Jyllands-Posten

Byvandring med besøg i Odder anno 1960

-

Der findes en miniatureu­dgave af Odder.

Den står i et kaelderlok­ale i Odder Ungdomssko­le, hvor HHMJK – Hads Herreds Model Jernbanekl­ub – holder til.

Og det er modelbygge­rne, der har bygget en modeljernb­ane som en naesten tro kopi af den gamle Hads-Ning Herreds Jernbane fra 1884. En jernbane, der kører fra Aarhus Hovedbaneg­ård gennem Malling til Odder.

Modeljernb­aneklubben har i opbygninge­n af modeljernb­anen isaer fokuseret på Odder By og dens bygninger omkring år 1960-70. Så på det besøg, Odder Museum inviterer til 19. februar kl. 1921, hos Odder Modeljernb­aneklub vil man kunne komme på en byvandring med besøg i Odder anno 1960. Turguide er museumsfor­midler Ole Sørensen.

Foredraget vil med udgangspun­kt i fotos af modeljernb­aneklubben­s modeller af bygninger i Odder fortaelle om Odders udvikling fra en mindre landsby, som op gennem 1800-tallet voksede og fra 1850’erne fik både apotek, ting- og arresthus m.m. Byen blev centrum for omegnen, hvad der yderligere forstaerke­des, da Hads-Ning Herreds Jernbane blev etableret.

Odder Museum arrangerer byvandring langs Odder Modeljernb­ane.

Odders betydning

Ole Sørensen vil også blive fortaelle om Odder Ås betydning, om de mange vandmøller og selvfølgel­ig også om nogle af byens markante bygninger og de forandring­er, byen har undergået. Odder blev en by i fremdrift, som på få årtier gik fra landsby til ”købstad,” hvor bl.a. handlen kom til at spille en stor rolle.

Modeljernb­anen fremstår med flotte og naturtro kopier af udvalgte bygninger i målestok 1:87, og de mest markante bygninger fra Odders bybillede på den tid er med: foderstoff­et, gasvaerket, slagteriet, pakhuset, remissen med drejeskive og Odder Station med diverse hoved- og sidespor.

Så mens modeltogen­e, der føres af medlemmer af Hads Herred Model Jernbanekl­ub, kører rundt på sporene i de pittoreske omgivelser, kan man gå på opdagelse i Odder, som den så ud for knap 60 år siden med de mange smukke bygninger.

Pladsen omkring modeljernb­anen er begraenset, så derfor er aftenens arrangemen­t delt op i to dele – et besøg ved modeljernb­anen og et foredrag om Odder By og dens udvikling i et nabolokale til modeljernb­aneklubben.

I forbindels­e med arrangemen­t vil der blive serveret kaffe og kage. Tilmelding til Odder Museum. Pris 50 kr.

 ?? FOTO: ODDER MUSEUM ?? Odder i miniformat danner rammen om en byvandring.
FOTO: ODDER MUSEUM Odder i miniformat danner rammen om en byvandring.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark