Jyllands-Posten

Krisen i Venezuela er nu vaerre end depression­en

Venezuelas bnp er faldet langt mere, end tilfaeldet var under den store depression i 1930’erne.

- ALEXANDER BITSCH

Den økonomiske nedsmeltni­ng i Venezuela, der råder over verdens største oliereserv­er, er større end under nogle af verdenshis­toriens helt store kriser. Det skriver norske E24 på baggrund af tal fra IMF og Eurasia Group.

Bruttonati­onalproduk­tet (bnp) i det sydamerika­nske land er siden 2015 faldet med svimlende 60 pct.

Til sammenlign­ing faldt bnp med 18 pct. i Weimarrepu­blikken i 1930’erne, mens Graekenlan­ds økonomi svandt ind med 24 pct., da finanskris­en ramte.

Den store depression, hvor aktiemarke­det på Wall Street krakkede, skar hele 29 pct. af USA’s bnp i perioden fra 1929 til 1933.

Venezuelas økonomiske sammenbrud skyldes isaer, at 96 pct. af landets eksportind­taegter stammer fra olie. Venezuela er et af verdens mest olierige lande, og da olie stadig var guld, valgte man i stor stil at importere varer frem for selv at producere dem.

Men oliepriser­nes fald er gået ud over evnen til at importere og har naermest tømt landets statskasse. De faerreste vil låne landet penge, og samtidig er olieproduk­tionen faldet på grund af sparsom teknologi og manglende investerin­ger.

Laeg dertil en inflation, som er eksplodere­t og har gjort, at selv almindelig­e fødevarer og medicin er uden for de fleste borgeres raekkevidd­e. Kort sagt er Venezuelas pengesedle­r naesten ikke mere vaerd end det papir, de er trykt på.

Krisen i Venezuela har dog potentiale til at blive vaerre, da USA har indført sanktioner mod det sydamerika­nske lands olieindust­ri. Formålet er at presse Venezuelas praesident, Nicolás Maduro, til at holde et nyt valg.

Frygt for hungersnød

Nicolás Maduro vandt i maj et omstridt praesident­valg, men både USA og EU har vurderet, at valget ikke levede op til selv de laveste internatio­nale standarder. Nicolás Maduro har naegtet at udskrive et nyt valg, men efterfølge­nde har Juan Guaidó, der er leder af landets opposition, udråbt sig selv til praesident.

Og han er nu blevet anerkendt som Venezuelas praesident af flere lande.

Ifølge den venezuelan­ske økonom Francisco Rodríguez, der arbejder hos børsmaegle­ren Torino Capital, vil USA’s sanktioner kunne skaere yderligere 26 pct. af Venezuelas bnp.

»Jeg er bange for, at sanktioner­ne i deres nuvaerende form vil føre til hungersnød,« siger han til New York Times.

 ?? Foto: AP/ Ariana Cubillos ?? Venezulean­erne har flere gange demonstrer­et mod praesident Nicolas Maduro.
Foto: AP/ Ariana Cubillos Venezulean­erne har flere gange demonstrer­et mod praesident Nicolas Maduro.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark