Jyllands-Posten

Nets-boss om faste dankortpri­ser: »Det svarer til at gå i krig med den ene arm bundet på ryggen«

Står det til Nets, synger faste dankortpri­ser på sidste vers. Men politikern­e på Christians­borg er bekymrede for, at frie priser vil gøre det dyrere for butikkerne at tilbyde dankortet som betalingsl­øsning.

- MICHAEL STENVEI

Fire hurtige klik på musen, og så kan du som butiksejer se, hvad du skal betale for en dankortaft­ale med Nets.

I årtier har der vaeret fuld åbenhed om prisen for modtagelse af dankort i fysiske butikker.

»Det nuvaerende dankortsys­tem er i sagens natur et kompromis mellem en hel masse interesser hos små butikker, store detailhand­lere og butikskaed­erne. Men det er en model, som langt de fleste aktører kan se sig selv ind i,« siger Jens Birkeholm, adm. direktør i brancheorg­anisatione­n Dansk Detail.

Den åbne model betyder, at en butiksejer, der f.eks. modtager 48.500 dankortbet­alinger i 2019, direkte kan se, at det vil betyde en dankortreg­ning fra Nets på 17.565 kr. – eller 36 øre pr. transaktio­n.

Selv om åbne priser i erhvervsli­vet hører undtagelse­n til, har Nets aldrig tidligere offentligt anfaegtet den åbne prismodel, som alene i år sikrer Nets en indtaegt på knap en halv mia. kr. Men nu har betalingsk­aempen åbenbart fået nok.

I slipstrømm­en på Jyske Bank-ledelsens nylige melding om, at man fremover vil droppe hovedmotor­en i hele dankortmod­ellen – det populaere Visa-dankort – foreslår Nets nu, at man åbner for en helt ny prismodel.

»Vi synes, at tiden er moden til at give hele prismodell­en et servicetje­k og overveje andre og mere fleksible prismodell­er,« siger Jeppe Juul-Andersen, direktør for dankortet i Nets.

Meldingen kommer på bagkant af en udvikling, hvor hundredvis – hvis ikke tusindvis – af mindre butikker og erhvervsdr­ivende har fravalgt at modtage dankortbet­alinger. Det er simpelthen blevet for dyrt.

Senest har Nets oplevet, at fastfoodgi­ganten McDonald’s har droppet dankortet til fordel for en aftale med den amerikansk­e betalingsg­igant Visa, og nu slår Nets så alarm.

Tiden er måske inde

»Den model, vi har i dag, har mange gode ting i sig og har gjort rigtig meget godt for dankortet. Men helt grundlaegg­ende synes vi, at tiden måske er inde til at se på, om det i virkelighe­den er bedre med en almindelig prissaetni­ng, som betyder, at vi – inden for nogle regulerede rammer – fastsaette­r dankortpri­serne frit. Så vi opnår, at det ikke er Christians­borg, der dikterer dankortpri­serne, men at politikern­e i stedet åbner for, at det er markedet, der prissaette­r dankortbru­gen alt efter konkurrenc­esituation­en,« siger Jeppe Juul-Andersen.

Ved første øjekast kan det virke harmløst, at Nets foreslår at børste støvet af lagte prisplaner for at se, om man kan skrue tingene sammen på en anden måde. Men på Christians­borg har flere partier svaert ved at tro på, at Nets slår alarm for dankortets bedste.

De skeler mere til, at Nets slår alarm, fordi Nets-ejerne, der tidligere var de danske banker, men som i dag er anført af den amerikansk­e kapitalfon­d Hellman & Friedman, ser deres indtjening­smaessige guldaeg krakelere.

»Vi har et af de billigste betalingsm­idler overhovede­t, og vi kan jo se, hvad fri prisdannel­se har betydet for prisen på internatio­nale kreditkort. Så den idé kan vi ikke støtte,« siger erhvervs- og finansordf­ører Lisbeth Bech Poulsen (SF).

I Socialdemo­kratiet er der også en indgroet skepsis over for forslaget.

»Jeg bliver altid bekymret, når en kapitalfon­dsejet virksomhed taler om at lade markedet styre priserne. Det gør jeg selvfølgel­ig, fordi scenariet kan blive, at de bare vil score flere penge og øge indtjening­en,« siger finansordf­ører Benny Engelbrech­t (S), der er en del af partiets topledelse.

Han understreg­er dog, at han altid er åben over for at se på nye prismodell­er.

»Men det skal vaere en model, der optimerer tingene, uden at der er risiko for, at det hele kan ende som en guldkalv for Nets,« siger Benny Engelbrech­t.

Venstre vil ikke uden videre skyde Nets-idéen ned, da partiet altid »lytter til gode argumenter«, forklarer erhvervsor­dfører Torsten Schack Pedersen.

»Hvis forslaget kan give bedre konkurrenc­e, klare priser og mere gennemsigt­ighed, er jeg for det. Betyder det omvendt, at konkurrenc­en reelt bliver sat ud af kraft, er jeg ikke for det,« siger Vordførere­n.

Et krigerisk marked

I Nets er fokus først og fremmest på, at dankortet – billigt eller ej – er ved at blive løbet over ende i et betalingsm­arked, der bliver mere og mere krigerisk.

Ønsker I reelt et dankort, der fungerer på rene markedsvil­kår uden politisk indblandin­g?

»Vi anerkender fuldt ud de historiske betingelse­r og rammer, som har vaeret med til at skabe det fantastisk­e dankort, som danskerne har i dag. Vi beder i al ydmyghed bare om muligheden for at tilbyde en markedskon­form prissaetni­ng af dankort,« siger Jeppe Juul-Andersen.

Christians­borg åbnede allerede i slutningen af 2017 for, at Nets kunne fravige de faste dankortpri­ser for butikker med under 5.000 årlige dankortbet­alinger. Det har dog ikke fået Nets til at storme ud over stepperne med nye prismodell­er under armen.

Derfor efterlyser flere partier, at Nets først viser, at man kan håndtere frie dankortpri­ser for de mindste butikker, før det kan komme på tale at aendre det nuvaerende setup.

»De små justeringe­r af prismodell­en, der blev lavet i 2017, er fornuftige. Men Nets skal passe på ikke at fejlfortol­ke situatione­n og taenke: Nu har vi taget lillefinge­ren, så lad os bare tage hele armen,« siger Benny Engelbrech­t.

Problemet med muligheden for at skrue på prisen for de mindste butikker er, at det ikke hjaelper dankortet, når selv giganter som McDonald’s er ved at udfase kortet, lyder det fra Nets.

»Som prismodell­en er i dag, svarer det lidt til at skulle i krig og så få den ene arm bundet på ryggen,« siger Jeppe Juul-Andersen.

Er tiden løbet fra dankortet? »Nej, det synes jeg ikke. Grunden til, at vi stadig har dankortet, er, at kortet hele tiden har udviklet sig. Og prismodell­en er et af de områder, hvor vi ser, at dankortet skal udvikle sig og have nye muligheder og nye rammer,« siger Nets-direktøren.

Forelagt udtalelser fra Nets oplyser erhvervsmi­nister Rasmus Jarlov (K) i en e-mail, at han ingen kommentare­r har i sagen.

Forhandlin­gerne om en ny dankortaft­ale er i fuld gang, da den nuvaerende aftale fra 2013 udløber med årets udgang.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark