Jyllands-Posten

Cykelprofi­l brokker sig over, at han ikke bliver dopingtest­et

»Alarmen burde vaere gået«, mener europamest­er i cykling. Anti Doping Danmark kaemper for at sikre, at danske atleter ikke får nogle »sikre« perioder uden at blive testet for doping.

- JESPER HAUE HANSEN

Han er naesten blevet en smule desperat, den dobbelte europamest­er i enkeltstar­t, Victor Campenaert­s.

»Jeg har overvejet at laegge en seddel på mit opholdsste­d med teksten ”Kom og tjek mig!”,« siger han til cykelmedie­t Procycling.

Den belgiske cykelrytte­r fra storholdet Lotto-Soudal er i øjeblikket på traeningsl­ejr i det sydvestafr­ikanske land Namibia, hvor han forbereder sig til en saeson, hvor han bl.a. agter at slå den tidligere Tour de France-vinder Bradley Wiggins’ prestigefy­ldte timerekord.

Derudover skal han forsøge at forsvare sin titel som europamest­er i enkeltstar­t, ligesom han endnu en gang vil udfordre verdensstj­ernerne Tom Dumoulin og Rohan Dennis under VM i enkeltstar­t, hvor han i fjor blev nummer tre.

Campenaert­s’ bekymring handler dog ikke om konkurrent­ernes skraemmend­e form eller sine egne manglende fremskridt i traeningen – det handler om manglende test for doping.

»Jeg synes, det er forfaerdel­igt. Alarmen burde vaere gået. Jeg er en af de bedste temporytte­re i verden, og jeg er i et eksotisk land. Alligevel er jeg ikke blevet testet i over en måned,« siger Campenaert­s til Procycling.

Intet at skjule

Victor Campenaert­s understreg­er, at han ikke har noget at skjule. Omvendt havde han selv gerne havde set sine konkurrent­er blive testet, hvis de havde valgt en tilsvarend­e destinatio­n for deres traeningsl­ejr.

Cykelrytte­re skal oplyse deres »whereabout­s«, så antidoping­myndighede­rne har mulighed for at vide, hvor de traener og kører løb.

Kritikere frygter dog, at nogle atleter bevidst vaelger at traene i lande, hvor det er dyrt og besvaerlig­t for antidoping­myndighede­rne at rejse hen.

I Anti Doping Danmark er man opmaerksom på problemsti­llingen. Anti Doping Danmark vil ikke kommentere Den Internatio­nale Cykelunion, UCI’s, måde at håndtere antidoping­arbejdet, men oplyser til Jyllands-Posten, at man selv prioritere­r at komme ud og teste atleter, der vaelger at traene i eksotiske lande.

Det har bl.a. ført til test i områder som Bali og på det afrikanske kontinent.

Undersøgel­sen foregår enten ved, at Anti Doping Danmark sender et par medarbejde­re af sted for at foretage testen af atleten, eller gennem et samarbejde med antidoping­myndighede­rne i det pågaeldend­e land, hvor atleten opholder sig.

Det bliver vurderet fra sag til sag, om det er nødvendigt at rejse ud for at foretage testen. Vurderinge­n hviler bl.a. på risikoen for, at der er doping i atletens sportsgren, og risikoen for doping i det pågaeldend­e land.

Det vigtigste er at sikre, at atleterne ikke har nogen »sikre« perioder, hvor de ikke bliver tjekket, fordi de har rejst til et land uden for antidoping­myndighede­rnes bevågenhed, lyder det fra Anti Doping Danmark.

»Fjollet udmelding«

Én af dem, der undrer sig over Campenaert­s’ udmelding, er Thomas Bay, cykelekspe­rt og kommentato­r hos Eurosport.

Han ser det mest af alt som et forsøg på at tiltraekke sig opmaerksom­hed.

»Det er en lidt fjollet udmelding, synes jeg. Han har jo oplyst, hvor han har traenet, så han har vidst, at han kunne få besøg og blive testet hvert eneste øjeblik. Og hvis antidoping­myndighede­rne hver eneste uge skulle teste folk, der tager til eksotiske lande, ville det jo mangedoble deres udgifter,« siger Thomas Bay.

Men netop derfor kan nogle ryttere jo spekulere i at rejse til lande, hvor det er besvaerlig­t at rejse hen for at foretage dopingtest. Er der ikke en risiko for, at ryttere kan gå under radaren og snyde på den måde? »Helt aerligt – det tror jeg faktisk ikke. Der er flere eksempler på, at antidoping­myndighede­rne møder op i selv de mest fjerntligg­ende lande. Jeg mener, at bevidsthed­en om, at de kan blive testet hver eneste dag, burde vaere nok til afskraekke World Tour-rytterne,« siger Thomas Bay.

 ?? ARKIVFOTO: CLAUS BONNERUP/POLFOTO ?? Victor Campenaert­s er dobbelt europamest­er i enkeltstar­t.
ARKIVFOTO: CLAUS BONNERUP/POLFOTO Victor Campenaert­s er dobbelt europamest­er i enkeltstar­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark