Jyllands-Posten

Danmarks Indsamling til dansk natur?

-

Det forekommer meget positivt, at Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng og Landbrug & Fødevarer er blevet enige om et udspil, der skal udtage ca. 100.000 ha marginal landbrugsj­ord af produktion­en. Et perspektiv­rigt forslag, der vil saenke landbruget­s CO2- og kvaelstof-udledning maerkbart samt øge naturvaerd­ierne omkring ådale og lavtliggen­de jorde og dermed skabe mere sammenhaen­gende natur.

Så vidt så godt. Problemet er som naesten altid finansieri­ngen. Et ønske om en milliard i statsmidle­r køler begejstrin­gen lidt hos politikern­e, men hvad med at taenke mere utradition­elt? Mange enkeltpers­oner prøver at gøre nogle mere eller mindre ihaerdige forsøg på det personlige plan i kampen mod klimaaendr­ingerne.

I 1990’erne var det ret udbredt at ”købe” et stykke fjerntligg­ende regnskov. Hvorfor ikke finansiere/ sponsorere forslaget med en national klimafond med bidrag fra civilsamfu­ndet – høj og lav, enkeltpers­oner og firmaer. Fonden skal administre­res af de to interesseo­rganisatio­ner i faellesska­b, og beløbet og succesrate­n vil afspejle befolkning­ens aerlige interesse og investerin­g i naturen og klimaet.

Store kampagner i tv a la Danmarks Indsamling kunne igangsaett­e processen, og løbende visualiser­ing kunne vise arealerne, så midlerne reelt bruges til at frikøbe fra intensiv produktion. Blot en idé.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark