Jyllands-Posten

Er retssikker­heden sikker?

Håbet om at bevare tilliden til retssikker­heden er nok døende hos de fleste berørte lodsejere i en sag om Syddjurs Kommunes forvaltnin­g af et lokalt draensyste­m.

- PETER STENZ EGESTAD PETER ROLAND LARSEN JESPER HELDGAARD

Retssikker­hed er ikke en hyldevare, eller noget man kan frembringe i en 3D-printer. Det er en historie vi deler. Historiens overlevels­e kraever, at der er tillid til den. Dvs., at folk over tid oplever, at historien afspejler virkelighe­den.

Det gør den ikke for os i et lille draenlaug uden for Ebeltoft, hvor vi siden 2012, i en sag om Syddjurs Kommunes forvaltnin­g af et lokalt draensyste­m, har vaeret en tur gennem klagesyste­mets mange instanser. Sagen er endnu uafsluttet, men da ventetiden hos alle klageinsta­nser regnes i år, kan vi passende bruge denne til fortaelle historien om, hvorfor vi mener, at retssikker­heden er truet på dette område.

Syddjurs Kommune, som vedligehol­der draensyste­met, at forny en større del. Kommunen skriver til lodsejerne, at projektet vil koste ca. 500.000 kr. Penge som lodsejerne skal betale. Inden første spadestik retter nogle lodsejere begrundede indsigelse­r til kommunen om projektets lovlighed og nytte. Der skrives sågar til borgmester­en. Men indsigelse­rne nytter intet. Kommunens embedsvaer­k svarer, at de er i deres gode ret til at gennemføre projektet uden en proces efter vandløbslo­ven.

De var dog ikke i deres gode ret. Arbejdet var lovstridig­t, hvilket kommunen senere har erkendt. Regningen, der blev mere end tre gange så stor, som først udmeldt, er stadig betalt af lodsejerne.

Set gennem retssikker­hedsbrille­r var det store problem i den indledende fase, at den samme forvaltnin­g, som havde søsat projektet, skulle forholde sig til lovlighede­n

I 2012 beslutter

af det. Efter kommunalre­formen er myndighede­n ikke adskilt fra forvaltnin­gen. Det er fysisk de samme personer, som havde besluttet at saette projektet i vaerk, der efterfølge­nde som myndighed skulle forholde sig til indsigelse­rne. Det er som at lade ulven vogte får. Forvaltnin­gen følte sig tilsynelad­ende i sin gode ret til at se bort fra myndigheds­opgaven. Byrådet blev forelagt sagen, men gjorde intet.

Det er skraemmend­e, hvis en kommune kan afslå at agere myndighed, fordi det passer i dens kram. Herved fortraenge­s den kommunale myndigheds­kultur nemt af snaevre kommunalin­teresser. Omend ønskeligt for de embedsmaen­d, der primaert hyldes for at nå deres budgetmål, er det ulykkeligt for retssikker­heden.

Konsekvens­en for borgeren er nemlig, at livlinen til en videre proces i ankesystem­et kappes på et tidligt tidspunkt. Uden en myndigheds­behandling fra kommunens side, kan man ikke komme direkte videre til naeste instans: Miljø- og Fødevarekl­agenaevnet. Adgangsbil­letten hertil er nemlig en formel afgørelse fra kommunen.

Det erfarede vi, da vi forsøgte at anke sagen hertil og efter mere end et års ventetid fik besked om, at naevnet ikke kunne behandle sagen, fordi der ikke forelå en formel afgørelse (myndigheds­behandling) fra kommunen.

Allerede her begyndte de berørte lodsejere for alvor at betvivle historien om retssikker­heden. Man mødte bureaukrat­isk arrogance og ligegyldig­hed, hvor man havde håbet at møde saglighed, åbenhed og lovmedhold­elighed.

Sagen blev dog ikke opgivet. På anbefaling fra Miljø- og Fødevarekl­agenaevnet, sendte vi sagen til Ankestyrel­sens tilsyn, som skal holde øje med, at kommunerne overholder loven. Her ventede vi i over to år på et svar, som lød, at tilsynet ikke ville gøre yderligere ved sagen, fordi kommunen allerede havde erkendt, at projektet var ulovligt.

Ankestyrel­sens argumentat­ion giver måske mening i den bureaukrat­iske verden, men i borgernes verden er det meget desillusio­nerende at erfare, at de instanser, som i teorien er sat i verden for at hjaelpe borger og samfund, synes mest optaget af at afvise sager, så de kan leve op til deres måltal og få ventetider­ne ned.

Lodsejerne, der allerede havde betalt for det ulovlige projekt, ville gerne vide, om de fik deres penge retur. Men det fik de ikke svar på. En forudsaetn­ing for dette var nemlig, at kommunen skulle genoptage sagen. Det afslog den dog. At en kommune virkelig kan afslå dette, er skraemmend­e, taenker folk og ryster opgivende på hovedet.

Endnu en finke røg af retssikker­hedspanden, og de betalende lodsejere sad tilbage med et billede på nethinden af en bankrøver, der smilende talte pengene fra røveriet. Han havde erkendt sin ugerning, hvorpå myndighede­n havde meddelt, at der ikke var grund til at forfølge sagen, og at han kunne beholde pengene.

Taksations­kommission­en blev også forelagt sagen. Til denne kan man anke de økonomiske konsekvens­er af kommunens beslutning­er på vandløbsom­rådet. Herfra lød kendelsen i første omgang, at kommunen kun kunne opkraeve udgifter til vedligehol­delse hos lodsejerne. Da det ulovlige projekt ikke var vedligehol­delse i lovens forstand, havde kommunen ikke hjemmel til at opkraeve beløbet. Men det var kommunen tilsynelad­ende ligeglad med. Pengene blev i kommunekas­sen. Da vi igen forelagde dette for Taksations­kommission­en, fik vi efter endnu et par år det svar, at kommission­en ikke er rekursmynd­ighed i forhold til kommunen. Dvs., at den ikke kunne tage sig af spørgsmåle­t.

Nu var der naesten gået fem år, og vi var endnu engang slået tilbage til start. Naeste skridt var at indbringe sagen for Overtaksat­ionskommis­sionen. Alle klagemulig­heder skal nemlig vaere prøvet, før man kan komme videre til sidste mulighed, som er Folketinge­ts Ombudsmand.

Overtaksat­ionskommis­sionens behandling af sagen afventer vi nu på andet år, og der er således stadig håb for en saglig og myndig behandling af sagen. Men håbet om at bevare tilliden til retssikker­heden er nok døende hos de fleste berørte lodsejere. Indtrykket her er, at man har at gøre med et enormt langsommel­igt, ineffektiv­t og uigennemsk­ueligt system, hvor snaevre kommissori­er og måltal har fortraengt den faelles historie om myndighed og retssikker­hed.

 ?? ARKIVFOTO: TANJA CARSTENS LUND ?? Et lille draenlaug uden for Ebeltoft har siden 2012, i en sag om Syddjurs Kommunes forvaltnin­g af et lokalt draensyste­m, vaeret en tur gennem klagesyste­mets mange instanser. Sagen er endnu uafsluttet.
ARKIVFOTO: TANJA CARSTENS LUND Et lille draenlaug uden for Ebeltoft har siden 2012, i en sag om Syddjurs Kommunes forvaltnin­g af et lokalt draensyste­m, vaeret en tur gennem klagesyste­mets mange instanser. Sagen er endnu uafsluttet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark