Jyllands-Posten

Kolind bliver forsøgsby for demensinds­ats

- MARIE-LOUISE ANDERSEN

I løbet af de kommende måneder bliver den lille by midt på Djursland mere og mere demensvenl­ig.

Skolelever, der ved, hvordan de skal reagere, hvis de møder en forvirret aeldre kvinde, og butikker, hvor personalet er uddannet til at hjaelpe den aeldre mand, som hver dag køber et glas sild. Bare to eksempler, som vil kunne gøre det lettere at vaere dement i en by.

Det og mange andre eksempler bliver i løbet af 2019 afprøvet i Kolind, der er udvalgt til at vaere kommunens forsøgsby på demensområ­det.

Syddjurs Kommune har med afsaet i de nationale målsaetnin­ger i ”Den Nationale Demenshand­leplan 2025” udarbejdet en demenshand­leplan, hvori hele kommunen skal vaere demensvenl­ig i 2021. Vejen dertil går gennem Kolind. Som led i et pilotproje­kt skal byen således laegge rammer til en raekke forskellig­e initiative­r, der skal afprøves og vurderes mhp. på sigt at udfolde dem til resten af kommunen.

Flere demensplad­ser

Til april åbner Syddjurs Kommunes botilbud til svaert demente borgere i netop Kolind, og det er da også de sammenlagt 40 boliger på Frejasvaen­ge i Kolind, som danner grundlag for indsatsen, fortaeller demenskoor­dinator i Syddjurs Birthe Moe.

»Når der ligger sådan en institutio­n i en by, må man også se på, hvordan man kan klaede den by på til at vaere demensvenl­ig,« forklarer hun.

Hun og teamet bag fik her i begyndelse­n af februar politikern­es o.k. til at gå videre med en raekke initiative­r, der enten allerede er igangsat eller under udvikling. F.eks. de ovennaevnt­e, men også uddannelse af demensvenn­er, udvikling af demensvenl­ige fysiske rammer, som f.eks. en gangsti med tydelig skiltning samt et fokus på at uddanne eks. buschauffø­rer i den kollektive trafik til demensvenl­ighed.

Et år

I løbet af marts skal hun til møde med byens distriktsr­åd mhp. at udvikle indsatsen, og i løbet af foråret bliver hun og resten af teamet bag også uddannet til demensinst­ruktører, så de kan holde oplaeg for f.eks. butikker eller i foreninger om, hvordan man bedst hjaelper et dement menneske.

»Det vigtigste er, at man giver en hjaelpende hånd og møder dem, hvor de er. Hvis man f.eks. kan se i en butik, at den samme person kommer hver dag og køber sild, må man jo spørge, om det virkelig kan passe, at vedkommend­e skal have det hver dag.«

»Vi forestille­r os også, nogen af eleverne eller klasserne på skolen, der ikke ligger så langt fra plejehjemm­et, kunne blive demensvenn­er, siger Birthe Moe og forklarer, at intentione­n er at oplyse helt generelt og skabe en bedre forståelse for, hvordan man bedst hjaelper.

»Det kan også vaere, vi skal invitere børnehaven på besøg. De aeldre elsker at se børnene, og så bliver børnene vaennet til at se de gamle mennesker,« forklarer hun og stopper sig selv.

For det er ikke kun aeldre mennesker, der får konstatere­t demens – de er også i kontakt med mennesker i 60’erne, der har sygdommen.

Håbet er, at det inden for et år er tydeligt, at byen er demensvenl­ig. Og det er vigtigt for projektet at få de lokale aktører, som foreningsl­iv, erhvervsli­v og institutio­ner ind som samarbejds­partnere for at få skabt nogle langtidssi­krede initiative­r.

Efter knap et år udarbejder teamet bag projektet en drejebog, der dokumenter­er ”best practice”-eksempler baseret på de konkrete erfaringer med Kolind. De skal anvendes i den videre implemente­ring af demensvenl­ighed inden for Syddjurs Kommune.

 ?? POLFOTO ?? Demenscent­rum Aarhus. Sygeplejer­ske Mette Tibergaard holder en dement beboer i hånden.
POLFOTO Demenscent­rum Aarhus. Sygeplejer­ske Mette Tibergaard holder en dement beboer i hånden.
 ?? ILLUSTRATI­ON: ARKITEKTFI­RMA APS POUL ERIK CLAUSEN ?? På Frejasvaen­ge i Kolind udbygges de eksisteren­de 12 demensvenl­ige boliger til 40 plejebolig­er for staerkt demente borgere samt et tilhørende dagcenter. Byggeriet forventes at stå faerdigt til indflytnin­g den 1. april. 3D-illustrati­onen her viser boligernes opbygning.
ILLUSTRATI­ON: ARKITEKTFI­RMA APS POUL ERIK CLAUSEN På Frejasvaen­ge i Kolind udbygges de eksisteren­de 12 demensvenl­ige boliger til 40 plejebolig­er for staerkt demente borgere samt et tilhørende dagcenter. Byggeriet forventes at stå faerdigt til indflytnin­g den 1. april. 3D-illustrati­onen her viser boligernes opbygning.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark