Jyllands-Posten

Sundhedsre­form skal gøre op med det overdrevne fokus på passiv behandling

-

Tina Lambrecht formand for Danske Fysioterap­euter Torben Klitmøller Hollmann formand for social- og sundhedsse­ktoren i Foa

Alle er enige om, at for mange mennesker bliver indlagt på landets sygehuse. Regeringen­s mål er at nedbringe antallet af indlaeggel­ser med 40.000.

Hvis det mål skal nås i en tid, hvor vi bliver aeldre, og flere lever med kroniske sygdomme, er det ikke nok at flytte behandling mellem hospitaler og kommuner. Vi skal se på, hvordan vi går fra passiv behandling af symptomer til aktiv behandling, hvor vi hjaelper folk til at holde sig i gang og dermed ude af sygesengen.

Heldigvis har vi i dette land virkelig gode erfaringer på det område. En alt for overset succes ved kommunalre­formen har vaeret, at kommunerne har skruet helt gevaldigt op for rehabilite­ring og genoptraen­ing. Det betyder, at langt flere borgere end tidligere får hjaelp, der understøtt­er, at de selv kan vaere aktive.

Konkret handler det bl.a. om at taenke rehabilite­ring ind i hjemmeplej­en – uden at det bliver en spareøvels­e for kommunerne. Det at tage støttestrø­mper på er ikke kun en praktisk opgave – det er også anledning til at hjaelpe borgeren med at finde måder at gøre tingene på, der traener deres fysiske formåen.

Netop det er en central opgave for social- og sundhedshj­aelpere og -assistente­r, der har den daglige kontakt med borgerne. Og for de fysioterap­euter, der tilrettela­egger traeningsf­orløb.

Netop rehabilite­ring understreg­er også, at en kommunal sundhedsin­dsats handler om meget mere end pleje af syge borgere. Det er afgørende, at svaret på flere kronikere og aeldre bliver en satsning på aktiv sundhed – både af menneskeli­ge og økonomiske årsager.

For nogle borgere betyder genoptraen­ing, at de kan vende tilbage til et liv, hvor de klarer sig selv. For andre kan man reducere behovet for hjaelp og øge livskvalit­eten ved at arbejde rehabilite­rende sammen med borgeren.

Mens succesen med rehabilite­ring og genoptraen­ing har vaeret overset, har der omvendt vaeret meget stort fokus på at stoppe genindlaeg­gelser. Men andelen af patienter, der bliver genindlagt, er stabil.

Det er desvaerre ikke overrasken­de. Den korte forklaring er, at man i dag ikke bliver staerkere af at vaere indlagt – tvaertimod.

Hvis man ser på de aeldre medicinske patienter, har 20 pct. af dem mistet funktionse­vne, når de har vaeret indlagt i syv dage målt ift. deres tilstand ved indlaeggel­sen. Målt på hvad de fysisk kan, er hver femte altså ringere stillet ved udskrivels­e, end da de blev indlagt.

Det skyldes dels, at vi er for dårlige til at få indlagte op af sengene, dels at arbejdet med at forebygge indlaeggel­ser har dårlige rammer, når man først er endt på hospitalet. En reform af vores sundhedsva­esen kan kun nå de ambitiøse mål, hvis borgerne har mindre behov for pleje og behandling.

Det kraever, at de får hjaelp til et aktivt liv i stedet for passiv behandling. Det betyder mere traening og en rehabilite­rende tilgang til plejen af alle vores kronikere – uanset om de har diabetes, kol eller muskel-/skeletlide­lser.

Det stiller krav om en bedre koordineri­ng af overgangen fra indlaeggel­se til hjemmet og et bredt fagligt arbejdsfae­llesskab, hvor specialist­viden og grundlaegg­ende pleje sikrer den bedst mulige kvalitet.

Kommunerne har ind imellem fået berettiget kritik for det varierende niveau af deres sundhedsti­lbud. Men det er vigtigt at huske på, at langt flere mennesker får genoptraen­ing og rehabilite­ringstilbu­d, efter at det blev en kommunal opgave. Det skal vi bygge videre på.

Det er oplagt at bruge diskussion­en om sundhedsre­formen til at få gjort op med det overdrevne fokus på passiv behandling. For bundlinjen er – uanset om opgaverne placeres i kommunerne eller på sygehuse – at enten får vi mere aktiv behandling eller også sander vores sundhedssy­stem til i stigende behov.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark