Jyllands-Posten

Nyt forsøg på løndumping

-

Så forsøger regeringen igen at saenke beløbsgrae­nsen for, hvad en udlaending skal kunne tjene for at få arbejde i Danmark, denne gang fra 418.000 kr. til 330.000 kr. om året. Det er nok ikke et forslag, der har nogen chance for at blive vedtaget i Folketinge­t, men spørgsmåle­t melder sig, om det er Dansk Industri og Dansk Erhverv, der presser regeringen til igen at fremsaette et sådan forslag om løndumping.

Kunne det vaere en slags betaling for DI’s og DE’s økonomiske støtte til regeringen i den snart kommende valgkamp? Det ville i så fald vaere udtryk for rigtig dårlig moral. DI og DE kan som bekendt få al den arbejdskra­ft, de vil, både inden for og uden for EU, hvis bare de vil betale en fair løn. Men nej, lønnen skal presses ned, så almindelig­e danskere skal til at konkurrere med f.eks. indere og filippiner­e.

Grådighed er det ord, der presser sig på. Formanden for arbejdsgiv­erne, Fleming Frederikse­n, skrev sidste år i magasinet Arbejdsgiv­eren en artikel under overskrift­en ”Mere udenlandsk arbejdskra­ft løser ikke problemet”. Her gjorde han stilfaerdi­gt opmaerksom på, at løsningen på manglen på kvalificer­et arbejdskra­ft naermere var uddannelse af flere laerlinge og elever i virksomhed­erne.

Den artikel burde regeringen og lederne af DI og DE naerlaese i stedet for at drømme om naermest at kunne bestille lavt betalt arbejdskra­ft på nettet. De skulle hellere komme i arbejdstøj­et og udvise samfundssi­nd.

I øvrigt vil jeg gerne lige sige, at hvis nogen tror, at det ville vaere en stor økonomisk gevinst for Danmark at give virksomhed­erne lov til at importere billig arbejdskra­ft, så tager de fejl. Man kan begynde med at laese Finansmini­steriets analyse fra 2017 om de enkelte indvandrer­gruppers nettobidra­g til de offentlige finanser. Bidraget er oftest nul eller negativt, kun højtuddann­et arbejdskra­ft fra Vesteuropa giver reelt overskud.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark