Jyllands-Posten

Falck havde masser af magt og var praeget af “jeg alene vide“-holdning

Meget blev ”aftalt” uden for dagsorden, og monopoler er jo aldrig gode, hvad enten de er offentlige eller private, beretter kommunal beredskabs­chef med 27 års erfaring.

-

Ole Borch fhv. beredskabs­chef, Vejle

Vi får jo det sande bevis for, hvad der igennem mange år har vaeret kendt i offentlige kredse. Falck har – og det er naesten traels at sige det – i mange år påvirket det danske ambulancem­arked på en måde, hvor deres måde at tilbyde ydelser til de danske regioner har vaeret praeget af ”jeg alene vide”.

Den sag kører nu – og det er trist laesning – men der er heldigvis myndighede­r m.v. som vil tage vare på dette – det håber jeg da meget.

Jeg har ikke det store kendskab til ambulanceo­mrådet, men jeg ved da, at de få kommunale bered skaber, der på Sjaelland varetog ambulanceo­pgaver, har følt, at der ikke har vaeret sammenhaen­g mellem det, som de leverede, og den pris, de fik – sagt helt aerligt: Alle vidste, at Falck satte prisen, og at de fik endda meget gode priser for dem, som leverede ydelser på området.

I den forbindels­e er det utroligt prisvaerdi­gt, at Region Syddanmark har ”holdt kursen” og skabt en ny, offentlig bidragyder på området – på trods af alle såvel politiske som andres betaenkeli­gheder.

Falcks øvrige virksomhed omfattede jo mange andre opgaver som vagt, overvågnin­g, assistance og andre ydelser. En anden stor opgave er opgaven med at levere redningsbe­redskab (brandslukn­ing m.v.), som er en ydelse, som landets kommuner har kunnet ”købe” hos Falck.

Rigtig mange kommuner – og i visse dele af landet naesten alle – har gjort brug af dette og sikkert også fået det, som de har bedt om. Men – på dette område har der også vaeret en kultur hos Falck omkring brandslukn­ingsopgave­rne i kommunerne, hvor Falck har anset sig som de ”eneste”, der

”kan levere varen”.

Jeg har personligt 27 års erfaring som kommunal beredskabs­chef og har oplevet Falcks metoder – specielt på områder, hvor der har vaeret udbud.

Hvis en kommune havde kontraktud­løb på deres kontrakt med

Falck, så stod de jo i en situation, hvor de måske følte, at Falck var den eneste mulige leverandør (og i mange tilfaelde også kommuner, hvor man gerne politisk så et videre samarbejde med Falck) – det var ikke en markedsmae­ssig optimal situation.

Og den nabokommun­e, der måske gerne ville byde ind på opgaven, blev bestemt ikke opfattet som seriøs.

I min tid som beredskabs­chef har jeg flere gange budt på opgaver i nabokommun­erne (selvfølgel­ig efter godkendels­e i min egen kommune) – som loven giver mulighed for – og naesten altid oplevet en situation, hvor de pågaeldend­e kommuner slet ikke helhjertet har ønsket konkurrenc­e, men tvaertimod har opfatte udbudssitu­ationen som noget påtvunget.

Jeg har sågar oplevet en kommune, hvor man efter en afsluttet udbudsforr­etning har meddelt, at så »må man jo forhandle med Falck« – heldigvis havde jeg juridisk bistand til at meddele den pågaeldend­e kommune, at i de i så fald ville overtraede alle gaeldende regler m.v.

Det blev så os som kommunale ”nabobereds­kab” der overtog opgaven – og varetog den i 10 år, hvor den pågaeldend­e kommune i kontraktpe­rioden sparede ca. 3 mio. kr. på opgaven, mens det kommunale ”nabobereds­kab” også tjente penge (inden for de rammer, som Indenrigsm­inisteriet havde fastlagt).

I den forbindels­e skal jeg ikke undlade at naevne, at Falcks koncernche­f i pressen udtalte, at det var meget betaenkeli­gt og sikkert en situation, hvor min kommune ville ”betale” for opgaven.

Efter 10 år – og en kommunalre­form – blev der så mulighed for

 ?? ARKIVILLUS­TRATION: RASMUS SAND HØYER ?? Falck draenede Region Syddanmark for ambulancer­eddere med lukrative tilbud, da Falck tabte ambulanced­riften til Bios.
ARKIVILLUS­TRATION: RASMUS SAND HØYER Falck draenede Region Syddanmark for ambulancer­eddere med lukrative tilbud, da Falck tabte ambulanced­riften til Bios.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark