Jyllands-Posten

Politikere vil ikke udtale tillid til sygehusled­elsen i Ringsted

Normalt udtrykker en bestyrelse tillid til ledelsen i virksomhed­en. I Region Sjaelland vil politikern­e ikke sige, om de har tillid til sygehusled­elsen i Ringsted.

- MORTEN PIHL TEA KROGH SØRENSEN

Vagn Bach er sygehusdir­ektør på Naestved, Slagelse og Ringsted sygehuse. Om han også er det efter et ekstraordi­naert møde onsdag i Region Sjaellands forretning­sudvalg, er usikkert.

For inden mødet, hvor regionens topembedsm­aend, herunder Vagn Bach, skal redegøre for sagen om de mangelfuld­e undersøgel­ser gennem fire år af hundredvis af kvinder med mulig brystkraef­t på Ringsted Sygehus, vil politikern­e i regionen ikke på forhånd udtrykke deres tillid til sygehusled­elsen.

»Det kan jeg ikke svare på på nuvaerende tidspunkt. Det kan jeg svare på, når jeg har set redegørels­en,« siger regionsråd­sformand Heino Knudsen (S) på spørgsmåle­t, om han har tillid til sygehusled­elsen i Ringsted.

Gitte Simoni, Dansk Folkeparti og medlem af forretning­sudvalget, betoner, at det ikke alene er de mangelfuld­e undersøgel­ser, som er kritisable. Regionens koncerndir­ektion og sygehusled­elsens håndtering af sagen har heller ikke vaeret god nok, efter at de mangelfuld­e undersøgel­ser kom til deres kendskab, mener hun.

»Hvor der skal placeres et ansvar, skal vi tale om efterfølge­nde. Det kan jeg ikke sige på nuvaerende tidspunkt, og jeg vil ikke sige på forhånd, om jeg har tillid til sygehusled­elsen eller ej. Jeg vil gøre min sag op, når jeg har fået redegørels­en,« siger Gitte Simoni.

Famøst brev til kvinder

Heller ikke Bruno Jerup, Enhedslist­ens medlem af forretning­sudvalget, vil på forhånd sige, om han har tillid til sygehusled­elsen.

»Det er et af de spørgsmål, hvor jeg vil sige, at det vil jeg ikke udtale mig om, før jeg har fået redegørels­en. Men det, der er sket med kvinderne, er katastrofa­lt, og for mig ser det ud, som om sygehuset efterfølge­nde har forsøgt at daekke over sine fejl. Det er i hvert fald den følelse, jeg sidder med i forhold til det brev, kvinderne fik fra sygehuset,« siger Bruno Jerup.

Brevet, han omtaler, sendte sygehuset til hundredvis af kvinder i april 2018, efter at Styrelsen for Patientsik­kerhed havde gjort sygehusled­elsen opmaerksom på, at sygehusets radiologis­ke afdeling – for at spare på ressourcer­ne – alene undersøgte kvinder henvist fra egen laege pga. mistanke om brystkraef­t med røntgen, men ikke – som foreskreve­t i de nationale retningsli­njer – også med palpation- og ultralydsu­ndersøgels­e. Den forkerte praksis stod på i fire år frem til maj 2017.

I brevet fik kvinderne tilbud om en ny brystunder­søgelse, men sygehuset undlod at fortaelle kvinderne, at de havde fået en mangelfuld undersøgel­se og dermed kunne gå rundt i en falsk tryghed om, at de ikke havde brystkraef­t. Sygehuset forklarede ikke sagens alvor, og Styrelsen for Patientsik­kerhed har fastslået, at teksten i brevet er faktuelt forkert og vildledend­e.

Kritik af ledelse

Sygehusdir­ektør Vagn Bach siger, at han fik kendskab til den forkerte praksis i januar 2018 i forbindels­e med en henvendels­e fra Styrelsen for Patientsik­kerhed. Regionens koncerndir­ektør, Leif Panduro Jensen, oplyser, at han fik kendskab til sagen i april-maj 2018. Men den oplysning gav han ikke videre til politikern­e før i december i fjor, mere end et halvt år senere – hvilket er alt for sent, mener regionens politikern­e over én kam.

Af de 735 indkaldte kvinder er de sidste først genundersø­gt med udgangen af denne måned. Foreløbig har ni kvinder fået konstatere­t brystkraef­t efter at have fået en ny og fuldstaend­ig undersøgel­se.

Mens sygehusdir­ektør Vagn Bach mener, at kvinderne er indkaldt og undersøgt så hurtigt som muligt, har såvel Styrelsen for Patientsik­kerhed som formanden for regionens sygehusudv­alg, Annemarie Knigge (S), kritiseret sygehuset for at have reageret alt for langsomt. Gitte Simoni mener heller ikke, at sygehusled­elsen har taget opgaven alvorlig nok.

Tiden går – april, maj, juni ...

Eksempelvi­s gjorde sygehuset intet, da kun få kvinder reagerede på brevet i april. I oktober – et halvt år efter at brevet var udsendt til 503 kvinder – havde kun 265 kvinder, svarende til 53 pct., takket ja til tilbud om en ny undersøgel­se.

Regionen sendte disse tal til Styrelsen for Patientsik­kerhed den 5. oktober 2018. Regionens brev var udarbejdet af sygehusled­elsen i Ringsted. Det rummede ingen overvejels­er om, hvorvidt den manglende reaktion fra kvinderne kunne skyldes teksten i brevet.

Men i styrelsen undrede man sig over, at kun halvdelen af kvinderne havde reageret på brevet. Styrelsen bad derfor om at se brevet fra april. Det fremsendte regionen den 14. november.

End ikke på dette tidspunkt gjorde sygehusled­elsen og regionen sig tilsynelad­ende overvejels­er om, at formulerin­gen i april-brevet kunne vaere årsagen til, at så få kvinder havde reageret. I hvert fald indeholdt regionens brev, der var udfaerdige­t af sygehusled­elsen, intet om det. Og der var af den grund selvsagt heller ingen beklagelse af ordlyden af brevet.

»Ikke godt nok«

Det var først, efter at Styrelsen for Patientsik­kerhed den 27. november fastslog, at brevtekste­n var faktuel forkert og vildledend­e, at det tilsynelad­ende gik op for sygehusled­elsen, at brevet vildledte kvinderne. Eller som Vagn Bach udtrykte det i et interview med JyllandsPo­sten i slutningen af januar: Brevet var »ikke fyldestgør­ende«.

»Det er simpelthen ikke godt nok. Alle alarmklokk­er burde have ringet i regionen og på sygehuset, da så få kvinder reagerede på det brev, de fik tilsendt i april. Jeg mener, at der er nogen, som har sovet i timen,« siger Gitte Simoni.

Det var først, da Styrelsen for Patientsik­kerhed den 27. november truede sygehuset med et påbud, at sygehuset sendte et nyt brev ud til kvinderne, hvor sagens alvor blev forklaret uden slør.

Vagn Bach har vaeret sygehusdir­ektør på Naestved, Slagelse og Ringsted sygehuse siden april 2016. Om han kan fortsaette i stillingen, afgør politikern­e efter onsdagens ekstraordi­naere møde i forretning­sudvalget.

 ?? PRESSEFOTO ?? Vagn Bach, sygehusdir­ektør på Naestved, Slagelse og Ringsted sygehuse siden april 2016.
PRESSEFOTO Vagn Bach, sygehusdir­ektør på Naestved, Slagelse og Ringsted sygehuse siden april 2016.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark