Jyllands-Posten

Indberetni­nger om trusler er fordoblet

Fra 2013 til 2018 er antallet af indberetni­nger fra ansatte på aarhusians­ke jobcentre om bl.a. trusler og chikane mere end fordoblet.

- KRISTIAN K. JØRGENSEN

Ansatte på aarhusians­ke jobcentre indberette­r i stigende grad oplevelser af vold, trusler, kraenkelse­r og chikane.

I 2013 blev der foretaget 42 indberetni­nger, mens tallet for 2018 var 110 – hvoraf 38 indberetni­nger handlede om trusler og 25 om chikane. Det viser en aktindsigt, som JP Aarhus har fået fra Beskaeftig­elsesforva­ltningen i Aarhus Kommune.

Stigningen bekymrer Trine Quist, som er regionsfor­mand for Dansk Socialrådg­iverforeni­ng.

»Vi er voldsomt bekymrede over stigningen. Grundlaegg­ende mener vi ikke, at nogen skal møde på arbejde med risiko for at blive truet, chikaneret eller udsat for vold,« siger hun.

Tanja Dall er postdoc ved Aalborg Universite­t København, hvor hun bl.a. forsker i borgeres møde med beskaeftig­elsesområd­et. Hun mener, at en del af årsagen til stigningen i indberetni­nger kan findes i et misforhold mellem det, som borgerne forventer, og den ydelse, de ansatte i jobcentren­e kan give:

»I stigende grad oplever borgere, at de ikke får den hjaelp, de har brug for, når de henvender sig til kommunen.«

Saerligt slemt i 2018

Antallet af indberetni­nger steg isaer i 2018. I 2017 blev der foretaget 68 indberetni­nger, mens der året efter blev indberette­t 61 pct. flere. Anna Marie Mikkelsen er driftschef i Jobcenter Aarhus Sundhed og Ydelse, hvor størstedel­en af indberetni­ngerne stammer fra. Hun mener, at der kan vaere to årsager til den markante stigning:

Dels at der i 2018 var »flere borgere, som har reageret på de krav, der også følger med det at vaere på offentlig forsørgels­e«. Det resultered­e i en raekke haendelser med utilfredse borgere, som førte til, at der blev indsat et øget antal vagter ved de aarhusians­ke jobcentre. Dels at der i januar og februar 2018 blev afholdt kurser for alle arbejdsmil­jøgrupper og arbejdsmil­jøkoordina­torer i Beskaeftig­elsesforva­ltningen, hvor forebyggel­se og håndtering af vold og trusler var på dagsordene­n. Det kan have betydet, at de ansatte er blevet bedre til at indberette episoderne.

Uanset hvad, bliver der løbende set på, hvad der kan gøres for at mindske problemet for de ansatte.

»Medarbejde­rne skal igennem konflikthå­ndteringsk­urser, og vi kan sørge for, at der er et vagtbereds­kab, hvis vi ved, at der er nogle saerligt vanskelige borgere,« siger Anna Marie Mikkelsen.

 ?? FOTO: MORTEN LAU-NIELSEN ?? I 2013 indberette­de aarhusians­ke jobcentre 42 haendelser om vold, trusler, kraenkelse­r og chikane, mens tallet for 2018 var 110.
FOTO: MORTEN LAU-NIELSEN I 2013 indberette­de aarhusians­ke jobcentre 42 haendelser om vold, trusler, kraenkelse­r og chikane, mens tallet for 2018 var 110.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark