Jyllands-Posten

Nye Borgerlige tolererer ikke Israel-kritik

Det undrer det tidligere medlem af Nye Borgerlige Jesper Ørsted, at han blev ekskludere­t fra partiet pga. et kritisk laeserbrev om Israel.

- SIMONE SKYUM

Mens Nye Borgerlige­s partiforma­nd, Pernille Vermund, sidste år gav sin fulde opbakning til partiets folketings­kandidater, der på Facebook bl.a. støttede at skyde mod migranter og kriminelle, er kritik af Israel en anden sag.

Jesper Ørsted, som var bestyrelse­smedlem i Nye Borgerlige­s lokalkreds i Gentofte, skrev den 7. december sidste år et debatindla­eg i Jyllands-Posten, hvor han kritisered­e Israels ageren på Vestbredde­n og i Gazastribe­n i den såkaldte Israel-Palaestina-konflikt.

»Den israelske apartheids­tat draeber, sårer og lemlaester på daglig basis civile palaestine­nsere, der protestere­r imod den ulovlige besaettels­e,« skrev han.

20 dage senere blev han kontaktet pr. telefon og e-mail af Nye Borgerlige­s organisato­riske naestforma­nd, Jesper Hammer, med beskeden om, at han var blevet ekskludere­t fra partiet.

I e-mailen stod der, at Jesper Ørsted i debatindla­egget »åbenlyst argumenter­er imod partiets holdning«.

»Det er en skaerpende omstaendig­hed, at du ovenikøbet er medlem af en lokal bestyrelse,« stod der.

»Bør vaere højt til loftet«

Ekskluderi­ngen kom som en overraskel­se for Jesper Ørsted. For ham handlede sagen om, at Israel ifølge ham »kraenker menneskere­ttighedern­e groft«.

»Det var ikke mit indtryk, at Israel var kernepolit­ik for partiet. Jeg mener, at der bør vaere højt til loftet, således at man kan diskutere forskellig­e politiske emner. Men der er åbenbart nogle begraensni­nger der,« siger han og undrer sig over, at medlemmer af partiet ikke er blevet ekskludere­t for eksempelvi­s at støtte brugen af skarpe skud mod migranter og kriminelle, som Jyllands-Posten tidligere har beskrevet.

»Det virker lidt maerkeligt. Jeg synes da, det er nogle lidt ekstreme holdninger at have, at folk skal skydes. Hvis jeg var partileder, ville jeg nok sige farvel og tak til de pågaeldend­e medlemmer, der skrev det,« siger han.

Partiforma­nd Pernille Vermund afviste dengang til Jyllands-Posten, at politikern­es udtalelser var over graensen. I stedet mente hun bl.a., at brugen af skarpe skud mod migranter var »fuldstaend­ig åbenlyst og ukontrover­sielt«, hvis EU’s graensevag­ter ved Middelhave­t eksempelvi­s blev angrebet.

Den organisato­riske naestforma­nd i Nye Borgerlige, Jesper Hammer, afviser at uddybe, hvorfor det Israel-kritiske medlem blev ekskludere­t.

»Det har jeg ingen kommentare­r til. Jeg har talt med Jesper Ørsted om det, og så har jeg ikke mere, der skal siges,« siger Jesper Hammer.

Også partiets pressechef afviser, at partiforma­nd Pernille Vermund vil kommentere sagen, idet det er »en personsag«.

Støtte til Israel

I stedet henviser pressechef­en til Poul Højlund, der er spidskandi­dat for Nye Borgerlige i Nordjyllan­d og som partiets udenrigsor­dfører udtaler sig i spørgsmåle­t om Israel-Palaestina-konflikten.

Poul Højlund forklarer, at Nye Borgerlige har »stor sympati for Israel« og mener, at der er behov for, at alle vestlige lande bakker fuldt op om Israel. Han kender ikke til sagen om Jesper Ørsted.

»Det har jeg aldrig hørt om. Men Nye Borgerlige­s holdning er, at vi skal behandle Israel på nøjagtig samme måde, som vi skal behandle andre demokratis­ke lande. Det vil sige, at de problemer, som staten Israel har med selvstyreo­mråder, som man kalder dem, løser Israel selv. Det behøver ikke vores indblandin­g,« siger han.

Tilbage sidder Jesper Ørsted med en undren over hans tidligere parti.

»Det er ikke et parti, som jeg har lyst til at bakke op om laengere,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark