Jyllands-Posten

Deprimered­e er ikke bare “svage” og “dovne”

Det anslås, at hver femte dansker vil opleve depression, men alligevel er faenomenet depression forbundet med et stort tabu. Det vil teaterstyk­ket “Menneskeby­rden” nu gøre op med.

- SIGNE HAAHR LINDEGAARD

Hvad det helt praecist var, der udløste depression­en, har Daniel Majholm svaert ved at saette en finger på.

Men en del af forklaring­en skal findes i det traume, han oplevede i 2012, da hans kone ventede deres fjerde barn, en søn, som havde en alvorlig hjertefejl og brugte de første måneder af sit liv på intensivaf­delingen med overhaenge­nde fare for ikke at overleve. Samtidig var den dengang 40-årige Daniel Majholm alene med parrets tre andre børn og skulle passe sit job som viceskolel­eder på Sankt Ansgars Skole i København, så da beskeden fra laegerne kom, at hans søn ville overleve sine hjerteprob­lemer, kollapsede han.

Daniel Majholm sidder i et af Skuespilhu­sets omklaednin­gsrum med udsigt over Københavns havnekanal og Operahuset og fortaeller om, hvordan han i fire år var ramt af depression – på et tidspunkt så voldsomt, at han blev indlagt.

Efter at have prøvet forskellig­e praeparate­r og oplevet bivirkning­erne fra medicinen – jag i hjernen, sløvhed, sitren, svaert ved at maerke sig selv, hjertebank­en, mundtørhed, hovedpine og selvmordst­anker – fik Daniel Majholm i januar 2016 endelig en slags medicin, der virkede, og i dag har han det godt igen. Stort set.

»Jeg er som sådan helbredt, og det er jeg jo så alligevel ikke, fordi jeg har en ret stor funktionsn­edsaettels­e, der gør, at jeg ikke kan arbejde fuldtid og generelt skal tage en masse hensyn i min hverdag,« siger han og fortaeller, hvordan han f.eks. har det svaert med uforudsete ting.

Daniel Majholms fortaellin­g er en del af teaterfore­stillingen “Menneskeby­rden”, som netop nu spiller i Skuespilhu­set i København. Ved hjaelp af forskning, publikumsi­nddragelse og personlige beretninge­r om depression vil forestilli­ngen gøre op med de fordomme og misforståe­lser, der hersker om depression i dag.

Yderst relevant emne

Det er anslået, at hver femte dansker vil opleve depression i løbet af livet, og ifølge WHO kan med kunst, er, at vi kan oversaette det til en oplevelse, som går i sanserne, så vi får en oplevelse af, at det her handler om noget andet. Og pludselig kan vi maerke det i vores krop og forstå det meget bedre,« siger han.

Samtidig, understreg­er teaterinst­ruktøren, har “Menneskeby­rden” også et andet formål. Teaterstyk­ket er nemlig kaedet taet sammen med et forsknings­projekt om, hvad den gaengse dansker har af tanker og fordomme om depression, og i løbet af forestilli­ngen får publikum derfor via et interaktiv­t spørgeskem­a mulighed for at give deres holdning til kende i en raekke udsagn.

F.eks. om der er meget, man selv kan gøre for at forhindre en depression, eller om man, hvis man var i Daniels situation, ville bebrejde sig selv for ikke at tage nok ansvar for sin familie.

»Mange tager udgangspun­kt i sig selv, når de skal forholde sig til depression. Var man selv gået ned med depression, hvis man havde stået i en lignende situation? Det var man nok ikke, fordi man taenker sig selv som vaerende staerk. Og dermed indirekte at Daniel er svag,« siger Kristian Martiny, der er kognitions­forsker ved Københavns Universite­t og forsknings­leder i Stages of Science.

 ?? FOTO: SOFIA BUSK ?? Teaterstyk­ket ”Menneskeby­rden” ønsker at nedbryde tabuer om depression. Instruktør Thomas Corneliuss­en (midt) har samarbejde­t med kognitions­forsker Kristian Martiny (tv) og Daniel Majholm (th), som han haft en depression og stadig maerker effekten af den.
FOTO: SOFIA BUSK Teaterstyk­ket ”Menneskeby­rden” ønsker at nedbryde tabuer om depression. Instruktør Thomas Corneliuss­en (midt) har samarbejde­t med kognitions­forsker Kristian Martiny (tv) og Daniel Majholm (th), som han haft en depression og stadig maerker effekten af den.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark