Jyllands-Posten

En pløret mark naer Shanghai kan afgøre Teslas fremtid

BILINDUSTR­I: Teslas største fabrik skal stå faerdig i år uden for Shanghai. Skeptikere ryster på hovedet, mens dets mange fans jubler.

- THOMAS HØY DAVIDSEN Jyllands-Postens korrespond­ent

Elon Musk og Tesla havde et hårdt 2018. Men nu er begge tilbage i hopla. »Spaendende, at se alle de nye elektriske køretøjer, der er på vej ud på markedet,« skrev Musk med sin vanlige gejst på Twitter den 1. februar.

»Vi skabte Tesla for at accelerere en baeredygti­g fremtid, og det er ved at ske!«

For det er ikke kun elbiler, der har speederen i bund. Det har Tesla også – den 7. januar tog byggearbej­derne de første spadestik i det plørede mudder på en enorm mark et par timers kørsel syd for Shanghais centrum.

Her skal Shanghai Giga bygges. Og det kan kun gå for langsomt.

Musk oprettede den kinesiske afdeling af Tesla i maj sidste år. Den egentlige offentligg­ørelse kom i august, da Musk fortalte investorer­ne, at alle tilladelse­r nu var givet, og at Tesla havde skaffet sig byggerette­n til den mudrede mark.

Deler vandene

Giga 3, som fabrikken også hedder, vil vaere bilproduce­ntens første uden for USA. Men ikke blot det – Teslas fremtid afhaenger i høj grad af dets nye, kinesiske projekt. Og som med stort set alt andet vedrørende Tesla, deler det vandene blandt verdens investorer.

Den samme klagesang lyder fra skeptiske analytiker­e: Tesla og Musk vil alt for meget med alt for få penge og på alt for kort tid.

Vissevasse, skyder Musks fanskarer igen. Det har I sagt hver gang, og hver gang har Musk gjort jer til skamme.

Men tvivlen spøger: Bliver Kina Teslas springbrae­t fra nichestatu­s til aegte, global bilproduce­nt, eller er Shanghai Giga den sidste, endelige hybris, der får korthuset til at falde sammen?

Der er dog ingen tvivl om logikken bag Musks investerin­g. Trods vaekstnedg­ang og et lettere sløjt 2018 er Kina stadig verdens største bilmar- ked og det største for elektriske køretøjer, som Musk udtrykte i sit februar-tweet.

Det var derfor kun et spørgsmål om tid, før Tesla måtte gøre sin entré.

Verdens største marked

For Kinas elbilmarke­d vokser hurtigere end noget andet lands. Ifølge nylige undersøgel­ser fra Columbia University kører der nu 2,6 mio. elektriske biler rundt på kinesiske veje. Det er over dobbelt så mange som i USA, der er verdens naeststørs­te marked for samme. I 2020 forventer Kinas Industrimi­nisterium, at der vil blive solgt 2 mio. elbiler i Kina årligt – og 7 mio. allerede i 2025.

Det Kommunisti­ske Parti i Beijing håber endda, at alle biler i Kina vil vaere elektriske i 2050. Om det kan lade sig gøre, vides endnu ikke. Men staten har smidt utallige støttemill­iarder efter elbilproje­ktet. Et projekt, Tesla indtil nu ikke har kunnet nyde meget godt af.

Dermed skeptikern­es første anke: Tesla forsøger nu at komme ind på et marked, der allerede er proppet med konkurrent­er. I Vesten står Tesla stort set alene om aldrig at have bygget braendsels­biler. Men Kina har en hel alfabetsup­pe af startups, der gør praecis dette: En miljøbevid­st kineser kan vaelge mellem elbiler fra BYD, SAIC, NIO eller Geely, for blot at naevne en håndfuld.

No problem, lyder det fra Musk:

»Vores egentlige konkurrent­er er ikke den strøm af elbiler, der ikke produceres af Tesla, men i stedet den rivende flod af benzinbile­r, der hver dag fosser ud fra verdens fabrikker,« skrev han på Twitter samme dag som sin anden, positive tweet.

Told på Tesla-biler

Den holdning er han bestemt ikke ene om. Alle større bilmaerker har i dag en elbilafdel­ing, men tjener stort set alle deres penge på de gode, gamle benzinslug­ere. Dette vil aendre sig, i takt med at lovgivning­en strammes, og elbiler bliver billigere og bedre.

Desvaerre har Tesla vaeret stort set forment adgang til det kinesiske marked. Handelskri­gen mellem Donald Trump og Det Kommunisti­ske Parti samt Kinas protektion­istiske lovgivning betyder, ifølge firmaet selv, at importered­e Tesla-biler pålaegges en told på op mod 40 pct.

Denne told er nu saenket til 15 pct., efter USA og Kina erklaerede våbenhvile i handelskri­gen, men den udløber den 1. marts. Alene derfor har Musk laenge presset på for at bygge sin Shanghaifa­brik.

Ingen kinesisk partner

Musk har dog på paradoksal vis også nydt godt af handelskri­gen. For med Giga 3 og Tesla har Det Kommunisti­ske Parti også scoret en paen prsejr i kampen for at fremvise landet som en åben, global økonomi i protektion­istiske tider. Blandt andet ved at give tilladelse til, at Tesla driver forretning i Kina uden en kinesisk partner – hvilket ellers er et krav.

»Vi håber, at dit firma kan blive en vigtig brik i Kinas åbning, der kan promovere stabilitet i forholdet mellem Kina og USA,« udtalte Kinas premiermin­ister, Li Keqiang, i midten af januar, da Musk kom på besøg.

Premiermin­isteren var så begejstret, at han personligt tilbød Musk en permanent opholdstil­ladelse under mødet, ifølge kinesiske medier.

250.000 biler om året

Shanghai Giga vil, ifølge firmaet til internatio­nale erhvervsme­dier, stå faerdig allerede til sommer. Ved udgangen af 2019 skal den producere 3.000 Model 3 – firmaets massemarke­dskøretøj – om ugen.

Denne produktion skal hurtigst muligt stige til 250.000 biler om året. Det ultimative mål er en årlig produktion på 500.000. Teslas dyrere Model S og X vil dog stadig blive produceret hjemme i USA.

Det vil gøre Giga 3 til Teslas største af slagsen. Hele herlighede­n vil, udtalte Musk i august, koste 2 mia. dollars.

Den slags planer – båret

 ??  ??
 ?? Foto: Imaginechi­na via AP Images ?? Indtil nu er grunden til den kommende Shanghai Giga ikke meget mere end en pløret mark. Men her skal der, går alt efter planen, en dag produceres en halv million biler årligt.
Foto: Imaginechi­na via AP Images Indtil nu er grunden til den kommende Shanghai Giga ikke meget mere end en pløret mark. Men her skal der, går alt efter planen, en dag produceres en halv million biler årligt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark