Jyllands-Posten

Fjernvarme­vaerker har sat varmeprise­n op

Efter flere år med faldende fjernvarme­priser rammes varmekunde­rne nu i stor stil af prisstigni­nger. Saerlig ramt er vaerker, der netop har mistet et såkaldt grundbeløb. Her stiger prisen i snit 11,5 pct.

- MICHAEL STENVEI

En opgørelse fra Forsynings­tilsynet viser, at kunderne i 213 af landets godt 400 fjernvarme­vaerker er ramt af stigende varmeprise­r.

I gennemsnit er prisen fra december 2017 til januar 2019 øget med 3,6 pct.

»Det svarer til, at den årlige varmeregni­ng i en typisk husstand i gennemsnit bliver ca. 460 kr. højere,« konkludere­r Forsynings­tilsynet.

Vaerst er det gået for de 170 vaerker, der hidtil har modtaget en saerlig betaling for deres elprodukti­on – et såkaldt grundbeløb. I gennemsnit er varmekunde­rne hos de 170 vaerker ramt af prisstigni­nger på 11,5 pct. Omregnet svarer det til et prishop på 1.595 kr., konstatere­r Dansk Fjernvarme, der kalder stigningen trist.

»Prisstigni­ngerne rammer som en politisk bombe under sammenhaen­gskraften mellem land og by,« siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.

I Landdistri­kternes Faellesråd advarer formand Steffen Damsgaard om, at prisstigni­ngerne, som i visse områder naermer sig 10.000 kr. om året, vil saette spor i husprisern­e og dermed bosaetning­en.

Konsekvens­er for salget

»Det kommer isaer til at gå ud over områder, hvor der i forvejen er få bolighandl­er bl.a. grundet høje varmeprise­r, og med så markante prisstigni­nger har jeg svaert ved at se, at det ikke får yderligere konsekvens­er for boligsalge­t,« siger Steffen Damsgaard.

Allerede i oktober kunne Jyllands-Posten berette, hvordan 17 varmevaerk­er havde vaeret nødt til at øge varmeprise­n for fyringssae­sonen 2018/2019 med 3.000-8.400 kr., fordi det politisk bestemte ophør af grundbeløb­et efterlod store huller i varmevaerk­ernes budgetter.

Nu følger det statslige Forsynings­tilsynet så trop med den første officielle statistik over de stigende varmeprise­r.

Udviklinge­n får dog ikke tilsynet til at slå alarm. I stedet peges på, at de stigende varmeprise­r hos grundbeløb­sramte vaerker blot betyder, at det er slut med ekstra lave varmeprise­r for modtagere af grundbeløb­et.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark