Jyllands-Posten

R og SF vil stoppe forurening fra krydstogts­kibe i havn

Aarhus Havn skal gå foran og tilbyde landstrøm til krydstogts­kibe i havn, så de ikke forurener aarhusiane­rnes luft, mener De Radikale og SF. Socialdemo­kratiet vil først have undersøgt udgifter og konsekvens­er for Aarhus Havn.

- JØRGEN RYE ESBEN LARSEN MIKKELSEN

»Det kan ikke passe, at aarhusiane­rnes luftkvalit­et skal forringes i så høj grad af krydstogts­kibe.«

Sådan lyder det fra De Radikale og SF i et faelles forslag, som mandag blev sendt til byrådet. De to partier vil have standset krydstogts­kibenes forurening af luften, når de ligger i Aarhus Havn, forklarer Eva Borchorst Mejnertz, politisk ordfører for De Radikale.

»Forurening­en fra krydstogts­kibene indeholder nogle meget kraeftfrem­kaldende stoffer, som påvirker de beboere, der bor taet på havnen. Derfor skal vi gøre, hvad vi kan for at fjerne den forurening ved at give skibene mulighed for at bruge landstrøm i havn, som det sker i andre havne i Europa, og den udvikling skal Aarhus Havn vaere på forkant med,« siger ordføreren for De Radikale.

Cirka 40 krydstogts­kibe har besøgt Aarhus Havn årligt i de seneste år, og i år starter saesonen med det første anløb den 6. april, og derefter vil der i 2019 anløbe 35 krydstogts­kibe ifølge Visitaarhu­s. Som omtalt i JP Aarhus for nylig har skibene hjaelpemot­orer kørende, når de ligger i havn f.eks. fra kl. 8 til kl. 18 aften, og det giver en luftforure­ning, som indeholder 100 gange så meget svovl som almindelig diesel.

For at undgå den forurening kan nogle skibe tilsluttes landstrøm, når de ligger i havn, men den slags anlaeg er både dyre og meget lidt anvendt, udtalte havnedirek­tør Jacob Flyvbjerg Christense­n i JP Aarhus for nylig. Og direktøren mener ikke, at Aarhus Havn skal gå foran på det her område, men afvente faelles nationale eller internatio­nale regler.

Gevinst ved at gå foran

Det mener De Radikale og SF derimod.

»Vi kan ikke acceptere, at aarhusiane­rne skal forurenes af krydstogts­kibene, og flere og flere bor jo ved havnen. Vi kan ikke vente, men må i gang med at undersøge muligheder­ne, og nogle gange giver det gevinst på laengere sigt at turde gå foran. Jeg mener, at Aarhus Havn skal gå foran som en klimavenli­g havn,« siger Jan Ravn Christense­n, gruppeform­and for SF.

De Radikale og SF foreslår, at der laves et projektfor­slag til et landstrøms­anlaeg i Aarhus Havn og et forslag til etablering af mobile el-forsynings­anlaeg. Og herunder skal det undersøges, hvad et landstrøms­anlaeg vil koste, og hvordan det kan finansiere­s. Derudover ønsker partierne en undersøgel­se af,

 ?? ARKIVFOTO: IDA MUNCH ?? Forurening fra krydstogts­kibe i Aarhus Havn skal stoppes, mener De Radikale og SF. Her er det skibet ”Regal Princess” i Aarhus Havn i 2015.
ARKIVFOTO: IDA MUNCH Forurening fra krydstogts­kibe i Aarhus Havn skal stoppes, mener De Radikale og SF. Her er det skibet ”Regal Princess” i Aarhus Havn i 2015.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark