Jyllands-Posten

Falck-ledelsen kørte dobbeltspi­l i kamp om

Falck blev flere gange konfronter­et med rygter om urent trav over for Bios. Hver gang afviste Falck-cheferne blankt.

- JESPER HØBERG JETTE AAGAARD

Det var midt i Allan Søgaard Larsens sommerferi­e, men topchefen i Falck erklaerede sig parat til at aflyse alt, hvis ledelsen i Region Syddanmark bare ville tage et møde med ham.

Nu måtte de »forhåbentl­ig en gang for alle (…) få udryddet diverse misforståe­lser og beskyldnin­ger«, appellered­e han i en e-mail til den davaerende regionsdir­ektør Per Busk den 20. juli 2015.

Men Busk afviste. Situatione­ns alvor taget i betragtnin­g foretrak han en skriftlig redegørels­e, meddelte han.

Forud var gået et forløb, hvor regionen havde konfronter­et Falcks ledelse med forlydende­r om chikane og benspaend mod konkurrent­en, Bios, og nu havde regionen eskaleret situatione­n ved at true med erstatning i et brev, som blev sendt både til Allan Søgaard Larsen og til Falcks bestyrelse.

Topchefen afviste, at der var noget som helst at komme efter.

I dag – tre et halvt år senere – har Konkurrenc­erådet konkludere­t det modsatte: Falck misbrugte sin dominerend­e stilling til at ivaerksaet­te en hemmelig krig mod Bios.

Ifølge afgørelsen plantede Falck historier i pressen, aktiverede politikere, medarbejde­re og tillidsmae­nd og forsøgte at give indtryk af en folkelig modstand mod og bekymring over konkurrent­en på en Facebook-gruppe, som Falck reelt stod bag.

Alt sammen godkendt af Falcks øverste ledelse med topchef Allan Søgaard Larsen i spidsen.

Jyllands-Posten har fået aktindsigt i omfattende materiale i Region Syddanmark med flere detaljer om, hvordan Falck-toppen sagde ét udadtil og gjorde noget andet bag om ryggen på offentligh­eden.

100 års monopol brudt

Det hele begyndte, da regionen sendte ambulanced­riften i udbud i 2014. Falck havde siddet på opgaven i naesten 100 år, men da udbuddet blev afgjort, vandt Bios tre af fire delområder. Det sidste gik til det delvist Falck-ejede Responce.

Efterfølge­nde købte Falck hele Responce og ivaerksatt­e en masterplan mod Bios, der gik ud på at skabe bekymring i befolkning­en og hos politikern­e og omfattede en ihaerdig indsats for at holde på medarbejde­rne.

Bios var en helt ny operatør på det danske marked, som Falck historisk har domineret totalt. Ifølge Konkurrenc­erådets afgørelse vidste Falck, at Bios var afhaengig af at kunne ansaette en stor del af de Falck-reddere, som burde blive i overskud i Region Syddanmark, når Falck ikke laengere skulle drive ambulancer­ne.

Falck var ligefrem bundet af en bestemmels­e i sin kontrakt med regionen om »loyalt at medvirke til, at de ydelser, der har vaeret erlagt i henhold til kontrakten, efter dennes ophør kan erlaegges af regionen eller en ny leverandør«.

Alligevel var der konstant rygter om, hvordan reddere blev chikaneret og truet, hvis de luftede overvejels­er om at lade sig ansaette af Bios. Ifølge regionen gjorde Falck ikke situatione­n bedre, da redningsko­ncernens regionsdir­ektør, Niels Thorup, meldte offentligt ud, at det var fyringsgru­nd at »hjaelpe konkurrent­en«.

»Jeg vil ikke betale løn til folk, som samtidig hjaelper til med at bygge konkurrent­en op,« sagde han i Jydske Vestkysten den 28. marts 2015.

Indkaldt til møde

Udmeldinge­n fik Region Syddanmark til at indkalde Thorup til et møde den 6. maj 2015. Ifølge referatet forsikrede Falck-direktøren, at Falck skam også var interesser­et i at sikre en gnidningsf­ri overdragel­se.

Region Syddanmark var ikke overbevist. Den havde flere indikation­er på, at reddere ikke turde tale med Bios, og Bios havde fortalt regionen om episoder med reddere, »der graeder i telefonen pga. usikkerhed om ansaettels­esforhold og fornemmels­e af at vaere i ”bad standing”«.

Thorup kraevede dokumentat­ion og kraevede anerkendel­se af, at Falck havde gjort meget for at sikre en god overgang.

Mens Falck-direktøren gav den som forurettet, havde redningsko­ncernen i langt over et halvt år ført krig mod Bios.

Udover at føre hemmelig smaedekamp­agne, havde Falck meldt ud internt i organisati­onen, at ingen ville blive fyret, selv om Falck den 1. september 2015 ville miste ambulanced­riften i Syddanmark og dermed indtaegter for omkring en halv mia. kr. om året.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark