Jyllands-Posten

Det sidste slag mod IS i Syrien er i gang

Tusindvis af udenlandsk­e IS-krigere og deres familier er på flugt fra terrorgrup­pens sidste bastion. Nu forsøger de at få frit lejde. Vi anede intet om IS, siger to IShustruer fra Canada.

- EVA PLESNER

Syriske SDF-tropper har indledt det sidste slag om den sidste landsby, der er tilbage i Islamisk Stats selvudråbt­e kalifat.

Siden lørdag har de med opbakning fra den amerikansk-ledede koalitions bombefly bekaempet nogle hundrede hardcore jihadister på et knap fire kvadratkil­ometer stort område omkring landsbyen Baghuz ved graensen til Irak.

Hvornår Islamisk Stat mister den sidste stump land, er der foreløbig ingen meldinger om. Men USA’s praesident Trump forudser, at det vil ske i denne uge.

Ifølge en talsmand for SDFstyrker­ne, Mustafa Bali, er der kun mellem 400 og 600 af de mest erfarne og krigshaerd­ede jihadister tilbage, men de forsvarer området til det sidste.

»Så man kan forestille sig vildskaben i kampene,« siger han til nyhedsbure­auet AP.

Der er ifølge SDF-styrkerne også omkring 1.000 civile tilbage, og Islamisk Stat sender angiveligt børn og kvinder ud i skudlinjen og bruger dem som menneskeli­ge skjolde.

Før lørdagens offensiv satte ind, fik over 20.000 civile lejlighed til at flygte fra området i løbet af 10 dages ophold i kampene. Mange af dem mistaenkes for at vaere IS-krigere og sympatisør­er.

De fleste flygtninge kommer fra Irak og Syrien, men mange kommer fra Canada, Frankrig, England, Kasakhstan, Rusland, Tunesien osv. Alle maend og udenlandsk­e Kvinder og børn på flugt fra Baghuz og IS på ladet af en lastbil. kvinder bliver afhørt af amerikansk­e, britiske og franske militaerfo­lk, og langt de fleste naegter, at de har noget med Islamisk Stat at gøre.

Vi vidste intet om IS

Men ikke Dura Ahmed, der kommer fra Toronto i Canada. I weekenden fortalte hun til CNN, at hun kom til Raqqa, kalifatets hovedstad, i 2014 for at vaere sammen med sin sin mand, og at hun kunne lide, hvad hun så.

»Det var et nemt liv. Det var en nem by. Man er der, og man spiser Pringles og Twixbarer. Det føles ikke, som om man er i krig,« siger hun til tv-stationen.

Hun laeste mellemøsts­tudier i Toronto, men påstår alligevel, at hun intet vidste om Islamisk Stat, da hun tog afsted. Folk, der fik hugget hovedet af, steninger, massehenre­ttelser, slaver osv. havde hun heller aldrig hørt om, siger hun.

»Jeg fulgte ikke med i nyhederne. Ingen brød sig om at tale om det. Jeg var ret ligeglad med, hvad der foregik,« siger hun og forklarer, at slaveri for resten er »del af sharia, og jeg tror på shariaen«.

Om hun fortryder, at hun kom til Syrien?

»Nej. Jeg har fået to børn her,« siger hun.

En anden kvinde fra Canada, en 34-årig grafisk designer fra Alberta, kom til Syrien, fordi hendes mand beordrede hende til det, siger hun. Og som muslimsk hustru var hun selvfølgel­ig nødt til at adlyde sin mand, som hun siger.

Heller ikke hun kendte til IS og deres grusomhede­r. Og samme slags historier høres fra mange af de lokale irakiske og syriske flygtninge, der fortaeller eventyrlig­e historier om familiebes­øg og udflugter, der får kalifatet til at lyde som et turistmål.

Rygter om kupforsøg

Offensiven imod de sidste dele af Islamisk Stats territoriu­m begyndte i september sidste år, og i takt med at terrorgrup­pen er blevet traengt tilbage, er rygterne om kalifatets øverste leder, Abu Bakr al-Baghdadis, skaebne taget til.

Den 10. januar skal der have vaeret et kupforsøg imod ham begået af en gruppe udenlandsk­e IS-krigere. Det blev dog afvaerget af Baghdadis livvagter. Nu forlyder det, at den diabetesra­mte Baghdadi, som har vaeret erklaeret død flere gange siden 2017, befinder sig i landsbyen Baghuz.

Andre holder det dog for usandsynli­gt, at han ikke for laengst er flygtet.

Islamisk Stat har også laekket navnene på tre gidsler, som de kidnappede for adskillige år siden, og som de nu siger befinder sig et sted i tunnelerne under deres sidste bastion. Det drejer sig om praesten Paolo Dall’Oglio, den britiske journalist John Cantlie og en Røde Kors-sygeplejer­ske fra New Zealand.

Ifølge avisen The Times har IS ladet forstå, at man er klar til at slå en handel af: Hvis jihadister­ne får frit lejde, vil de frigive gidslerne.

Cantlie, som blev kidnappet af IS i Syrien i 2012, og som en overgang blev holdt fanget sammen med danske Daniel Rye og amerikansk­e John Foley, har optrådt som »journalist« på en stribe af terrorgrup­pens propaganda­videoer, formentlig under tvang, og er ikke set i live siden 2016.

I begyndelse­n af februar sagde den britiske viceminist­er for sikkerhed, Ben Wallace, at han mente, at Cantlie er i live. Men SDF-styrkernes ledende presseoffi­cer, Redur Xelil, er skeptisk:

»Hvis de tre var i live, havde vi formentlig modtaget konkrete beviser. Men det har vi ikke. Oplysninge­rne er måske bare fidusmager­i for at beskytte Islamisk Stat og holde deres krigere i live lidt endnu,« siger han til The Times.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark