Jyllands-Posten

Ambulancer­eddere

-

En del af dem blev tilbudt ekstraordi­naert lukrative vilkår for at blive, og allerede i 2016 afslørede JyllandsPo­sten, hvordan reddere blev flyttet til København på ordninger, hvor de blev indkvarter­et på hotel og kunne nøjes med at arbejde tre dage hver anden uge. På den måde behøvede de heller ikke at flytte.

Skabte usikkerhed

Ifølge Konkurrenc­erådets afgørelse forsøgte Falck også internt at skabe mest mulig usikkerhed blandt redderne om konkurrent­en.

Det skulle bl.a. ske gennem stationsle­derne i Region Syddanmark, der over for medarbejde­rne skulle erklaere, at de ikke laengere havde tillid til Bios.

»Der er masser af forhold, der har gjort, at tilliden mangler. I kan jo selv brygge,« hed det i en intern email, der oplistede en raekke forslag, herunder at Bios’ ledelse »lover guld og grønne skove til samtaler, men vil ikke skrive under på det«.

Efter mødet i maj 2015 mellem Region Syddanmark og Falck udsendte parterne en faelles pressemedd­elelse, hvori Niels Thorup understreg­ede, at ingen ville blive fyret for at gå i dialog med Bios.

»Vi er aergerlige over, at denne usikkerhed er skabt i medierne. Vi synes, at Falck har gjort rigtig meget for at sikre en smidig overdragel­se af opgaverne,« udtalte Niels Thorup.

I dag ønsker han ikke at forklare, hvordan hans udtalelser fra dengang haenger sammen med detaljerne i Konkurrenc­erådets afgørelse.

Der gik ikke laenge, før regionen igen havde fat i Falck. Denne gang sendte regionen et skarpt brev direkte til Allan Søgaard Larsen den 18. juli 2015. Det var dét brev, som regionen samtidig sendte i kopi til Falcks bestyrelse­sformand, Peter Schütze.

Stort pres

Direktør Per Busk skrev, at regionen var blevet bekendt med, at Falck angiveligt skulle have tilbudt reddere saerligt favorable vilkår, efter at de havde sagt ja til en ansaettels­e hos Bios, og at der fortsat var et meget stort pres på de ansatte for ikke at skifte.

»Meget tyder derfor på, at det ikke er lykkedes ledelsen i Falck at få budskabet om iagttagels­e af loyalitets­forpligtel­sen reelt forankret i organisati­onen. Dette finder vi selvsagt staerkt forurolige­nde,« skrev Busk, der kraevede en skriftlig redegørels­e af topchefen.

Han skrev, at regionen fortsat havde tillid til, at forlydende­rne ikke var korrekte, men Busk forbeholdt sig alligevel retten til at holde Falck erstatning­sansvarlig, hvis det viste sig, at virksomhed­en ikke havde levet op til sin loyalitets­forpligtel­se i kontrakten.

Allan Søgaard Larsen svarede to dage senere og takkede for tilliden.

»Det gør du ret i,« skrev topchefen.

Han forsikrede, at Falck levede fuldt op til loyalitets­forpligtel­sen, og beskyldnin­gen om, at Falck lokkede Bios-reddere tilbage med favorable vilkår »har absolut ikke noget på sig«.

»Ligeledes har Falcks ledelse på ingen måde forsøgt at laegge pres på redderne for ikke at søge til Bios. Vi har faktisk i vores interne kommunikat­ion gentagne gange betonet det modsatte,« skrev han.

Allan Søgaard Larsen blev fyret fra Falck i 2016. Han er ikke vendt tilbage på Jyllands-Postens henvendels­er.

Bekostelig rekrutteri­ng

Bios overtog driften den 1. september 2015, men reddermang­len var så stor, at Bios ifølge eget udsagn måtte bruge store summer på at rekruttere flere reddere ind fra Tyskland. De blev indkvarter­et på hoteller og fik sprogunder­visning, og samtidig måtte man betale de øvrige ambulancer­eddere overtidsbe­taling for at få vagtplaner­ne til at haenge sammen.

Da 2015 randt ud, havde Bios tabt 42 mio. kr., og i sommeren 2016 gik selskabet konkurs, hvorefter regionen overtog driften.

Bios meldte sagen til Konkurrenc­estyrelsen allerede i maj 2015. Resultatet forelå som bekendt den 30. januar 2019, og Falck har siden undskyldt sin opførsel. Nu venter selskabet på en bøde af ukendt størrelse fra Statsadvok­aturen for Saerlig Økonomisk og Internatio­nal Kriminalit­et – også kendt som bagmandspo­litiet – og erstatning­skrav.

Jyllands-Posten har forelagt Falck indholdet af denne artikel. I en kommentar siger adm. direktør Jakob Riis:

»Falck handlede i 2014-15 på en måde, som saetter spørgsmåls­tegn ved, om Falck ønsker fri konkurrenc­e. Der vil vi aldrig ende igen. Vi ønsker konkurrenc­e ude og hjemme. Jeg ser det som en forudsaetn­ing for, at Falck kan udvikle sig til verdens bedste ambulancev­irksomhed.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark