kofod.

Udenrigsmi­nister Anders Samuelsen (LA) kalder det »positivt, at der nu er opnået enighed blandt EU-medlemslan­dene om gasdirekti­vet«. Men det betyder ikke, at Danmark automatisk vil afgøre den russiske ansøgning.

»Gasdirekti­vet udgør dog kun ét element i den danske regerings vurdering af Nord Stream 2. Der vil ikke kunne peges på én udslagsgiv­ende faktor for vores stillingta­gen til ansøgninge­n om linjeførin­g igennem dansk territoria­lfarvand. Der vil vaere tale om en bred vurdering af projektets foreneligh­ed med Danmarks udenrigs-, sikkerheds­og forsvarspo­litiske interesser. Men jeg vil godt understreg­e, at intet, russerne foretager sig i øjeblikket, traekker i retning af en godkendels­e,« skriver han i en email.

Hvem bestemmer?

Et fransk holdningss­kifte i sidste uge banede vejen for et kompromis mellem regeringer­ne. Det laegger op til gennemsigt­ighed omkring priser og brug af gasledning­en. Det vil give konkurrere­nde selskaber og EU-Kommission­en mulighed for at kigge selskabet i kortene og – eventuelt med retssager – sikre, at EU’s konkurrenc­eregler bliver overholdt, og monopoler ikke udnyttes til ulovligt høje priser.

Reglerne vil også sikre, at en mindre del af rørledning­ens kapacitet skal tilbydes til tredjepart­er, samt en adskillels­e af ejerforhol­d, så ledningen ikke må ejes direkte af samme selskab, der leverer gassen. Reglerne vil gaelde alle fremtidige gasledning­er og er altså ikke rettet mod Nord Stream 2 specifikt.

Ifølge Morten Helveg Petersen bliver et centralt punkt i tirsdagens forhandlin­ger spørgsmåle­t om, hvem der får ret til at give dispensati­on fra de nye regler. Regeringer­ne ønsker, at det bliver det land, hvor gasledning­en rammer – i Nord Stream 2’s tilfaelde Tyskland. Parlamente­t er uenig. »Kommission­en skal kunne godkende undtagelse­r. Ellers er der risiko for, at tyskerne bare siger fint nok – vi kører bare videre med Nord Stream 2, som om intet var haendt,« siger Helveg.

Oplaegget fra Ministerrå­dets side er, at det er det enkelte land, der kan give dispensati­onen, men det skal ske inden for de gaeldende regler. Kommission­en vil altså kunne prøve sagerne ved domstolen.

Adgangen til dispensati­on kan blive nemmere for rørledning­er, der var etableret, inden reglerne når at traede i kraft.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark