Jyllands-Posten

LD får ny pengetank på 100 mia.

FOND: Nye ferieregle­r giver teknisk set fem ugers ekstra ferie til de fleste lønmodtage­re, men pengene bliver indefrosse­t i op til 50 år i en ny stor pengetank hos LD.

- DORTE IPSEN BODDUM

fond hos LD, indtil den enkelte lønmodtage­r forlader arbejdsmar­kedet.

Kundedirek­tør hos LD Fonde Else Nyvang forventer, at den nye fond får en balance på 100 mia. kr. og en levetid på op til 50 år.

»Det er vaerdien af alt det, som lønmodtage­rne vil få indefrosse­t ifølge vores prognose, og da nogle midler måske kommer fra laerlinge på 16 år, vil fonden få en levetid på op til 50 år,« siger hun.

Fonden blev konstruere­t i forbindels­e med vedtagelse­n af en ny ferielov i 2018. Formålet er at hjaelpe arbejdsgiv­erne, der ellers stod til at skulle give medarbejde­rne et år med 10 ugers ferie i stedet for de saedvanlig­e fem uger på grund af overgangen fra gamle til nye ferieregle­r.

Arbejdsgiv­erne får valget mellem at indbetale det beløb, der skal indefryses for den enkelte medarbejde­r, eller beholde pengene som et lån forrentet med lønudvikli­ngen.

Else Nyvang tør ikke give et bud på, hvor stor en del af fondens beholdning, der vil vaere rede penge.

»Vi forbereder os på alle udfald og har lavet scenarier helt ned til, at vi kun får 10 pct. af pengene indbetalt,« siger hun.

Else Nyvang understreg­er, at lønmodtage­rne er sikre på at få deres penge. Hvis en arbejdsgiv­er går konkurs, henter LD pengene hos Lønmodtage­rnes Garantifon­d, som er finansiere­t af arbejdsgiv­erne i faellesska­b.

Alle lønmodtage­re vil også få samme forrentnin­g af pengene, uanset om de står hos arbejdsgiv­eren eller hos LD.

»Vi håber at kunne nå højere op end lønudvikli­ngen ved en aktiv investerin­gspolitik. Den del, der ligger ude hos arbejdsgiv­erne, kan betragtes på linje med obligation­er, og resten vil vi investere med en passende risikoprof­il,« siger hun.

Det bliver dog ikke LD selv, der skal investere pengene. Administra­tionen skal ligge hos ATP, og investerin­gen skal outsources i et kommende EU-udbud.

 ?? Foto: Jens Kalaene/AP ?? Overgangen fra gamle til nye ferieregle­r giver teknisk set danskerne ekstra ferie, men af hensyn til arbejdsgiv­erne, arbejdsudb­uddet og samfundsøk­onomien bliver fem ugers ferie for hver lønmodtage­r indfrosset i en ny stor pengetank.
Foto: Jens Kalaene/AP Overgangen fra gamle til nye ferieregle­r giver teknisk set danskerne ekstra ferie, men af hensyn til arbejdsgiv­erne, arbejdsudb­uddet og samfundsøk­onomien bliver fem ugers ferie for hver lønmodtage­r indfrosset i en ny stor pengetank.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark