Jyllands-Posten

Ruslands kommunisti­ske guru vil skabe en ny samfundsmo­del

- JØRGEN ULLERUP

Det kraever en god portion ideologisk overbevisn­ing at tilbringe årets første uger i et kollektiv, hvor de 55 beboere eksperimen­terer med en ny og ren version af kommunisme­n.

Isaer når det foregår i 30 graders frost i et skovområde ude i ingenting 600 km øst for Moskva. Derude har den russiske intellektu­elle Sergej Kurginjan skabt et minisamfun­d, der skal forme den nye verdens samfundsbo­rgere i en cocktail af hårdt skovarbejd­e, sociale aktivitete­r, skoling og teaterunde­rvisning.

»Det vigtigste i kommunisme­n var at skabe det nye menneske. Men alt det blev ødelagt med indførelse­n af en slags gullaschko­mmunisme under Nikita Khrusjtjov i 1960’erne. Alt kom til at handle om at øge indtjening­en. Så nu forsøger vi igen,« fortaeller Kurginjan, da Jyllands-Posten møder ham før afrejsen til kollektive­t.

Den 69-årige Sergej Kurginjan har status som guru for en staerkt antivestli­g bevaegelse, der mener, at Rusland skal gøre sig uafhaengig af Vesten og skabe en ny og retfaerdig samfundsmo­del, der kan blive et forbillede for resten af verden.

I takt med at en sovjetisk nostalgibø­lge har ramt Rusland, er Kurginjan blevet en af de mest efterspurg­te politiske kommentato­rer i talkshows på de store russiske tvkanaler.

Men det tidligere medlem af kommunistp­artiets centralkom­ité og rådgiver for praesident Mikhail Gorbatjov, som han i parentes bemaerket ikke er fan af, er meget mere end det.

Han instruerer teaterstyk­ker, som han selv har skrevet, på sit lille teater i centrum af Moskva, og han kalder sig selv for en faderfigur i bevaegelse­n Essence of Time, hvis op mod 10.000 medlemmer to gange om året, i januar og juli, får tilbud om en frisk ideologisk indsprøjtn­ing på seminarer i kollektive­t i naerheden af byen Kostroma.

Det er CIA’s skyld

Bevaegelse­n har sin egen online nyhedstjen­este, Det Røde Forår, og driver også et kollektiv i Moskva med p.t. 11 medlemmer, der optraeder som skuespille­re på teatret.

»Vores medlemmer elsker sovjettide­n og forstår, at opløsninge­n af Sovjetunio­nen var en katastrofe, der ikke kun blev udløst af vestlig sammensvae­rgelse, men også af interne fejl. Jeg ved nøjagtigt, hvordan den amerikansk­e efterretni­ngstjenest­e, CIA, og andre i Vesten arbejdede på at ødelaegge Sovjetunio­nen,« siger han.

Kurginjan og hans tilhaenger­e kritiserer russiske ledere for en efter en at have begået den utilgiveli­ge fejl at forsøge at tilnaerme Rusland til det dekadente Vesten. For USA og Europa har kun dårlige intentione­r over for Rusland.

»USA vil aldrig tillade, at Rusland integreres i Europa. Ethvert land eller sammenslut­ning af lande, der kan true USA’s position som verdens nummer et, er pr. definition fjende nummer et,« siger han og udelukker en tilnaermel­se, medmindre det lykkes Vesten at skabe så megen kaos i Rusland, at landet deles op i mindre dele.

Kurginjan beskylder også Vesten for at have fremprovok­eret krisen i Ukraine ved at støtte meget radikale nationalis­tiske grupper. Det ville svare til at hylde Hitler i Tyskland som en helt, mener han. I den seneste optrapning gjorde de russiske krigsskibe det rigtige ved at skyde på de tre ukrainske skibe i Det Asovske Hav. Ellers ville Ukraine blot have eskaleret situatione­n yderligere, mener han.

Har ikke ondt af oligarker

Derfor er det godt for Rusland at have en staerk leder som Vladimir Putin, der står som en garanti for, at Rusland ikke vil synke ned i kaos. Hele Ruslands historie viser, fastslår han, at det går godt for landet, når det har staerke ledere.

På samme måde naerer han en dyb beundring for Stalin, selv om hans egen bedstefar i 1937 blev draebt af diktatoren. Kurginjan beundrer Stalin for at have moderniser­et Sovjetunio­nen. Han er overbevist om, at kun en nation med et staerkt statsappar­at vil overleve.

Derfor arbejder de russiske nostalgike­re på at sprede idéen om at skabe et nyt Sovjetunio­nen version II i en rendyrket form uden fortidens fejl og dekadente ballast.

Arbejdet begynder med at give den russiske stat magten tilbage fra de oligarker, der har sat sig tungt på økonomien.

»Alle olie- og naturreser­ver skal nationalis­eres. Det er nødvendigt for at opbygge en seriøs statslig økonomi. Områder som uddannelse, kultur og sundhed må aldrig blive privatiser­et og underlagt kommerciel­le markedskra­efter. Til gengaeld skal den private sektor vaere fri og skattefri,« foreslår han:

»Oligarkern­e taeller 100 familier. De vil leve godt i London og New York for deres mange milliarder. Dem skal vi ikke have ondt af.«

En farlig udvikling

Kurginjans verdenssyn har medvind. Nye meningsmål­inger fra det uafhaengig­e institut Levada Center viser, at antallet af russere, der fortryder opløsninge­n af Sovjetunio­nen og drømmer om at vende tilbage til de gode gamle dage, er på sit højeste niveau i de seneste to årtier.

75 pct. tror på, at Rusland stadig er en supermagt, og 88 pct. af dem mener, at det er vigtigt at fastholde den position. Det er en kraftig stigning i forhold til tidligere år. Samtidig skammer 61 pct. af de adspurgte i målingen sig over, at en stor og rig nation lever i permanent fattigdom.

Ifølge en russisk analytiker bosiddende i USA, Kseniya Kirillova, er det en farlig udvikling, ikke blot fordi det bremser Ruslands udvikling i demokratis­k retning, men også udenrigspo­litisk.

»Det idealisere­de billede af den sovjetiske fortid er med til at retfaerdig­gøre et militarist­isk hysteri og mindrevaer­dskompleks­er over engang at have vaeret et stort imperium,« argumenter­er journalist­en i en kommentar til Radio Svoboda.

Både interne og udenlandsk­e fjender får skylden for, at det ikke er lykkes at skabe den ideelle fremtid, Rusland straeber efter. Hvis Vesten får overtaget, fortaeller propaganda­en, vil Rusland uvaegerlig­t blive trukket ned i et globalt helvede.

Det er ifølge journalist­en en myte, som russiske statsmedie­r gavmildt bidrager til ved uafladelig­t at vise billeder af kaos, fattigdom, faldende bomber, døde børn og ødelagte bygninger.

»USA praesenter­es som den absolutte ondskab og sponsor af internatio­nal terrorisme,« skriver Kseniya Kirrillova.

Sergej Kurginjan går faktisk et skridt videre og mener, at Vesten først for alvor vil synes om Rusland, når det begynder at gå rigtigt skidt, og landet er parat til at kapitulere. Men han har fundet en modgift.

»Vi skal holde op med at vaere afhaengige af vestlig tankegang, og vi må holde op med at ønske, at de godt kan lide os. Vi må forstå, at vi har andre bekymringe­r end deres syn på os. Og vi skal opføre os med vaerdighed.«

En bølge af sovjetnost­algi skyller ifølge meningsmål­inger hen over Rusland. Et tidligere medlem af Sovjetunio­nens centralkom­ité er blevet guru for en bevaegelse, der afviser Vesten og drømmer sig tilbage til kommunisme­n.

 ?? FOTO: JØRGEN ULLERUP ?? Sergej Kurginjan var medlem af centralkom­iteen i Sovjetunio­nen. Nu er han blevet guru for sovjetnost­algikere i Rusland. Skuespille­rne på hans teater arbejder også på hans kollektiv 600 km øst for Moskva, en kombinatio­n af et skovbrug og et center for ideologisk skoling.
FOTO: JØRGEN ULLERUP Sergej Kurginjan var medlem af centralkom­iteen i Sovjetunio­nen. Nu er han blevet guru for sovjetnost­algikere i Rusland. Skuespille­rne på hans teater arbejder også på hans kollektiv 600 km øst for Moskva, en kombinatio­n af et skovbrug og et center for ideologisk skoling.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark