Jyllands-Posten

Slip markedet fri: Nets-direktør vil skrotte faste priser på dankortbet­aling

BETALINGSK­ORT: Nets vil gøre op med faste dankortpri­ser. Meldingen møder hård kritik fra flere sider. Erhvervsmi­nisteren, som skarpt har kritiseret Jyske Banks dankort-planer, er tavs.

- MICHAEL STENVEI

Nets, der ejer dankortet, vil have politikern­e til at droppe årtiers nidkaere regulering af dankortpri­serne.

I stedet vil den kapitalfon­dsejede betalingsk­aempe – ud fra en overordnet ramme og konkurrenc­en i markedet – selv have lov til at fastsaette den pris, som fysiske butikker skal betale for at lade kunderne svinge dankortet.

»I et betalingsm­arked, der udvikler sig så hurtigt, som vi ser, er det relativt ufleksibel­t at vaere låst til, at priserne er noget, som styres politisk fra Christians­borg,« siger Jeppe Juul-Andersen, direktør for dankortet i Nets.

Meldingen sender detailhand­len op i det røde felt.

I dag er der ingen regulering af prisen for dankortbet­alinger i netbutikke­r, og det er bestemt ingen solstråleh­istorie, lyder det fra Dansk Erhverv.

»I runde tal er dankortpri­sen for netbutikke­r dobbelt så høj som i fysiske butikker. Så vi siger nej tak til fri leg med dankortpri­serne,« siger Henrik Hyltoft, markedsdir­ektør i Dansk Erhverv.

I specialdet­ailhandlen­s største brancheorg­anisation, Dansk Detail, understreg­er adm. direktør Jens Birkeholm, at man »ikke har behov for frie dankortpri­ser« af frygt for prishop, hvis Nets selv saetter priserne.

John Wagner, adm. direktør i brancheorg­anisatione­n De Samvirkend­e Købmaend, fastholder, at den bedste løsning – også samfundsøk­onomisk – er regulerede priser.

»Så det er ikke en idé, man skal bruge meget krudt på lige nu,« siger John Wagner.

SF afviser blankt forslaget fra Nets, mens Socialdemo­kratiets finansordf­ører, Benny Engelbrech­t, frygter, at Nets blot »jagter at få flere penge i kassen«.

Venstres erhvervsor­dfører, Torsten Schack Pedersen, kalder det fair, at Nets lufter idéen om frie dankortpri­ser.

»Jeg kan bare ikke gennemskue, om det bare handler om et give Nets en blankochec­k,« siger han.

Erhvervsmi­nister Rasmus Jarlov (K) afviser i en e-mail at kommentere Nets’ angreb på den nuvaerende prisregule­ring.

Den nuvaerende dankortaft­ale fra 2013 udløber ultimo 2019.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark