Jyllands-Posten

Kampen om højtuddann­ede tager til

6 af 10 ingeniører er det seneste år blevet eller forsøgt headhuntet til et nyt job, viser en rundspørge. Djøf melder også om øget efterspørg­sel efter højtuddann­ede.

- MARTIN FLINK

61 pct. af landets privatansa­tte ingeniører er inden for de seneste 12 måneder enten blevet headhuntet eller forsøgt hentet til en ny stilling. Det viser en rundspørge blandt 17.500 ingeniører, som Ingeniørfo­reningen i Danmark, IDA, har lavet.

»Vi oplever en voldsom stigning i efterspørg­slen, og det viser, hvad vi har skreget på i årevis: at der er en eklatant mangel på arbejdskra­ft. Vores bekymring er, om virksomhed­erne kan holde arbejdspla­dserne i Danmark, hvis ikke de finder de medarbejde­re, der kan løse udfordring­erne,« siger formanden for Ansattes Råd i IDA, Juliane Marie Neiiendam.

Konsekvens­en af manglen på arbejdskra­ft har bl.a. ført til, at ingeniører­ne de seneste tre år har oplevet reallønsst­igninger på mere end 3 pct. hvert år, så startlønne­n for en nyuddannet på det private arbejdsmar­ked i dag ligger på mellem 38.000 kr. og 40.000 kr. om måneden.

Ledigheden blandt IDA’s medlemmer er samtidig nede på 1,5 pct., hvilket er samme niveau som inden krisen i 2009, mens den generelle ledighed i Danmark er 3,8 pct.

I en rundspørge blandt 3.071 medlemmer af fagforenin­gen Djøf, der organisere­r ca. 96.000 primaert jurister og økonomer, angiver hver femte, at de har skiftet job inden for de seneste 12 måneder.

Chefkonsul­ent i Djøf Frederik Iuel, der rådgiver fagforenin­gens medlemmer om karriereva­lg, melder om øget efterspørg­sel efter de højtuddann­ede, hvoraf et stigende antal bliver kontaktet af headhunter­e:

»Jeg har flere og flere igennem til traening før en jobsamtale, hvilket vidner om, at der er flere job derude. Mine kolleger oplever også, at der bliver trukket i folk fra bl.a. tidligere chefer, så der er rift om dem derude.«

Cowi er en af landets største videns- og ingeniørvi­rksomheder, og her genkender man kampen om de højtuddann­ede.

»Vi er privileger­ede, at mange kender os på det danske marked, men der er en global kamp om de dygtigste talenter, også i Danmark, og vi oplever nicher, hvor det er svaert at besaette de ledige stillinger,« siger HRog kommunikat­ionsdirekt­ør i Cowi Thomas Hall.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark